Psihologul Bogdan Lucaciu, despre cazul Iuliei Ionescu: „Este o poveste de mică patologie, care trece“. Ce le recomandă părinţilor

0
0

Psihologul clinician şi psihoterapeut Bogdan Lucaciu crede că problemele întâmpinate de Iulia Ionescu, adolescenta din Bucureşti care a fugit la mânăstire stârnind o agitaţie naţională, sunt tipice vârstei. Cu toate acestea, îndeamnă părinţii să aibă mai multă încredere în copiii lor.

Lucaciu este de părere că, cel puţin în ultimul secol, adolescenţa a fost un fel de zonă rebelă. Adică tinerii încearcă la această vârstă să găsească sensuri, altele decât cele care le sunt propuse de către părinţi, societate şi aşa mai departe: fie că sunt rebeliuni laice sau cu o îndreptare către o oarecare spiritualitate de orice natură.

„Este o poveste din mică patologie a adolescenţei, aia care trece. Este vorba despre construirea unor sisteme filozofice, aplicate uneori spre religie, anumite elemente de asceză. De exemplu, nu mănâncă decât anumite lucruri sau face un anumit sport. Toate se practică pentru că el tinde spre o chestiune ideală. Toate acestea sunt specifice adolescenţei, a micilor crize de adolescenţă“, explică Lucaciu.

Fugile de acasă, obişnuite

Despre fuga Iuliei la mânăstire, psihologul crede că este firească şi intră în aceeaşi categorie de lucruri prin care tinerii încercă nişte lucruri extraordinare sau speciale, în direcţia micii ideologii exclusiviste.

„Nu este vorba de adrenalină, ci mai degrabă despre o rebeliune psihologică, spirituală: eu vreau să caut idealul, vreau să caut absolutul. Mai târziu, ne liniştim. Câţi copii nu fac exerciţii fizice pentru a-şi cultiva corpul? Ideea este că acel corp trebuie să devină ideal. Povestea spirituală este echivalentă din punctul acesta de vedere, strict psihologic, nu ca valoare, nu ca filozofie de viaţă. Dar ca o modalitate adolescentă“, explică psihologul.

Tinerii satanişti, tipic pornirilor rebele

Bogdan Lucaciu a mai explicat că există diverse filozofii pentru adolescenţi care sunt exclusive, care adesea merg la limită, dar că, în general, nu au menirea de a prinde amploare, de a deveni periculoase. Fie că este vorba despre diverse credinţe magice sau spirituale sau chiar ideologii personale.

„Asta explică şi găştile despre care se speriau părinţii acum zece ani. Când toată lumea urla şi îi era frică de satanişti, dar erau tot nişte rebeli benigni, doar că s-a exagerat foarte mult. I s-a dat fenomenului mai multă putere decât avea şi asta îi face pe cei implicaţi în astfel de grupuri chiar mai speciali, să se încăpăţâneze dacă vreţi“, mai spune psihologul.

Acest fenomen nu se aplică, însă, şi în cazul Iuliei, unde mass-media nu a făcut decât să o pună într-o lumină proastă, crede Lucaciu. El crede că atitudinea normală, chiar şi a părinţilor, care în cazul acesta s-au speriat, este să treacă peste. Fuga de acasă a unui adolescent în moment de criză nu e aptă să genereze idei cum că tânărul este nebun, că o să fie vagabond. Este firească vârstei.

Lucaciu spune că un copil de 15 ani nu mai este chiar un copil, iar în cazul Iuliei Ionescu părinţii trebuie să conştientizeze că pot sta de vorbă cu ea: „Iulia Ionescu este un copil care a intrat la un liceu de elită, avea rezultate pe măsură, adică este un copil cu care se poate vorbi. Bănuiesc că, din moment ce ai încredere în mintea lui, poţi vorbi şi despre problemele lui spirituale, psihologice, despre dragoste şi aşa mai departe. Mai mult, dacă am un copil de 15 ani şi el îmi spune că vrea să se ducă nu ştiu unde, în momentul acela am încredere în el, chiar îl cred. Dacă nu-i acord încredere, în acel momentul copilul este tot mai îndepărtat de părinţi“, a mai explicat Lucaciu.  

Soluţia: „aliatul“

O strategie care ar putea funcţiona şi care de obicei se întâmplă de la sine ţine de un aşa zis aliat al copilului, un al treilea adult din familie în care acesta are încredere.

„Adesea între părinţi şi copii nu se poate purta un dialog, dar este bine ca întotdeauna copilul să aibă un alt adult în care să aibă încredere, dacă nu poate cu părinţii. În cazul Iuliei, în ideea că duhovnicul ar fi acea persoană, problema se pune în ce măsură el este sau nu de încredere şi în ce măsură acest om poate să suplinească ocrotirea părintească. Pentru că, dacă ar fi spus părinţilor că pleacă, atunci problema era la latitudinea părinţilor. De obicei, există cineva din familie, un unchi, o mătuşă. Copilul îşi găseşte un aliat, care face parte tot din cercul ocrotitor al familiei, care are o morală şi o atitudine normală“, explică Lucaciu.

Psihologul bucureşteanu este de părere că, dacă duhovnicul le-a spus părinţilor despre gândurile Iuliei, atunci înseamnă că părinţii au avut aceeaşi atitudine negativistă. Dovadă pentru acest aspect este că aceştia s-au speriat, au fost îngrijoraţi de plecarea ei, ca şi cum nu ştiau că este posibilă.

Potrivit lui, în momentul în care părinţii află de intenţiile copiilor lor, în mod normal, cu oarecare toleranţă, ar putea să se apropie de copil şi să aibă discuţia în mod direct.

Sfatul psihologului: încrederea părinţilor şi sinceritatea

Bogdan Lucaciu crede că încrederea părinţilor în copiii lor şi discuţia sinceră cu ei sunt foarte importante, mai ales când vine vorba despre adolescenţi.

„În momentul în care se vorbeşte cu adevărat, nu superior cu copilul, când părinţii încearcă să afle despre ce este vorba şi tolerează într-un fel exclusivităţile astea, atunci este mai puţin probabil să se întâmple lucruri de care părinţii să se îngrijoreze, de care să le fie frică“, conchide psihologul.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

FOTO VIDEO Pe urmele Iuliei la Sihăstria Rarăului. Ce a făcut fugara o zi şi o noapte printre călugării din munţi

Iulia Ionescu, adolescenta din Bucureşti fugită la mănăstirile din nordul Moldovei, a poposit într-una dintre nopţi la o mănăstire de călugări din judeţul Suceava. Dispărută de miercuri de acasă, fata în vârstă de 15 ani a ajuns vineri seara la mănăstirea Sihăstria Rarăului, lângă Câmpulung Moldovenesc.

EXCLUSIV Cum a fost ascunsă Iulia Ionescu în Mănăstirea Sihăstria Rarăului. Stareţul Ioan Larion Neagoe: „Îmi pare rău că am păcălit Poliţia“

Misterele dispariţiei Iuliei Ionescu încep să se dezlege. Fata s-a ascuns la Mănăstirea Sihăstria Rarăului din Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava, iar călugărul care a condus-o la gară provine din acest lăcaş de cult.

Iulia Ionescu le-a spus călugărilor de la Sihăstria Rarăului că nişte profesoare de la liceu testează pe copii tehnici de reiki şi radiestezie. Fata nu a venit la şcoală

Călugării de la mănăstirea Sihăstria Rarăului din Suceava, acolo unde Iulia Ionescu a stat în noapte de 14 spre 15 februarie, au postat pe contul de Facebook al locaşului de cult o scurtă relatare a celor întâmplate. Fără să dea nume, monahii au vorbit despre venirea Iuliei la mănăstire şi despre cauza care ar fi determinat-o să-şi ia lumea în cap. Aceasta ar porni din şcoală, unde nişte profesoare practică metode terapeutice neconvenţionale.

Spovedania duhovnicului Iuliei, părintele Visarion: „Trimitea mailuri în care vorbea de Apocalipsă şi călugărie“

La vârsta pubertăţii, Iulia Ionescu îi vorbea la nesfârşit părintelui Visarion Alexa despre inevitabilul Apocalipsei şi despre refugiul în viaţa monahală. Şi asta se întâmpla de trei ani, de când fata avea 12 ani. Preotul Eugen Tănăsescu, blogger „Adevărul“, a stat de vorbă cu duhovnicul fetei.

Duhovnicul Iuliei, părintele Visarion: „Acum sunt mai atent la propriii copii“

Părintele Visarion Alexa, duhovnicul Iuliei Ionescu, a mărturisit că experienţa adolescentei fugite la mănăstire l-a făcut să fie mai preocupat de copiii săi şi de tentaţia Internetului asupra lor.

Cum a fost depistată Iulia Ionescu, eleva eminentă de la Sf Sava. Şeful trenului, martor chemat de poliţişti sub acoperire

Iulia Ionescu, eleva de 15 care a dispărut săptămâna trecută din Bucureşti, a ajuns în această dimineaţă acasă. Între timp ancheta în acest caz continuă, iar surse judiciare susţin că fata a fost găsită de fapt de către poliţişti, iar Cornel Grigoriciuc, şeful de tren despre care s-a spus iniţial că a găsit-o pe tânără, a fost chemat în compartimentul în care aceasta se afla de poliţişti pentru a fi martor în caz.

Iulia Ionescu a fost găsită teafără. Eleva dispărută miercuri din Capitală venea cu trenul de la Suceava spre Bucureşti

Iulia Ionescu (15 ani), eleva de la Colegiul „Sf. Sava” din Capitală, dată dispărută miercuri, a fost găsită, sâmbătă, într-un tren internaţional care venea de la Moscova şi mergea spre Sofia. Adolescenta s-a urcat în tren la Suceava pentru a ajunge la Bucureşti, fiind identificată de angajaţii CFR.

Fata, duhovnicul şi duşmanii BOR

Suntem în Duminica Întoarcerii Fiului Risipitor. Dacă ar fi să ne uităm la cazul Iuliei Ionescu, l-am putea numi foarte bine „Duminica întoarcerii fiicei risipitoare”. Sau a neîntoarcerii fiilor duşmănoşi ai Bisericii, care au găsit momentul să-I mai dea un ghiont, neînţelegând mare lucru din existenţa ei.

Mesajul părinţilor Iuliei Ionescu, eleva din Bucureşti care a dispărut: „Nu a plecat să se călugărească. E într-un loc ascuns, lipsită de libertate, în suferinţă”

Familia Iuliei Ionescu, eleva în vârstă de 15 ani, din Capitală, care este dată dispărută de miercuri, 12 februarie, a transmis un mesaj public prin care susţine că fata nu a fugit la o mănăstire, să se călugărească, variantă prezentată de mass-media, în ultimele zile.

Sute de şoferi au fost opriţi în trafic pentru a li se arăta poza Iuliei Ionescu, eleva dispărută miercuri din Capitală

Iulia Ionescu (15 ani), elevă în clasa a IX-a la Colegiul ”Sfântul Sava”, unde a intrat cu media 10, pare să fi intrat în pământ, de miercuri la ora 12.00, când a fost lăsată de mama ei la staţia de metrou Eroilor. Aici s-au despărţit, femeia plecând spre serviciu, iar copila spre şcoală.

Tatăl Iuliei, eleva dispărută miercuri: „I-a trimis un mesaj duhovnicului ei că vine Apocalipsa. A intrat pe site-uri ciudate“

Tatăl elevei în vârstă de 15 ani, de la Colegiul „Sf. Sava” din Capitală”, care a dispărut miercuri, este de părere că fiica lui a fost ademenită în nişte cercuri „extremiste“. Bărbatul se bazează pe faptul că, în urmă cu câteva zile, fiica lui, Iulia, i-a trimis un mesaj duhovnicului ei în care îi spunea că vine Apocalipsa şi că ar trebui să se roage.

Sociologul Bulai, despre fata dispărută: Nu e normal să ai duhovnic la 15 ani. Preotul ei: Nu pot vorbi despre subiect

După ce Daniel Ionescu, tatăl fetei dispărute miercuri în Capitală, a declarat că fiica sa în vârstă de 15 ani avea un duhovnic, sociologul Alfred Bulai a explicat, pentru „Adevărul“, că acest lucru nu este considerat normal într-o societate modernă.

Iulia, eleva dispărută de la Colegiul „Sf. Sava“, obişnuia să-i lase scrisori mamei sale: „Îi scria că o iubeşte sau să o ierte dacă mai greşeşte câteodată“

Daniel Ionescu, tatăl fetei dispărute miercuri, a declarat că Iulia obişnuia să îi lase scrisori mamei sale în care să îi spună că o iubeşte sau că regretă dacă a suparat-o. După ce Iulia Ionescu, tânără dispărută, i-a trimis un mesaj duhovnicul său în care i-a scris că Apocalipsa este aproape, preotul a fost audiat de poliţişti.         

București


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri