Un „Vlad Ţepeş“ zburător. Înaripata, gingaşă la prima vedere, care îşi măcelăreşte prada
0Sfrânciocul este o mică pasăre, întâlnită pe patru continente, inclusiv în ţara noastră, iar ce face această gingaşă creatură interesantă este modul în care îşi mănâncă prada. O trage în ţeapă şi, uneori, când „masa“ e otrăvitoare, o lasă câteva zile. Numele acestei înaripate vine din latinescul Lanius, ce înseamnă măcelar, termen ce descrie foarte bine modul său de a se hrăni.
Din nordul Americii până-n Asia, iar din nordul Europei până-n sălbatica Africă, sfrânciocul poate fi zărit pe ramuri de copaci, de unde îşi urmăreşte camuflat prada. Nu are mai mult de 16-18 centimetri lungine, vreo 25-36 de grame, dar pe cât e de gingaşă şi la înfăţişare şi la glas, pe atât e de periculoasă pentru alte înaripate, şoareci, şopârle şi chiar şerpi.
Potrivit pasaridinromania.sor.ro, numele speciei din care sfrânciocul face parte vine din latină, din termenul Lanius ce înseamnă măcelar. Ca mărime a corpului, sfrânciocul aduce cu cea a sturzului, mai cunoscut oamenilor. În România ar trăi în jur de 1,3 milioane – 2,6 milioane de perechi de astfel de păsări. Numărul lor ar ajunge, conform sursei citate, la circa 13 milioane doar pe continentul european. Însă pasărea aceasta, cu penaj gri, maroniu, roşiatic – în funcţie şi de sex -, trăieşte în America, Asia şi Africa.
Numele de „măcelar“ descrie „obiceiul“ acestei păsări de a se hrăni. Cu ciocul loveşte craniul sau atacă gâtul altor păsări, al şopârlelor mici, al şoarecilor şi chiar al şerpilor pe care după ce-i omoară îl ridică în aer şi îi fixeaxă de ţepe din copaci, de sârme.
Într-un scurt reportaj despre sfrâncioc pe Nat Geo Wild, una din hrana preferată a „măcelarului“ e o lăcustă otrăvitoare. Asta nu-l împiedică să o ucidă, tragă şi în ţeapă şi să o lase vreme de câteva zile bune, timp suficient cât sustanţa otrăvitoare se scurge din corpul lăcustei.
Sfrânciocul ucide şi când nu îi este foame, se spune într-un reportaj pe Youtube, şi are obiceiul de a se întoarce la prăzile trase în ţeapă şi după câteva zile, asta în cazul în care nu le mănâncă pe loc. Va să-şi momească victimele, au învăţat cum să cânte precum alte păsări.
Mai puteţi citi: