Călăraşi: Pelerinaj la racla cu veşminte sfinte
0Deşi foarte puţine biserici din ţară reuşesc să obţină veşmintele Sfintei Parascheva, o capelă micuţă din Călăraşi găzduieşte racla în care se găsesc straiele la care credincioşii vin să se închine.
Mitropolia Iaşiului a dăruit o parte din aceste veşminte bisericii din Călăraşi, în decembrie 2009, după nenumărate cereri făcute la Patriarhia Româna de către preotul care slujeşte aici, Paul Tudorache. Tot acesta a făcut şi demersurile necesare pentru a găsi o raclă, însă pentru că în ţară nu a fost nimeni disponibil s-o construiască, părintele s-a îndreptat către Grecia.„ La scurt timp după ce au sosit la noi veşmintele, am dorit să avem şi o racla pe măsura importanţei acestora. În Grecia am găsit o făbricuţă ai căror angajaţi au realizat-o într-o singură zi. A fost foarte interesant să aflu că acei oameni restauraseră chiar racla de la Mitropolia din Iaşi unde se găsesc moaştele Sfintei Parascheva“, a declarat preotul Tudorache.
Procesiune impresionantă
În fiecare an se obişnuieşte ca cele 4 rânduri de veşminte cu care sunt acoperite moaştele Sfintei Parascheva să fie dăruite bisericilor din ţară. „Când am venit cu veşmintele de la Iaşi, în decembrie 2009, enoriaşii s-au manifestat deosebit. Au aşteptat afară cu lumânări aprinse în mâini şi au spus rugăciuni, până când veşmintele au fost depuse în biserică. Acest lucru m-a impresionat. Dumnezeu ne-a ajutat întotdeauna, iar rostul veşmintelor acesta este, de fapt. Oamenii vin, se închină, se roagă, dar numai credinţa din suflet poate face minuni“, a declarat părintele Tudorache. Acesta a mai adăugat că Dumnezeu înfăptuieşte miracole doar prin oameni şi numai atunci când nimeni nu se gândeşte.
Rugăciuni zilnice
Credincioşii spun însă că rugăciunile şi acatistele făcute în capela Sfântul Lazăr din parohia Sfintei Cuvioase Parascheva chiar le sunt de folos. „Venim cu credinţa în suflet şi este imposibil ca Dumnezeu să nu-şi arate nilostenia. Veşmintele sunt sfinţite şi sunt convinsă că într-un fel sau altul îi protejează pe cei care cred în mântuire“, a decarat Rodica Prodan, una dintre enoriaşe. Chiar dacă este zi de sărbătoare sau nu, călărăşenii se duc şi se roagă la racla cu veşminte.„Biserica nu este locul unde se fac minuni cât ai bate din palme. Trebuie să crezi, să îţi doreşti să vii în casa lui Dumnezeu şi să ai sufletul curat. Veşmintele sunt sfinţite, iar puterea lor este mare dacă ştii să vezi semnele pe care ţi le dă Cel de Sus“, a mai spus părintele Tudorache.