Varza, medicamentul natural minune. Are proprietăţi uluitoare şi în prevenirea cancerului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Varza trebuie consumată cât mai crudă. Sursa foto: ebucataria.ro
Varza trebuie consumată cât mai crudă. Sursa foto: ebucataria.ro

Printre legumele cu proprietăţi terapeutice, varza este regina incontestabilă. A fost şi încă este folosită ca remediu universal, datorită proprietăţilor antitumorale, antioxidante şi antiinflamatoare. Pentru a i se păstra cât mai bine calităţile, este de preferat ca acest aliment, remineralizant şi tonifiant, să fie consumat în stare crudă sau preparată cât mai puţin, la abur sau murată.

Varza se găseşte într-o varietate de sortimente, precum varza albă, varza roşie, varza chinezească, varză creaţă, varza de Bruxelles. 

Cercetătorul Costel Vânătoru, specialist al Staţiunii Legumicole Buzău, spune că, în 50 de ani, instituţia de cercetare a omologat peste 30 de soiuri, printre care şi varza românească, numită şi varză de Buzău. "Varza românească, omologată încă din 1957, are nervuri fine, nu groase si lemnoase ca cea din vestul Europei, un gust foarte dulce şi o aromă deosebită", a explicat Vânătoru.

Varza este bogată în vitamine, mai ales în provitamina A, vitaminele C şi E, dar şi în fibre, elemente care asigură sănătatea celulelor. Vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9 sunt şi ele foarte bine reprezentate. Fibrele sunt compuse în cea mai mare parte din celuloză, iar gama de minerale este formată din calciu, magneziu, fier, dar şi oligoelemente precum iod, cupru, mangan, sulf.

De exemplu, consumul a 200 de grame de varză asigură necesarul zilnic de vitamina E şi vitamina A. De asemenea, varza roşie conţine o cantitate de antioxidanţi de patru ori mai mare decât varza albă şi de 6-8 ori mai multă vitamina C.

image

Prin conţinutul bogat în vitamine, minerale şi clorofilă, varza restabileşte flora intestinală şi contribuie la creşterea numărului de hematii. Este şi motivul pentru care varza este recomandată în oboseală, astenii, demineralizari şi chiar depresii. 

Consumul de varză favorizează metabolismul glucidelor şi absorbţia oxigenului în celule. Sulful şi hitidina din varză diminuează tumorile, asigurând eliberarea toxinelor. Varza scade nivelul colesterolului din sânge, iar sucul de varză ajută în tratamentul ulcerului la stomac. Această legumă are proprietăţi anticancerigene, potrivit unor studii. 

Specialiştii recomandă folosirea verzei în mod regulat, deoarece conţinutul ei crescut de caroten scade riscul apariţiei cancerului. 

”Celor care vor să se ferească de cancer, de boala aceasta nemiloasă pe care o întâlnim frecvent, legumele şi fructele cu beta-caroten le dau o oarecare protecţie pentru că substanţele acestea previn îmbolnăvirea celulei sau contribuie chiar la pansarea sau extragerea radicalilor liberi de la nivelul celular şi îi elimină din organism”, explică cercetătorul Costel Vânătoru. 
buzau

Recomandări împotriva cancerului

În cazul bolii canceroase, în ultimii douăzeci de ani au fost efectuate nu mai puţin de 94 de studii care au arătat că varza consumată crudă, murată sau gătită rapid are efecte antitumorale şi anticancerigene. 

Principiile active din frunzele de varză induc celulelor maligne apoptoza, adică un program de autodistrugere folosit de organism pentru eliminarea celulelor îmbătrânite, regleaza acţiunea hormonilor steroidieni în organism, implicaţi în apariţia a numeroase forme de cancer, reglează ritmul de diviziune celulară, induc o creştere a producţiei enzimelor responsabile de inactivarea şi de eliminarea celulelor maligne. 

Cel puţin trei zile pe săptămână, în care consumăm câte 200 de grame de salată de varză, ne pot salva viata, punându-ne la adăpost de o incredibila multitudine de forme de cancer.

Pentru cancerul de piele, se pune zilnic şi se ţine vreme de 4-6 ore pe zona afectată o cataplasmă din frunze de varză, identică cu cea prezentată  la tratamentul eczemelor. Foarte multe persoane cu epiteliom bazocelular şi spinocelular au beneficiat de uimitoarele efecte ale acestui tratament simplu, dar care dă rezultate acolo unde cele mai savante şi invazive metode de tratament dau greş.

Varza este un adjuvant contra cancerului uterin. Un miniexperiment la care au participat 30 de femei cu cancer uterin în stadiul 1 a presupus consumul unui extract de varză, care conţine o substanţă denumită I3C (prescurtarea de la indol-3-carbinol). Dupa 12 săptămâni de administrare analizele au arătat că la 47,5% dintre femeile care au beneficiat de experiment celulele maligne au dispărut, neoplasmul înregistrând remisie completă. 

image

Este adjuvant contra cancerului la sân. Mai multe studii de medicină experimentală arată că tratamentele cu compuşii pe bază de sulf prezenţi în varză determină remisia tumorilor maligne mamare, într-un procentaj de cel puţin 40%. Ca adjuvant contra acestei afecţiuni, se recomandă consumul zilnic de salată proaspătă de varză la măcar o masă. Suplimentar, se ţin cure de câte patru săptămâni, în care se consumă câte un pahar (200 ml) de suc de varză, dimineaţa şi seara.

Este de remarcat că la persoanele care consumă de mai multe ori pe săptămănă varză crudă, dar şi alte legume înrudite, cum ar fi varza roşie sau broccoli, incidenţa cancerului vezicii urinare este cu 29% mai mică. De asemenea, interesant este că la cei care consumă, la măcar o treime din mese, în mod special varză crudă şi legume înrudite, riscul de a face cancer la prostată scade cu 44%.

De asemenea, consumul de varză sau varză murată îmbunătăţeşte într-o proporţie foarte ridicată imunitatea faţă de cancerul la sân. Sunt cercetări care arată că cea mai ridicată rată a imunităţii o au femeile care au consumat varză, încă de la vârsta de 12-13 ani, măcar o dată la 2-3 zile. În multe regiuni din Polonia, de  pildăexemplu, unde datorită obiceiurilor culinare, o femeie consumă încă din adolescenţă, anual, în medie, 25 - 30 kg de varză, cazurile de cancer mamar sunt mai rare, cu incredibilul procentaj de 72%, decât în celelalte zone ale lumii.

Varza este benefică şi pentru bolnavii de cancer de colon şi de rect. Un studio realizat în Olanda arată că, la vegetarienii care consumă cu predilecţie legume din familia cruciferelor, adică varza, varza roşie, conopida si broccoli, incidenţa cancerului de colon şi de rect este cu 49% mai redusă, fiind practic de două ori mai protejaţi de această teribilă afecţiune.

image

Varza, un remediu universal

Varza este recomandată în tratamentul anemiei, diabetului zaharat, litiazei biliare, tusei, afecţiunilor renale, hemoroizilor, durerilor de ficat şi ulcerului gastric. Recomandarea specialiştilor este ca varza să fie folosită cât mai crudă, pentru a-şi păstra cât mai mult din proprietăţile sale terapeutice. 

Hepatita, sau bolile de ficat în general, se vindecă datorită unei substanţe conţinută în varză, sulforafanul. Aceasta stimuleaza puternic producerea în organism a unor enzime care joacă rolul de detoxifiant  al ficatului. Consumul de varză s-a dovedit a preveni  procesele de distrucţie celulară la nivelul ficatului, sub acţiunea factorilor infecţiosi sau  chimici. Pentru a obţine aceste rezultate, varza trebuie consumată sub formă de salată, de măcar trei ori pe săptămână.

Pentru suferinzii de cataractă, este benefic consumul de salată de varză cu ulei de măsline. Aceasta este o excelentă sursă de vitamina C şi de vitamina A. Ambele vitamine au un puternic efect antioxidant şi, între altele, stopează procesul de producere al cataractei. Pentru  profilaxia acestei afecţiuni, se recomandă consumul, măcar de trei ori pe săptămână, al verzei proaspete, câte 200 de grame minimum, sub formă de salată.

Varza conţine substanţe care ajută la calmarea ulcerului gastric şi duodenal. Tratamentul este relativ simplu şi necostisitor. Se prepară un suc celular de varză albă, obţinut prin presare sau prin mixare. Zilnic este necesară o varză de mărime medie, din care se obţine un pahar de suc celular. Sucul preparat pentru o zi se ţine la frigider. Se împarte cantitatea obţinută în trei părţi, din care se va lua câte o treime de pahar între mesele principale. 

Varza este bună şi pentru combaterea obezităţii. Consumul zilnic, măcar la prânz şi la cină, a câte 200-300 de grame de salată de varză crudă, poate face minuni în reglarea ponderală, pe termen lung. Varza este foarte bogată în fibre alimentare, are puţine calorii, multe vitamine şi minerale, ajutându-ne să slăbim natural. 

Cercetatorii de la Universitatea de Medicină din Hawaii, Statele Unite, au evidenţiat faptul ca unii compuşi din varză împiedică transportul colesterolului cu densitate redusă, către vasele de sânge şi către ţesuturi. De asemenea, varza împiedică formarea plăcilor de aterom şi sclerozarea pereţilor arterelor. Se recomandă consumul de varză sub formă de salată, câte 300 de grame zilnic, vreme de măcar trei zile pe săptămână.

image

La constipaţie, cel mai simplu tratament este consumul de varză murată, măcar 200 de grame pe zi. În varza murată se găsesc aşa-numitele "bacterii prietenoase", care combat constipaţia prin reglarea florei intestinale. Apoi, varza murată este bogată în fibre alimentare, de unde şi efectul ei de  "mătură" a colonului, din care extrage prin absorbţie toate reziduurile şi apoi ajută la eliminarea lor promptă.

Varza este recomandată pentru ameliorarea surmenajului fizic şi intelectual. Consumul de varză crudă sub formă de salată este un tratament tonic extraordinar pentru sistemul muscular şi pentru sistemul nervos. Bogată în vitamine şi în minerale, conţinând substanţe cu efecte stimulatoare pentru sistemul nervos central, fitohormoni care  intensifică procesele de regenerare din organism, varza are efect adaptogen şi anti-oboseală. Se ţin cure de trei săptămâni, timp în care se consumă la prânz şi la masa de seară cam 125 de grame de salată de varză. Acest tratament este foarte bun adjuvant şi contra depresiei psihice.

Citeşte şi: Fructe şi legume cu efecte miraculoase. Varza vindecă ulcerul, ceapa combate astmul, bananele calmează stomacul iritat

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite