FOTO VIDEO Inventatorul sângelui artificial, cel mai tânăr „Senior al Cetăţii“ Cluj: „Ignorăm atât de mult ce spune Academia Română“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Radu Silaghi-Dumitrescu, cercetătorului clujean care a descoperit sângele artificial, a primit, duminică seara, la Balul Operei din Cluj-Napoca, distincţia de „senior al Cetăţii“. Acelaşi titlu l-au primit şi Alexandru Irimie, rectorul UMF Cluj, poetul Ion Mureşan, Dafin Fior Mureşanu, şeful Departamentului de Neurologie al Spitalului Universitar din Cluj, scriitorul Mircea Opriţă, şi Ilie Rad, profesor la Departamentul de Jurnalism al UBB.

Radu Silaghi-Dumitrescu, cercetătorului clujean care a descoperit sângele artificial, a adresat, de pe scenă, un apel mai serios la modul în care sunt tratate valorile după ce sunt premiate. A menţionat că nu se referă la persoana sa, ci la modul în care societate civilă reacţionează legat de valori.
Ca să se facă înţeles a dat exemplul Academia Română (instituţie care ia, de puţine ori, poziţii oficiale) care a luat o poziţie oficială privind proiectul Roşia Montană, poziţie care nu a fost susţinută îndeajuns de valorile premiate şi nu a fost suficient luată în consideraţie în dezbateri.

„Ignorăm atât de mult ceea ce spune această instituţie. Poate din partea politicienilor e de iertat, e în fişa postului să mai uite ce au promis, dar din partea societăţii civile mi se pare foarte trist“, a afirmat Radu Silaghi-Dumitrescu pe scena Teatrului Naţional din Cluj-Napoca.

Acesta a primit distincţia, o medalie şi o plachetă, din mâna fostului său profesor, Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române.

Titlul de „senior al Cetăţii“ l-au primit şi Alexandru Irimie, directorul Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuta“ şi rectorul UMF Cluj, poetul Ion Mureşan (care, tot aseară, a primit şi titlul de Cetăţean de Onoare al judeţului Cluj), Dafin Fior Mureşanu, şeful Departamentului de Neurologie al Spitalului Universitar din Cluj, scriitorul Mircea Opriţă şi profesorul universitar de la Departamentul de Jurnalism al UBB, Ilie Rad.

Înainte de premierea acestor şase personalităţi, a fost lansată „Cartea Seniorilor Cetăţii“ şi s-a acordat medalia „Emblemă de Cluj“ - şefului Salvamot-Salvaspeo Cluj, Gheorghe Frăţilă, jandarmilor din Huedin - premiu ridicat de şeful jandarmilor clujeni, Aurel Litan, directorului Operei Maghiare, Gyula Szép, directorului Teatrului Maghiar, Tompa Gabor; directorului Filarmonicii de Stat "Transilvania", Marius Tabacu, organizatorilor festivalurilor TIMAF şi Electric Castle, dar şi organizatorilor Zilelor Culturii Maghiare, directorului general al EBS România, Daniel Metz, pentru investiţiile în sportul şi cultura clujeană, directorului Cluj Arena, Radu Raţiu, rectorului Vasile Jucan de la Academia de Muzică "Gheorghe Dima", moţilor din Apuseni - premiu ridicat de Marin Nicola, primarul din Horea şi Viorel Crainic, primarul din Beliş.

Seara s-a încheiat cu un concert „Maria Tănase 100 de ani“ susţinut de Nicolae Voiculeţ.

Mai puteţi citi:

VIDEO Sânge artificial fabricat la Cluj: invenţie de premiu Nobel, şanse slabe de finanţare

 

 „Daily Mail“, despre invenţia de Nobel a clujenilor: „Sângele artificial, care va putea fi folosit pe oameni, fără efecte secundare, a fost creat în România“

FOTO Cătălin Botezatu şi-a prezentat la Cluj ultima sa colecţie, de inspiraţie rusească. Piesa de rezistenţă: o rochie din 15.000 de flori naturale

FOTO VIDEO Prima seară a Balului Operei de la Cluj: ţinute foarte elegante şi prezentare de modă semnată Cătălin Botezatu

Balul Operei de la Cluj: Ceaikovski, Cătălin Botezatu şi inventatorul sângelui artificial

Balul Operei a adus Parisul la Cluj (GALERIE FOTO)

FOTO Personalităţi marcante ale Clujului premiate la Balul Operei

VIDEO Lume puţină în a doua seară a Balului Operei din Cluj


 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite