GALERIE FOTO Cum au spoliat comuniştii Circul Vesel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Globus, cel mai mare circ din ţară, cunoscut acum mai bine de 50 de ani ca Circul Vesel, va dispărea peste zece zile dacă autorităţile nu găsesc urgent o soluţie. Regizorul Claudiu Mitcu a pus toată istoria actualului circ Gobus şi povestea artiştilor veterani pe peliculă, realizând filmul documentar „Circul Vesel“.

Puţini sunt cei care cunosc trecutul impresionant al Circului de Stat care acum este pus pe făraş de un samsar imobiliar
Amintirea lui nu se întinde doar pe durata celor 50 de ani, cât se precizează în tot felul de comunicate ce poartă antetul Circului Globus, ci de 89 de ani.

În 1922, un cehoslovac pe nume Toma Zdebschi ajunge în România cu circul şi se îndrăgosteşte nebuneşte de o moldoveancă din Gura Humorului, Helena. Povestea lor de dragoste se consumă rapid, însă rodul ei a fost un copil, Carol.

foto circulvesel.ro

circ

Acum, Carol are 85 de ani şi trăieşte într-o casă din cartierul bucureştean Rahova. El a fost cel care avea să ducă mai departe destinul circului moştenit de la tatăl său, Toma, chiar în vremuri în care părea că nu mai există nicio soluţie pentru salvarea acestuia.
Regizorul Claudiu Mitcu l-a găsit pe Carol, fost dresor, alături de soţia sa, Mina, de 75 de ani, fostă acrobată şi marea lui dragoste. S-au cunoscut într-unul din circurile pentru care a el a lucrat ca liber profesionist. Carol i-a povestit regizorului, destul de afectat, despre tatăl său şi despre primele turnee cu Circul Vesel, aşa cum se numea Circul Globus înainte de a fi naţionalizat de comunişti. 

circ

„Filmul nu pune accentul pe istoria circului în România, ci pe povestea de viaţă a unor artişti de circ. Poate cei mai vechi la ora asta din România. Pe destinul lor. Cu toate schimbările politice survenite pe traseul vieţii lor ei au rămas dedicaţi într-o formă sau alta a circului“, a explicat Claudiu Mitcu.

I-au schimbat abuziv numele

Acrobatul veteran relatează în documentarul lui Mitcu despre o perioadă mai puţin plăcută, când tatăl său susţinea spectacole prin toate localităţile ţării. În timpul războiului, pe când era cu circul la Adjud, nemţii le-au devastat caravana şi i-au luat pe toţi artiştii şi i-au dus într-un lagăr din zona Ardealului, pregătindu-i pentru Auschwitz. Norocul lui Carol a fost că a lipsit de la reprezentaţia de la Adjud unde a pierdut urma familiei. O altă lovitură dată circului condus atâţia ani de Carol s-a întâmplat înainte de instaurarea regimului comunist, când circul este naţionalizat. La vremea aceea el se numea Circul Vesel, însă autorităţile i-l schimbă, în mod abuziv, în Globus, în urmă cu 50 de ani.
Atunci au avut loc şi primele disponibilizări. În jur de 80 de artişti au rămas pe dinafară, însă lui Carol i s-a permis să activeze ca dresor.

circ

Rulota amintirilor

Tot ce i-a rămas lui Carol după „jaful“ comunist a fost vagonul în care locuia alături de soţia lui, Mina. Acolo îşi petreceau sărbătorile şi împărţeau toate bucuriile, dar şi necazurile. Pentru „circarii veseli“ condiţiile au devenit atunci din ce în ce mai dure. Afişele şi programele trebuiau să conţină lozinci proletcultiste, artistele erau obligate să se îmbrace adecvat normelor eticii şi ordinii morale socialiste, toate sub intimidarea autorităţilor comuniste.

circ

Mina şi Carol au continuat epopeea până după Revoluţie sub cupola Circului Globus, alături de Vasile Rusu, cel mai mai priceput contorsionist din ţară la vremea aceea. După ’90 cei doi s-au retras într-o căsuţă modestă din Rahova, împreună cu câinele acrobat Pichi şi cu toate afişele vechi. Vagonul-casă, garat în curte, a rămas cea mai dragă amintire.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite