Panourile multilingve de la intrarea în Cluj-Napoca au fost date jos. Maghiarii fac plângere penală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Panourile cu mesaje de „bun venit" şi „la revedere" în limbile română, maghiară, germană și rromani de la intrarea în Cluj-Napoca au fost date jos. Decizia a fost luată de Primăria Florești, iar cele două panouri au fost depozitate în curtea instituției din comuna clujeană.

Primarul Ioachim Vancea a dat ordin firmei care deține respectivul spațiu publicitare să dea jos panourile, acestea fiind amplasate în curtea Primăriei Floreşti.

"Azi, la ora 12.00, filiala Cluj a Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), a amplasat  - ca şi anunţ electoral -  două indicatoare de localitate multilingve la intrarea în Cluj dinspre Oradea. Cle patru limbi sunt: română, maghiară, germană şi rromă. Gestul multicultural a fost tolerat doar câteva ore din partea puterii actuale: până la ora 14.00, panourile au fost îndepărtate de către reprezentanţii Primăriei Floreşti", se arată într-un comunicat al PPMT.

Panouri în ungureşte şi ţigăneşte la intrarea în Cluj-Napoca din partea unui candidat la Primărie

Potrivit lui Gergely Balazs, candidatul PPMT la Primaria Cluj-Napoca, se va face la poliţie o plângere penală. "Vom face plângere penală pentru distrugere şi furt şi vom încerca să recuperăm panoul şi îl vom pune înapoi", a precizat Gergely Balazs.

Un panou cu mesaje de „bun venit" şi „la revedere" scrise în patru limbi şi cu denumirea oraşului scris în trei limbi a fost amplasat la intrarea în Cluj-Napoca dinspre Oradea. Mesajele transmise pe panou sunt în patru limbi, română, ungureşte, germană şi rromani. Panoul multilingv a fost montat de membri ai Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT).

Acţiunea iniţiată de către Partidul Popular Maghiar din Transilvania încearcă să atragă atenţia asupra lipsei indicatoarelor de localitate multilingve, dar şi asupra problemelor cu care se confruntă romii din Cluj-Napoca. De asemenea, pe panoul expus miercuri apare stema istorică a Clujului, care diferă de cea folosită de administraţia actuală, aleasă în „era Funar".

Gergely Balazs, cadidatul PPMT la Primăria Cluj-Napoca, consideră că acţiunea de astăzi este legală şi are la bază o hotărâre de Consiliu Local din 2001, privind alocarea unei sume pentru confecţionarea şi montarea de indicatoare de inscripţionare a denumirii municipiului Cluj-Napoca în limba română, maghiară şi germană.

„Noi doar am pus această hotărâre în vigoare. Urmează să amplasăm mâine o plăcuţă şi la intrarea dinspre Zalău şi pe viitor şi la intrările dinspre Turda şi Dej. Deocamdată, acest panou de la intrarea dinspre Oradea va fi amplasat pe o durată de o lună", a precizat Gergely Balazs.

adevarul.ro îţi va prezenta în campania electorală cele mai interesante informaţii din Cluj despre campanie, alegeri şi candidaţi. Pe adevarul.ro vei putea afla în timp real informaţii despre rezultatele alegerilor locale 2012.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite