FOTO La Braşov, gunoiul redevine materie primă şi energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La rampa „Fin-Eco“ ajung 125.000 de tone de gunoi pe an. Foto: Stelian Grăjdan
La rampa „Fin-Eco“ ajung 125.000 de tone de gunoi pe an. Foto: Stelian Grăjdan

Braşovenii nu trebuie să se teamă că oraşul va ajunge un al doilea Napoli, iar mizeria va trona pe străzi, întrucât, de astăzi, administratorul rampei „Fin-Eco" a dat în folosinţă o staţie de sortare. Aceasta va reduce volumul de deşeuri depozitat prin recuperarea tuturor materialelor reciclabile.

Groapa de gunoi de la marginea Braşovului este singura ecologică din judeţ, astfel că, odată cu închiderea rampelor neconforme, toate deşeurile din zonă au ajuns acolo. Acest lucru a dus la umplerea primei celule a depozitului, cu doi ani mai repede decât termenul estimat, care era de şase ani.

Statie sortare

Braşovenii nu trebuie însă, să se teamă că oraşul va ajunge un al doilea Napoli, iar mizeria va trona pe străzi, întrucât, de astăzi, administratorul rampei, „Fin-Eco" a dat în folosinţă staţia de sortare. Aceasta va reduce volumul de deşeuri depozitat prin recuperarea tuturor materialelor reciclabile care ajung la gunoi. Acestea vor fi balotate cu ajutorul presei, pentru a fi, ulterior, transportate cãtre procesatori. Vor fi prelucrate 30 de tone de deşeuri, pe oră. Investiţia se ridică la 3,4 milioane de euro, din care 1,4 milioane de euro reprezintă finanţare din Fondul pentru Mediu.

brasov, gunoi brasov, fin eco brasov, statie sortare brasov, rampa ecologica brasov

Biogazul va deveni energie

Staţia dispune de un tocător care reduce dimensiunile deşeurilor. Resturile ce vor fi depozitate în celulele rampei vor genera, în continuare, o cantitate mare de biogaz. „Fin-Eco" a găsit o soluţie şi pentru acest inconvenient şi chiar va profita de acest lucru prin transformarea biogazului în energie.

Statie sortare

Anul viitor, în incinta rampei va fi construită o staţe de captare şi o instalaţie de conversie energetică alcătuită din opt cogeneratoare, pentru o putere instalatã totală de 2,4 MW. Depozitul ecologic de la Braşov avea o durată de funcţionare estimată de 25 de ani.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite