Piața Unirii din București, în situație critică. Cât costă securizarea planșeului peste Dâmbovița

0
Publicat:

Banii ar urma să fie suportați din Programul național de investiții „Anghel Saligny” în urma aprobării unei ordonanțe de urgență.

Piața Unirii din București Foto: Arhivă
Piața Unirii din București Foto: Arhivă

În proiectul de act normativ se arată că din expertiza făcută de Primăria Sectorului 4 București și transmisă Ministerului Dezvoltării a rezultat că structura de rezistență a planșeului Unirii și care acoperă râul Dâmbovița între intersecția dintre străzile Căldărari, Halelor și Bulevardul Dimitrie Cantemir, este puternic degradată și se impun lucrări de intervenție pentru a evita un colaps al întregii structuri sau al unor părți din aceasta.

Luând în considerare faptul că planșeul Unirii se află într-o zonă centrală, intens circulată, în vederea evitării producerii unor consecințe deosebit de grave cu privire la viața și integritatea fizică a populației, ce ar rezulta din colapsul planșeului sau al unor părți din acesta.

Ținând cont de valoarea semnificativă a investiției, care împiedică autoritățile administrației publice locale să finanțeze integral, de la bugetul local, lucrările necesare în urma expertizei, se impune intervenția legislativă de urgență,

Consecința negativă a neadoptării prezentei ordonanțe de urgență este dată de riscul la care populația este expusă ca urmare a neefectuării lucrărilor de reabilitare și consolidare a planșeului, ceea ce afectează drepturile fundamentale la viață și la integritate fizică, garantate de Constituția României, prin lipsa unei garanții reale a respectării acestor drepturi în situația în care statul ar râmâne în pasivitate în privința îndepărtării unui pericol real și iminent care afectează însăși existența acestor drepturi,

Constatând faptul că statul român, prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, dispune, prin intermediul Programului național de investiții „Anghel Saligny” de un mecanism eficient de finanțare a unor investiții din categoriile prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. c) și d) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 95/2021, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 183/2022, respectiv „drumuri publice clasificate şi încadrate în conformitate cu prevederile legale în vigoare ca drumuri judeţene, drumuri de interes local, respectiv drumuri comunale şi/sau drumuri publice din interiorul localităţilor, precum şi variante ocolitoare ale localităţilor” și „poduri, podeţe, pasaje sau punţi pietonale, inclusiv pentru biciclete şi trotinete electrice”, în care poate fi încadrat și obiectivul de investiții „Regenerarea spațiilor publice în zona Pasajul Unirii, prin realizarea lucrărilor de consolidare și reabilitare a planșeului de acoperire a râului Dâmbovița în Piața Unirii”, având ca beneficiar subdiviziunea administrativ-teritorială Sectorul 4 al Municipiului București.

Neadoptarea prezentei ordonanțe de urgență conduce la menținerea riscului unui colaps al planșeului Unirii sau al unor părți din acesta”, se arată în propunerea de OUG.

Ce ar urma să conțină actul normativ

Propunerea de OUG inițiată de Ministerul Dezvoltării ar urma să aibă patru articole astfel:

Art. 1 – (1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, obiectivul de investiții „Regenerarea spațiilor publice în zona Pasajul Unirii, prin realizarea lucrărilor de consolidare și reabilitare a planșeului de acoperire a râului Dâmbovița în Piața Unirii”, având ca beneficiar subdiviziunea administrativ-teritorială Sectorul 4 al Municipiului București, este inclus în Programul național de investiții „Anghel Saligny”, denumit în continuare Program.

(2)    Finanțarea obiectivului de investiții prevăzut la alin. (1) se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, doar pentru cheltuielile prevăzute la art. 4 alin. (5) din  Normele metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 95/2021 pentru aprobarea Programului național de investiții „Anghel Saligny”, pentru categoriile de investiții prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. a)-d) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 95/2021, aprobate prin Ordinul ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației nr. 1333/2021, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 910 din 22 septembrie 2021, cu modificările și completările ulterioare, denumite în continuare Normele metodologice, aferente obiectului „Planșeu peste râul Dâmbovița din Piața Unirii”.

Art. 2 - Prin derogare de la prevederile art. 1 alin. (2) lit. b) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 95/2021 pentru aprobarea Programului național de investiții „Anghel Saligny”, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 849 din 6 septembrie 2021, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 183/2022, valoarea Programului se suplimentează cu suma de 750.751.800,690 lei, destinată finanțării obiectivului de investiții prevăzut la art. 1.

Art. 3 – (1) În aplicarea art. 1, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației are obligația de a completa  lista obiectivelor de investiții aprobată pentru Municipiul București, prin ordin al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației pentru categoriile de investiții prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. a)-d) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 95/2021, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 183/2022, prin introducerea obiectivului de investiții „Regenerarea spațiilor publice în zona Pasajul Unirii, prin realizarea lucrărilor de consolidare și reabilitare a planșeului de acoperire a râului Dâmbovița în Piața Unirii”.

(2)  Completarea listei prevăzute la alin. (1) se aprobă în conformitate cu prevederile art. 6 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 95/2021, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 183/2022.

Art.4 - În vederea încheierii contractului de finanțare, subdiviziunea administrativ-teritorială Sectorul 4 al Municipiului București are obligația de a încărca în platforma digitală „investitii.mdlpa.ro”, pusă la dispoziție de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, documentele prevăzute la art. 9 alin. (1) din Normele metodologice.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite