Meşterul clujean care făureşte instrumente muzicale din lemn, distins cu titlul de „Tezaur uman viu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Vădan  FOTO: CJ Cluj
Nicolae Vădan  FOTO: CJ Cluj

Nicolae Vădan, un meşter din judeţul Cluj ce face instrumente muzicale din lemn, a fost distins de către Ministerul Culturii cu titlul de ”Tezaur uman viu”.

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale precizează că, în urma demersurilor întreprinse, Ministerul Culturii a acordat titlul de „Tezaur uman viu” lui Nicolae Vădan, un meşter clujean de instrumente muzicale din lemn.

„Meşterul clujean construieşte exclusiv instrumente din componenţa mai vechii formule tradiţionale a trio-ului transilvan: ceteră - vioară, contră - violă şi gordon - un violoncel legat pe după gât, astăzi reprezentat de instrumentele moderne: vioară, violă, contrabas. De asemenea, continuă tradiţia de construcţie învăţată în atelierul predecesoriului său, reparatorul de instrumente Pavel Onoaie, ce la rândul său a fost îndrumat de către lutierul ceh Jan Maracek, refugiat de război la Cluj, reparator şi constructor de instrumente. În construcţia acestor instrumente, Nicolae Vădan utilizează numai lemn din pădurile româneşti, cu prioritate din Munţii Apuseni, Valea Someşului Mic, din apropierea satului său de origine (com. Râşca, jud. Cluj). În acelaşi timp, probează instrumentele de unul singur, întrucât cunoaşte arta interpretării instrumentale de la tatăl său, care a fost unul dintre „ceteraşii” munţilor Apuseni şi abordează un stil de interpretare propriu şi inconfundabil, învăţat din satul natal, conform folclorului muntenesc specific, de pe cursul inferior al râului Someşul Mic“, se arată într-un comunicat al Consiliului Judeţean Cluj.

nicolae vadan foto cj cluj

Din mâna lui Nicolae Vădan au ieşit aproape 100 de instrumente performante. Repreznetanţii CJ Cluj susţin că Vădan este mereu vizitat de dirijori ai unor orchestre binecunoscute, Ovidiu Barteş (orchestra „Cununa Transilvană” Cluj-Napoca) şi Nicolae Botgros (Orchestra ,,Lăutarii” Chişinău), dar şi că are o bună colaborare cu instituţii culturale din Cluj-Napoca ce au nevoie de serviciile sale: Filarmonica Transilvania, Opera Română, Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă”, Şcoala de Muzică „Augustin Bena”, Orchestra profesionistă ,,Cununa Transilvană”.

Meşterul popular a luat parte la realizarea a două  filme despre cum iau naştere instrumente muzicale din lemn românesc: „Aurul verde” şi „Ceterile lui Vădan”.

nicolae vadan foto cj cluj

În judeţul Cluj mai deţint titlul de „Tezaur uman viu”: rapsodul popular Vasile Soporan din Frata, formaţia instrumentală „Zorile” din Mociu (Ţuli Carol, Covaci Băbuţ, Covaci Alexandru, Bumb Cornel), dansatorii Dumitru Moldovan şi Elisabeta Moldovan din Frata, dansatorul Lovasz Kuli Ferencz din Vişea, ceteraşul Alexandru Ciurcui (Şandorică) din Soporu de Câmpie şi constructorul de instrumente muzicale din lemn, Nicolae Vădan din Râşca.

Mai puteţi citi:

Românul declarat Tezaur Uman Viu. Profesorul Mircea Lac a descifrat profunzimile artei populare

Cluj-Napoca

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite