Cum testezi autenticitatea mierii. Sfaturi de la un medic pasionat de apicultură VIDEO

0
0
Publicat:

Există miere contrafăcută pe piață, prin mai multe metode: diluarea mierii pure cu siropuri de zahăr sau alți îndulcitori, amestecarea mierii cu alte substanțe sau chiar falsificarea etichetelor pentru a induce ideea că mierea este pură și naturală. 

Unele teste simple, cum ar fi cel de cristalizare sau testul de diluare, pot oferi indicii cu privire la autenticitatea mierii.

Medicul buzoian Dragoș Gavrilă practică apicultura de peste 40 de ani, și are peste 240 de familii de albine. Acesta avertizează că piața locală este invadată de miere contrafăcută, venită din import. De când nu mai este la mare căutare mierea românească, cea naturală, apicultorii înregistrează pierderi. 

Cercetătorii confirmă temerile producătorilor români de miere de albine. Există pe piață produse de laborator, care au gustul, mirosul, culoarea și vâscozitatea specifice mierii, însă nu păstrează nimic din calitățile nutritive ale îndulcitorului produs pe cale naturală de albine.

„Putem fi ușor păcăliți. Practic, culoarea, vâscozitatea, aceste caracteristici pot fi aranjate cu ușurință. Însă, practic, beneficiile sunt diferite. Nu este produsă de albină. Practic, în laboratoare se poate produce ați văzut până și carne sintetică. Deja industria aceasta a procesării alimentelor a ajuns departe”, spune Costel Vânătoru, cercetător în horticultură.

Există mai multe metode pe care le poți folosi pentru a testa autenticitatea mierii de albine. Unul dintre ele este testul de cristalizare. Mierea autentică are tendința de a cristaliza în timp, formând cristale fine sau granule. Dacă mierea pe care o ai în casă nu cristalizează niciodată sau cristalizează foarte lent, ar putea fi un semn că nu este naturală.

Miere și fagure SURSA Shutterstock
Miere și fagure SURSA Shutterstock

Pentru a distinge mierea de calitate de cea contrafăcută, spune medicul Dragoș Gavrilă, e suficient să fim atenți la câteva indicii, cum ar fi consistența și rapiditatea cu care mierea ne lasă senzația de gust dulce.

Apicultorul buzoian ne dezvăluie cea mai simplă metodă de a testa autenticitatea principalului produs apicol.

„Când torni mierea din linguriță, firul ăsta trebuie să fie infinit, să se prelingă fără întrerupere. Nu se termină niciodată la mierea naturală. Stăm lângă el, uitați, și se vede că este infinit. Niciodată la un sirop de zahăr nu o să curgă așa. De asemenea, când pui miere de albine în gură, se transmite direct, deci aroma aia imediat ajunge în creier, simți. Deci, prin papilele gustative ai simțit-o. La zahăr este o întârziere. Pui în gură și creierul nu simte imediat”, ne explică apicultorul Dragoș Gavrilă.

Alte metode de determinare a calității mierii de albine:

Adaugă o lingură de miere într-un pahar cu apă. Mierea pură va rămâne intactă sau se va împrăștia încet, în timp ce mierea falsă se va dizolva sau se va împrăștia rapid în apă.

Încălzește o cantitate mică de miere într-o oală sau cuptor cu microunde. Mierea naturală se va carameliza ușor și va deveni puțin mai întunecată.

Mierea falsă poate forma spume sau poate arde mai repede. Adaugă câteva picături de miere pe hârtie absorbantă. Dacă mierea este falsă, aceasta va fi absorbită rapid, lăsând în urmă o pată umedă. Mierea pură va fi absorbită mai lent sau deloc.

Mierea autentică are un gust distinct și o aromă bogată, specifică florii de la care a fost colectată.

Dacă mierea pe care o guști pare să fie fără gust sau are un gust neobișnuit sau artificial, este posibil să fie falsificată.

Dacă ai îndoieli cu privire la autenticitatea mierii, este întotdeauna recomandat să cumperi de la surse de încredere, cum ar fi apicultorii locali sau magazinele cu produse naturale și să verifici eticheta pentru certificări de calitate și origine.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite