Sfaturi pentru un post sănătos, de la un apreciat medic nutriţionist din Buzău: „Recomand să mizăm pe varietate“
0A început Postul Paştelui, care este cel mai lung, dar şi cel mai aspru din posturile de durată întâlnite în Biserica Ortodoxă. Postul Mare se parcurge fără consumul de carne şi lactate, astfel că medicii vin cu recomandări privind alimentaţia din această perioadă.
După disciplina ortodoxă, se lasă sec în seara Duminicii izgonirii lui Adam din Rai şi se posteşte până în seara Sâmbetei din săptămâna Patimilor, inclusiv.
Organismul este privat de carne, ouă, lapte şi brânză, iar pentru cei ce-şi doresc să ţină postul corect şi sănătos, medicii buzoieni vin cu o serie de recomandări cu privire la alimentaţia din această perioadă.
„Prin postul ortodox se elimină consumul de carne, ouă, lapte şi derivatele sale şi se creşte aportul de carbohidrati, cereale, fructe şi legume, leguminoase, nuci, seminţe, aceasta fiind de fapt o dietă vegetariană. Dacă este echilibrat, nu limitează aportul de proteine şi aminoacizi esenţiali. O alimentaţie bine echilibrată presupune să nu uităm de vitaminele, mineralele, aminocizii esenţiali şi constituenţii absolut necesari pentru o bună funcţionare a proceselor metabolice”, spune dr. Dana Marinescu, medic primar Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău.
Dacă ştim să alegem alimentele corespunzătoare pe care să le consumăm, postul este un lucru benefic pentru organism. Fără a alege atent produsele pe care le mâncăm în această perioadă, postul poate duce chiar şi la creştere în greutate sau la numeroase alte carenţe.
„În timpul postului trebuie să facem tot posibilul pentru a avea o dietă echilibrată. Sfatul meu este să mizăm pe varietate, incluzând fructe, legume şi leguminoase, cereale, nuci şi seminţe. Pentru a oferi organismului nutrienţii necesari în timpul postului, asiguraţi-vă că includeţi în dieta dumneavoastră următoarele alimente: legume - 2 ½ căni pe zi fructe - 2 căni pe zi cereale - 180 gr pe zi alimente bogate în proteine - 85 gr pe zi uleiuri vegetale - 27 gr pe zi Prin urmare, bine echilibrată, alimentaţia de post poate asigura toţi nutrienţii de care avem nevoie”. (dr. Dana Marinescu, medic primar Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău)
”Atenţie şi la produsele din soia care au o mare cantitate de proteine vegetale, dar şi o mare cantitate de grăsimi vegetale şi nu este indicată tuturor. Nu folosiţi ulei în exces. Margarina ar trebui să fie o altă formă de ulei vegetal, dar nu este chiar aşa. Uleiurile vegetale sunt lichide, iar ca să ajungă în formă solidă, aşa cum este margarina, suferă un proces chimic de hidrogenare şi un amestec cu grăsimi de origine animală”, spune medicul buzoian.
De asemenea, calciu găsim în conopidă, broccoli, varză, spanac, tofu, iar iodul ne este furnizat de cartofi, afine şi sare iodată. Varietatea este soluţia pentru a avea o dietă echilibrată în timpul postului.
Postul însă nu este pentru toată lumea. Gravidele şi mamele care alăpteazănu ar trebui să ţină post, având în vedere că alimentaţia lor nu trebuie să fie lipsită de nutrienţi.
Copiii şi adolescenţii pot ţine post, însă numai câteva zile, ei fiind în creştere, au nevoie de hrană corespunzătoare. Pacienţii care suferă de TBC, diabet şi boli metabolice, anemii sau boli psihice şi nici persoanele în vârstă nu ar trebui să ţină post mai mult de 5 zile. Postul Paştelui are o durată de 40 de zile.