Duhovnicul Iuliei, părintele Visarion: „Acum sunt mai atent la propriii copii“

0
Părintele Visarion Alexa, duhovnicul Iuliei Ionescu Foto Parohia Pogorârea Sfântului Duh
Părintele Visarion Alexa, duhovnicul Iuliei Ionescu Foto Parohia Pogorârea Sfântului Duh

Părintele Visarion Alexa, duhovnicul Iuliei Ionescu, a mărturisit că experienţa adolescentei fugite la mănăstire l-a făcut să fie mai preocupat de copiii săi şi de tentaţia Internetului asupra lor.

Părintele Visarion Alexa, duhovnicul Iuliei Ionescu, a acceptat să intervină luni în emisiunea televizată a confratelui său Eugen Tănăsescu, „Chestiunea nopţii“, difuzată la TV Neptun.

Preotul Visarion, paroh al Bisericii Pogorârea Sfântului Duh din cartierul bucureştean Militari, s-a arătat profund marcat  de cele întâmplate cu fiica sa spirituală, în vârstă de 15 ani.

Iulia a plecat miercuri de acasă, hotărâtă să se retragă la mănăstire. Ea şi-a manifestat această intenţie pentru prima dată acum 3 ani, iar în ianuarie fata i-a trimis un mail duhovnicului în care îi scria că n-a renunţat la această idee.

Din fericire, după patru zile de pelerinaj la mănăstiri din nordul Moldovei, Iulia a fost găsită teafără şi s-a întors acasă sâmbătă.

În aceste zile, familia o ţine departe de lume. Fata nu s-a întâlnit deocamdată nici cu duhovnicul său.

„Un mesaj pentru toţi adolescenţii“

Preotul Visarion spune că principala grijă a celor apropiaţi Iuliei trebuie să fie acum protejarea adolescentei. „Iulia a scăpat teafără din toată această peripeţie, dar a devenit prizoniera presei. Să nu condamnăm acest copil să rămână în casă. Ea trebuie să se întoarcă la şcoală, în comunitate, în parohie, aşa cum făcea înainte.

Nu ne-am întâlnit până acum. Dac-aş fi în faţa ei, i-aş transmite că mă bucur enorm că s-a întors în sânul familiei. Nu era un copil care să rămână în mănăstire. Nu cred că era potrivită la vârsta aceasta şi la intensitatea trăirii spirituale să rămână în mănăstire. Ea trebuie să rămână în sânul familiei. Acesta să fie un mesaj pentru toţi adolescenţii cărora le trăsneşte aşa, peste noapte, să plece de-acasă. Dacă acest traseu a fost ocrotit de Dumnezeu şi nu s-a întâmplat nimic rău, există faţete mai rele ale aceluiaşi demers“, avertizează părintele Visarion.

„E nevoie de multă delicateţe“

Preotul consideră greşită  atitudinea opiniei publice. „Toată lumea s-a scandalizat fiindcă ea s-a spovedit. Dar nimeni nu se scandalizează că s-a intrat în spaţiul ei intim. Direcţia pentru Protecţia Copilului chiar ar trebui să se sesizeze, să interzică cel puţin apariţia imaginilor cu ea. Istoria ei s-a încheiat. Acum este treaba Poliţiei, a familiei să pună în grijă viaţa Iuliei. Acest copil nu trebuie expus foarte mult opiniei publice. Îi va fi greu să se întoarcă la şcoală, în comunitate, la Biserică. Trebuie foarte-foarte multă delicateţe. Cât de neprofesional a fost comentat de toată lumea…“, spune duhovnicul.

„Pe net a învăţat eronat Apocalipsa”

Pe pielea sa, preotul a constatat că există o fractură între adulţi şi copiii Internetului. „Trebuie să facem eforturi foarte mari ca să ajungem la inima copiilor noştri. Nu pot să spun decât că suntem foarte departe. Din păcate, eu însumi i-am surprins pe copiii mei descurcându-se admirabil cu tabletele şi telefoanele la vârsta de 3, 5, 6 ani. Sunt surprins că totuşi aceşti copii pot avea acces atât de uşor la net, la tot felul de informaţii care le populează psihicul mult mai mult decât putem noi. Mă rog la Dumnezeu...

Cazul ăsta mi-a dat un imbold din nou să fiu mai atent cu copiii mei. Ca nu cumva, odată ajunşi în spaţiul virtual, acesta să aibă o influenţă nefastă asupra lor, care să-i arunce într-o lume pe care să n-o mai înţeleagă. Atenţie foarte mare! Copiii nu cresc doar în faţa televizorului, doar cu internetul, doar cu tableta.  Este un dezastru.  Toată experienţa acestui copil se datorează, cred eu, netului. Acolo a învăţat în mod eronat Apocalipsa, plecarea de acasă şi călugăria, toate în mod eronat“.

„Nu mi-aş lăsa copilul singur într-o mănăstire, la 10-12 ani“

Părintele Visarion Alexa a dorit să facă o precizare: „Iulia mi-a dat câteva mesaje, nu sute, s-a înţeles greşit. Iar mesajele acestea au pornit cu acordul şi încurajarea mamei. Mama ştia, discutam permanent legat de dorinţa Iuliei de a pleca la mănăstire. Dacă un tânăr de 14-15 ani poate pleca de-acasă, atunci deschidem o poartă care poate fi periculoasă. Eu nu îndemn pe nimeni să facă asta. Sunt lucruri mult mai bune şi mai importante de făcut la vârsta asta.

Personal, eu nu mi-aş lăsa copilul singur într-o mănăstire la 10-12 ani. Chiar există un canon care interzice intrarea copiilor în mănăstire. În pustiul Saharei din secolul IV, prezenţa copiilor era absolut interzisă printre monahi. Locul unui copil este acasă, alături de părinţii lui. Şi într-o parohie, alături de duhovnic. Dupa ce împlineşte vârsta de 18 ani, poate fi stăpân pe decizii“.
 
Grădiniţă pentru 150 de copii, în curtea parohiei

La parohia din cartierul Militari se va construi o grădiniţă, în care copiii vor fi înscrişi la cererea părinţilor. „În curtea bisericii noastre se ridică o grădiniţă pentru 150 de copii din parohie. Va fi cu psiholog, cabinet medical, dupa toate normele Ministerului Educaţiei. Aş vrea sa vedeţi o zi de duminică, în care vin părinţii la slujbă împreună cu copiii, copii care au fost botezaţi la noi, sunt obişnuiţi cu fumul de tămâie şi prescură. Unii vor zice ca sunt îndoctrinaţi, dar nu este aşa“, arată părintele.

Preotul Visarion Alexa colaborează  cu Florin Tudose, care conduce secţia de Psihitrie de la Spitalul Universitar Bucureşti. Preotul a îndrumat către medicul pishiatru peste 20 de enoriaşi care au avut nevoie de sfatul specialistului. „Psihologii, psihiatrii, preoţii nu trebuie să îşi anuleze munca unii altora. Munca noastră nu e antagonică. Am învăţat un lucru din cazul Iuliei: sunt unele situaţii în care orice ai face, oricât te-ai strădui, ni se demonstrează limitele umane. Omul este un microcosmos“, a mai spus duhovnicul.

image

Iulia n-a fost nici ieri la liceu

După ce dispariţia Iuliei Ionescu a devenit principalul subiect din România, părinţii fetei, duhovnicul acesteia şi colegii de liceu nu mai vor să discute pe marginea acestui subiect. Pe de altă parte, reprezentanţii Poliţiei Române spun că au reuşit să reconstituie întregul film al dispariţiei.

Iulia Ionescu nu a venit nici ieri la Colegiul Naţional „Sfântul Sava“ din Capitală, acolo unde învaţă, deşi în orar erau trecute mai multe cursuri. Colegii fetei au refuzat să stea de vorbă cu reporterii ”Adevărul”, iar conducerea şcolii spune că nu mai vrea să facă declaraţii pe marginea acestui subiect.

„Vrem să fim lăsaţi să ne facem treaba, să fim profesori. Din punctul meu de vedere, copilul ăsta nu o sa vină la şcoală până nu încetează această situaţie“, a spus Elena Croncan, directoarea Colegiului „Sfântul Sava“, făcând referire la faptul că mai multe echipe de jurnalişti aşteaptă veşti despre Iulia chiar în faţa instituţiei de învăţământ.

De asemenea, la apartamentul din Sectorul 6 al Capitalei, acolo unde Iulia locuieşte alături de mama ei, nu părea să fie nimeni acasă, în timp ce vecinii spun că fata ar putea să fie la una dintre mătuşile ei.

„Iulia este sănătoasă“

Şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, a declarat că Iulia Ionescu a fost audiată din nou luni. „Avem un film complet a ceea ce s-a întâmplat. Le-am cerut colegilor de la Poliţie să finalizeze ancheta până la sfârşitul săptămânii“, a precizat Tobă.

În ceea ce-i priveşte pe părinţii fetei, aceştia nu mai doreasc, se pare, să discute despre problemele pe care le are adolescenta. „Iulia este la fel de deşteaptă, frumoasă şi, mai ales, sănătoasă. Este alături de noi şi avem nevoie de linişte. Trebuie să avem toţi puţintică răbdare“, a spus, pentru “Adevărul”, Daniel Ionescu.

„Expunerea în presă îi poate distruge sufletul“

Duhovnicul Iuliei Ionescu, preotul Visarion Alexa, a precizat ieri că nu mai vrea să discute pe marginea acestui subiect. Preotul spune că este recunoscător presei că a contribuit foarte mult la găsirea fetei, dar spune că această „mediatizare excesivă“ i-ar putea aduce o mulţime de dezavantaje Iuliei.

„Expunerea unui copil în presă îi poate distruge sufletul. Nu mai are nicio şansă să se întoarcă la şcoală, în comunitate“, crede Visarion Alexa.

Evaluare psihologică

Protecţia Copilului Sector 6 s-a autosesizat în cazul Iuliei Ionescu, iar reprezentanţii instituţiei au anunţat că realizează o evaluare psihologică a fetei, dar şi a familiei acesteia, ajutându-i să depăşească situaţia cu care se confruntă.

De asemenea, cei de la Protecţia Copilului au precizat că mediatizarea excesivă a situaţiei familiale sau prezentarea anumitor aspecte din viaţa privată a Iuliei o pot traumatiza, afectându-i dezvoltarea psihosocială.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

FOTO VIDEO Pe urmele Iuliei la Sihăstria Rarăului. Ce a făcut fugara o zi şi o noapte printre călugării din munţi

Iulia Ionescu, adolescenta din Bucureşti fugită la mănăstirile din nordul Moldovei, a poposit într-una dintre nopţi la o mănăstire de călugări din judeţul Suceava. Dispărută de miercuri de acasă, fata în vârstă de 15 ani a ajuns vineri seara la mănăstirea Sihăstria Rarăului, lângă Câmpulung Moldovenesc.

EXCLUSIV Cum a fost ascunsă Iulia Ionescu în Mănăstirea Sihăstria Rarăului. Stareţul Ioan Larion Neagoe: „Îmi pare rău că am păcălit Poliţia“

Misterele dispariţiei Iuliei Ionescu încep să se dezlege. Fata s-a ascuns la Mănăstirea Sihăstria Rarăului din Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava, iar călugărul care a condus-o la gară provine din acest lăcaş de cult.

Iulia Ionescu le-a spus călugărilor de la Sihăstria Rarăului că nişte profesoare de la liceu testează pe copii tehnici de reiki şi radiestezie. Fata nu a venit la şcoală

Călugării de la mănăstirea Sihăstria Rarăului din Suceava, acolo unde Iulia Ionescu a stat în noapte de 14 spre 15 februarie, au postat pe contul de Facebook al locaşului de cult o scurtă relatare a celor întâmplate. Fără să dea nume, monahii au vorbit despre venirea Iuliei la mănăstire şi despre cauza care ar fi determinat-o să-şi ia lumea în cap. Aceasta ar porni din şcoală, unde nişte profesoare practică metode terapeutice neconvenţionale.

Spovedania duhovnicului Iuliei, părintele Visarion: „Trimitea mailuri în care vorbea de Apocalipsă şi călugărie“

La vârsta pubertăţii, Iulia Ionescu îi vorbea la nesfârşit părintelui Visarion Alexa despre inevitabilul Apocalipsei şi despre refugiul în viaţa monahală. Şi asta se întâmpla de trei ani, de când fata avea 12 ani. Preotul Eugen Tănăsescu, blogger „Adevărul“, a stat de vorbă cu duhovnicul fetei.

Cum a fost depistată Iulia Ionescu, eleva eminentă de la Sf Sava. Şeful trenului, martor chemat de poliţişti sub acoperire

Iulia Ionescu, eleva de 15 care a dispărut săptămâna trecută din Bucureşti, a ajuns în această dimineaţă acasă. Între timp ancheta în acest caz continuă, iar surse judiciare susţin că fata a fost găsită de fapt de către poliţişti, iar Cornel Grigoriciuc, şeful de tren despre care s-a spus iniţial că a găsit-o pe tânără, a fost chemat în compartimentul în care aceasta se afla de poliţişti pentru a fi martor în caz.

Iulia Ionescu a fost găsită teafără. Eleva dispărută miercuri din Capitală venea cu trenul de la Suceava spre Bucureşti

Iulia Ionescu (15 ani), eleva de la Colegiul „Sf. Sava” din Capitală, dată dispărută miercuri, a fost găsită, sâmbătă, într-un tren internaţional care venea de la Moscova şi mergea spre Sofia. Adolescenta s-a urcat în tren la Suceava pentru a ajunge la Bucureşti, fiind identificată de angajaţii CFR.

Fata, duhovnicul şi duşmanii BOR

Suntem în Duminica Întoarcerii Fiului Risipitor. Dacă ar fi să ne uităm la cazul Iuliei Ionescu, l-am putea numi foarte bine „Duminica întoarcerii fiicei risipitoare”. Sau a neîntoarcerii fiilor duşmănoşi ai Bisericii, care au găsit momentul să-I mai dea un ghiont, neînţelegând mare lucru din existenţa ei.

Mesajul părinţilor Iuliei Ionescu, eleva din Bucureşti care a dispărut: „Nu a plecat să se călugărească. E într-un loc ascuns, lipsită de libertate, în suferinţă”

Familia Iuliei Ionescu, eleva în vârstă de 15 ani, din Capitală, care este dată dispărută de miercuri, 12 februarie, a transmis un mesaj public prin care susţine că fata nu a fugit la o mănăstire, să se călugărească, variantă prezentată de mass-media, în ultimele zile.

Sute de şoferi au fost opriţi în trafic pentru a li se arăta poza Iuliei Ionescu, eleva dispărută miercuri din Capitală

Iulia Ionescu (15 ani), elevă în clasa a IX-a la Colegiul ”Sfântul Sava”, unde a intrat cu media 10, pare să fi intrat în pământ, de miercuri la ora 12.00, când a fost lăsată de mama ei la staţia de metrou Eroilor. Aici s-au despărţit, femeia plecând spre serviciu, iar copila spre şcoală.

Tatăl Iuliei, eleva dispărută miercuri: „I-a trimis un mesaj duhovnicului ei că vine Apocalipsa. A intrat pe site-uri ciudate“

Tatăl elevei în vârstă de 15 ani, de la Colegiul „Sf. Sava” din Capitală”, care a dispărut miercuri, este de părere că fiica lui a fost ademenită în nişte cercuri „extremiste“. Bărbatul se bazează pe faptul că, în urmă cu câteva zile, fiica lui, Iulia, i-a trimis un mesaj duhovnicului ei în care îi spunea că vine Apocalipsa şi că ar trebui să se roage.

Sociologul Bulai, despre fata dispărută: Nu e normal să ai duhovnic la 15 ani. Preotul ei: Nu pot vorbi despre subiect

După ce Daniel Ionescu, tatăl fetei dispărute miercuri în Capitală, a declarat că fiica sa în vârstă de 15 ani avea un duhovnic, sociologul Alfred Bulai a explicat, pentru „Adevărul“, că acest lucru nu este considerat normal într-o societate modernă.

Iulia, eleva dispărută de la Colegiul „Sf. Sava“, obişnuia să-i lase scrisori mamei sale: „Îi scria că o iubeşte sau să o ierte dacă mai greşeşte câteodată“

Daniel Ionescu, tatăl fetei dispărute miercuri, a declarat că Iulia obişnuia să îi lase scrisori mamei sale în care să îi spună că o iubeşte sau că regretă dacă a suparat-o. După ce Iulia Ionescu, tânără dispărută, i-a trimis un mesaj duhovnicul său în care i-a scris că Apocalipsa este aproape, preotul a fost audiat de poliţişti. 

Constanţa


Ultimele știri
Cele mai citite