După dezastrul provocat de secetă în 2020, fermierii sunt optimişti. Ce culturi-vedetă se anunţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Culturile din acest an promit recolte bogate în Bărăgan Fotograf Laura Stoica
Culturile din acest an promit recolte bogate în Bărăgan Fotograf Laura Stoica

După un an agricol dificil în care producţia de floarea-soarelui a fost uscată de secetă, fermierii români vor da lovitura la toamnă la sfecla de zahăr şi orz. Comisia Europeană prognozează pentru acest an un randament mediu la hectar de 43 de tone, cu 7% mai mare faţă de media ultimilor cinci ani şi cu 6,2% comparativ cu aul trecut.

Seceta din 2020 a făcut ca România, unul dintre principalii producători de seminţe de floarea soarelui din Europa, să importe, pentru prima dată, floarea-soarelui din Argentina. Agricultorii spun că producţia a scăzut cu aproape 30% şi implicit şi exporturile au fost reduse. Astfel, în ţara noastră au ajuns să importe 95.000 de tone de floarea-soarelui. „Situaţia a fost cea mai gravă în partea de est la oleaginoase. S-au produs acumulari de deficit în ultimii ani, iar noi nu ne-am mai întâlnit cu o astfel de situaţie, rapiţa a fost calamitată 100%, din floarea-soarelui am recoltat doar 20% faţă de un an normal. Fabricile trebuiw să-şi asigure cumva materia primă, vor cumpăra floarea-soarelui din emisfera sudică”, explică un fermier din Bărăgan.

Conform Asociaţiei Cultivatorilor de Plante Tehnice, au fost zone unde seceta a fost extremă şi au fost calamitate toate culturile, de la cereale de toamnă şi inclusiv tot ce s-a semânat în primăvară, porumb, floarea-soarelui, soia, au fost toate calamitate.

 “În cel mai bun caz, au fost zone unde să spunem că ceva, ceva floarea-soarelui a mai rezistat. În rest, porumb, soia, grâul, rapiţa au fost calamitate în proportie de 90-100%. Preţurile încă se menţin foarte, foarte sus”, a spus Nicolae Sitaru, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România.

Acesta este fermier în Bărăgan şi administrează 3.000 de hectare de culturi agricole în judeţele Călăraşi, Ialomiţa şi Buzău. Ani la rândul, a fost câştigătorul trofeului de aur pentru producţiile record la porumb, unde reuşeasă culeagă 10-11 tone la hectar. La grâu, într-un an bun, producţia se ridica la 7-8 tone la hectar. Anul trecut, recolta a fost în jur de 2 tone la hectar.

Cea mai bună producţie la hectar

Fermierii şi traderii privesc cu optimism spre perioadele de recoltare.  Faţă de 2020, producţia la hectar va fi majorată la toate culturile importante. Mai mult deât atât, 8 din 13 culturi au randamente în creştere, raportat la media ultimilor cinci ani. Culturile vedetă sunt cele de orz şi sfeclă de zahăr.

Sfecla de zahăr ar putea înregistra cea mai mare producţie la hectar din 2014 încoace. Comisia Europeană prognozează pentru acest an un randament mediu la hectar de 43 de tone, cu 7% mai mare faţă de media ultimilor cinci ani şi cu 6,2% comparative cu aul trecut. Practic, conform datelor Ministerului Agriculturii, fermierii vor raporta, în medie, cea mai bună producţie la hectar din 2014, când pentru fiecare hectar cultivat s-au obţinut 44,7 tone.

Randamentele din România sunt însă, chiar şi în cei mai buni ani, mult sub cele din restul statelor UE unde se obţin şi peste 90 de tone la hectar, cum este cazul Estoniei.

Record la orz şi triticale

Conform estimărilor Comisiei Europene, rezultate peste media ultimilor cinci ani vor avea anul acesta şi fermierii care au cultivat orz şi triticale. Deşi nu sunt neapărat culturile vedetă din 2021, ele vor aduce profituri mulţumitoare.

La orz, producţia medie estimată se ridică la 4,69 tone la hectar, cu 14% peste media ultimilor cinci ani şi cu 77% peste nivelul din 2020, unul dintre cei mai grei ani agricoli ai României. Conform datelor Ministerului Agriculturii, producţia la hectar din 2021 ar putea fi cea mai bună din 2010 încoace, conform economica.net.

La nivelul UE, producţia medie la hectar este de 5,89 de tone, România având a doua cea mai mare creştere raportat la ultimii cinci ani, după Cipru (plus 17%).

În ceea ce priveşte cultura de triticale, randamentul mediu estimat este de 4,04 tone la hectar, cu 4,2% peste media ultimilor cinci ani şi cu 16% peste nivelul din 2020. La nivelul statelor membre, randamentul mediu va fi de 4,17 tone la hectar.

Creştere moderată pentru grâu şi porumb

În ceea ce priveşte situaţia la grâu şi porumb, ambele culturi se comportă mult mai bine anul acesta decât în 2020, dar raportat la media ultimilor cinci ani creşterea este una moderată. Pentru grâu, Comisia estimează un randament de 4,3 tone la hectar, cu 1,1% peste media ultimilor cinci ani şi cu 45% peste nivelul din 2020. Media la nivelul UE va fi de 5,7 tone la hectar.

La porumb, se estimează o uşoară scădere faţă de ultimii cinci ani luaţi ca medie ( minus 0,8%), până la 5,6 tone la hectar. Raportat la 2020 se aşteaptă însă un plus de 36%.

Şi la soia producţia va fi una buna, de 2,4 tone la hectar, cu 2% peste media ultimilor cinci ani şi 30% peste 2020.

Singura cultură problematică va fi însă floarea-soarelui, unde producţiile ar putea stagna la 2,18 tone la hectar, cu 12% sub media ultimilor cinci ani, dar cu 28% peste randamentul din 2020.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Prognoza meteo: Ploile abundente se întorc. Unde face ravagii vremea rea

Imagini spectaculoase cu cel mai scump pod din România. Drulă: Proiectul merge cu toată viteza înainte VIDEO

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite