VIDEO Cum înfruntă legumicultorii din zona Buzăului pandemia de coronavirus. „În anii trecuţi, producţia noastră pleca în Italia, la românii de acolo“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soţii Iordache s-au apucat singuri de răsădit ceapa
Soţii Iordache s-au apucat singuri de răsădit ceapa

Criza sanitară îi afectează şi pe legumicultori, dar ştiu că trebuie să respecte calendarul lucrărilor agricole dacă vor să nu aibă pierderi şi mai mari. Legumicultorii din jurul oraşului Buzău sunt cunoscuţi ca fiind cei mai mari producători de ceapă de apă. Printre ei, sunt şi soţii Iordache, legumicultori vechi ai Buzăului.

Îi găsim pe câmp, la marginea municipiului Buzău, unde plantează răsadurile de ceapă de apă. 

”Acum ne ocupăm de răsăditul cepei de apă de Buzău; se ia fir cu fir, se tunde şi apoi se plantează cam la 10, 15 centimetri distanţă între ele”, declară Vasilica Iordache, legumicultor.

Răsăditul cepei necesită un efort fizic deosebit, deoarece seceta cumplită din ultimele luni a uscat pământul. 

Cei doi legumicultori buzoieni spun că actuala criză i-a obligat să înceapă această etapă a lucrărilor agricole mult mai devreme decât în alţi ani. Asta, deoarece munca realizată de obicei cu şase, şapte zilieri, trebuie făcută acum numai în doi.

”Din cauza coronavirusului, e o problemă cu forţa de muncă. Pe de o parte, preferăm să facem singuri lucrările, iar pe de altă parte nici nu cred că am găsi, pentru că oamenii sunt reticenţi. Pentru că sunt doar eu şi soţul, care nu a mai lucrat la răsădit, am început mai drevreme şi sperăm să ne încadrăm cu muncile astfel încât să nu ratăm etapele”, spune Vasilica Iordache.

Prima recoltă de ceapă de Buzău ar trebui culeasă începând din vară, până la sfârşitul toamnei. 

”Sperăm să avem vânzare. Cineva zicea că vrea să ne asociem într-o cooperativă, însă cred că cel mai bun ajutor ar fi să ni se asigure un loc unde să o depozităm. Statul să ne ajute să colectăm marfa care este deja făcută, să fie un loc sigur şi să o distribuie în supermarketuri”, spune Viorel Iordache, legumicultor.

Ceapa de apă de Buzău este renumită în toată ţara dar şi printre românii plecaţi în străinătate. Soţii Iordache sunt convinşi, însă, că vor avea mari probleme cu vânzarea produselor iar statul ar trebui să le întindă o mână de ajutor.

”În anii trecuţi, producţia noastră pleca în Italia, la românii de acolo. Cam 75 la sută din recoltă pleca peste hotare, însă acum o să avem o problemă din cauza restricţiilor impuse în perioada pandemiei”, spune legumicultorul buzoian.

Ceapa de apă roşie de Buzău şi-a găsit cel mai potrivit sol pe terenurile de lângă albia râului Buzău. Sute de hectare de teren agricol de la marginea oraşului Buzău şi din comunele Mărăcineni şi Săpoca sunt cultivate, an de an, cu ceapă roşie de apă, un soi local foarte apreciat de gospodinele din toată ţara.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite