Alimente care fac ochii de vultur. La ce este bun peştele gras. Vitamină-minune conţinută de afine
0Nu numai morcovii sunt buni pentru sănătatea ochilor, ci există o gamă mai largă de alimente care au efect benefic pentru vedere. Pe lângă anumite legume, iată că şi fructele şi peştele ne protejează împotriva bolilor de ochi. Pentru sănătatea ochilor, este indicat să îţi diversifici dieta alimentară, punând accent pe consumul peştelui, legumelor şi fructelor, susţin specialiştii.
Somonul, tonul şi sardinele, adică peştele gras, precum şi uleiurile grase au un conţinut ridicat de acizi graşi Omega-3, benefici împotriva sindromului de ochi uscat şi retinopatiei. Somonul este bogat în astaxanthin, un antioxidant puternic, care se găseşte şi în anumite alge şi creveţi. Contribuie la prevenirea degenerescenţei maculare senile (DMS). Uleiurile de peşte sunt, de asemenea, o sursă importantă de vitamina D, cu efect împotriva DMS şi a proceselor inflamatorii care afectează ochii.
“La fel ca orice peşte gras, somonul este o sursă bună de acizi graşi de tip omega-3, esenţial pentru sănătatea ochilor. Consumul regulat de somon ajută la tratarea bolilor de ochi. Somonul este una dintre cele mai bune surse de vitamina D care ajută la păstrarea sănătăţii ochilor, sănătăţii cardiovasculare şi joacă un rol foarte important în creşterea oaselor”, explică dr.Denisa Zaharia, medic de familie.
Deficienţa de vitamina D a fost desemnată cauza riscului ridicat de cancer, boli pulmonare, diabet de tip-1, scleroză, şi artrită reumatoidă. Introdu somonul în dietă ta pentru a-ţi îmbunătăţii vederea, cât şi pentru a preveni deficienţa de vitamina D. O conservă de somon conţine îndeajuns de multe vitamine esenţiale pentru o zi.
Stresul oxidatix, un duşman de temut
Varza, broccoli şi spanacul furnizează luteina, care protejează ochii împotriva deteriorării din cauza stresului oxidativ şi contribuie la îmbunătăţirea acuităţii vizuale. Betacarotenul din morcovi, spanac sau pătrunjel lupta împotriva sindromului de ochi uscat, susţine fluxul de sânge la nivel ocular şi îmbunătăţeşte vederea în întuneric.
Varza este miraculoasă în numeroase afecţiuni. Sulforafanul, o substanţă conţinută de către varză stimulează puternic producerea unor enzime în organism, enzime care au un rol detoxifiant la nivelul ficatului. Cataracta este o altă afecţiune la care varza are un cuvânt de spus. Salata de ulei cu măsline este o sursă de vitamina C şi de vitamina A. Aceste vitamine stopează procesul de producere a cataractei, având un efect antioxidant. Cura de suc proaspăt de varză, care se poate bea câte 1 litru, pe zi, timp de două săptămâni, are efecte spectaculoase asupra acestei afecţiuni.
Pigmentul miraculos din fructe
Cireşele, afinele, coacăzele şi strugurii conţin un pigment numit antociani, cu proprietăţi antioxidante puternice şi cu efecte benefice asupra circulaţiei sangvine oculare. Flavonoidele, care se găsesc într-o mare varietate de fructe, sunt bune, în general, pentru sănătatea ochilor.
“Afinele au cea mai mare capacitate antioxidantă dintre toate fructele, substanţele pe care le conţin neutralizează radicalii liberi care pot promova boala şi îmbătrânirea în organism. Una dintre calităţile extraordinare ale afinelor este că menţin sănătatea creierului. Aceste fructe mici conţin antociani, vitaminele A, complexul-B, C şi E, zinc, sodiu, potasiu, cupru, magneziu, fosfor, mangan şi pot preîntâmpina sau vindeca printre altele, apariţia tulburărilor nevrotice, prin prevenirea degenerării sau distrugerii neuronilor, a celulelor creierului, ajutând la menţinerea sănătăţii sistemului nervos central”, explică Marina Grigore, specialist în apifitoterapie.
Conţinutul ridicat de fibre, antioxidanţi puternici şi abilitatea afinelor de a dizolva colesterolul rău, fac din aceste fructe un supliment alimentar ideal pentru vindecarea bolilor de inimă.
Vă recomandăm şi: