Cu Moş Crăciun la psiholog. Care este vârsta ideală la care copiii trebuie să afle că bătrânelul cel darnic este o fantezie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
mos craciun brasov adrian munteanu

Moş Crăciun există în sufletele noastre, în amintirile copilăriei noastre şi aşa va fi mereu. Avem, la fiecare vârstă, nevoie de magie, vis şi fantezie, spun psihologii, iar Moş Crăciun este un simbol al purităţii, reînnoirii, sărbătorii, voioşiei şi generozităţii.

Copiii au nevoie de magie, de mit, de poveşti şi fantezii din care îşi extrag tipare şi modele de comportament pentru mai târziu. Ei aşteaptă cadourile, dar mai ales sunt dornici de a trăi vraja sfântă care învăluie Crăciunul. Cu această ocazie sunt exprimate valori ca binele, iubirea, recompensa, generozitatea.

Ce ne mai aduce Moş Crăciun?

Mos Craciun vine dintr-un tărâm mitologic şi în lumea poveştilor este posibil totul! Părinţii sunt primii care au funcţia de conturare a magicului în mintea copiilor. De la ei vin şi primele poveşti la ceas de seară. 

„Moş Crăciun este, dintre toate personajele de poveste, cel care coboară, o dată pe an, din poveste şi interacţionează cu noi. El lasă urme concrete: cadourile de sub bradul împodobit. De asemenea, Moş Crăciun reprezintă şi o instanţă morală. Avem din partea lui şi recompensa (dacă vin darurile!) şi pedeapsa (dacă nu vin!). El dă viaţă credinţei că visul poate deveni realitate, că faptele bune vor fi recompensate, atàt de necesare în formarea adultului cu repere morale de mai târziu”, ne spune lector univ. dr. în psihologie Onelia Pescaru, din cadrul Universităţii „Transilvania” din Braşov. 

Magie este, cu siguranţă, tocmai faptul că, în copilărie, prin atitudinea adoptată, ne programăm pentru adultul de mai târziu! Dacă are o vârstă încă fragedă, emoţia aşteptării este o bucurie pentru un copil. Încercarea de a fi cuminte pentru a-l convinge pe Moşu' că îşi merită darurile este adesea un instrument de disciplinare pentru părinţi, mai ales pentru cei ai căror copii sunt mai greu de convins să fie ascultători. Copiii sunt mai dispuşi să asculte atunci când îşi dau seama că, orice ar face, Moşu' ştie şi pe el nu îl pot îndupleca, spre deosebire de parinţi, care mai pot fi „manipulaţi”. Însă, evident, este doar un „instrument” temporar.

Cu timpul, copiii învaţă să facă diferenţa între Moş Crăciun, legenda lui şi „mesagerii” moşului ( mama, tata, rude, prieteni ...) . Învaţă şi bucuria de a face un dar cuiva drag, generozitatea şi bucuria unei fapte bune. Moş Crăciun îl readuce în sufletul adultului, pe copilul de altădată. Bucuria, mirarea şi entuziasmul copiilor merită efortul de a-l " cultiva" pe moşul cel generos în mintea şi sufletul celor mici.

Astfel, mulţi părinţi îi încurajeazâ pe cei mici să trimită moşului scrisori cu dorinţe. Ştiind că elfii moşului muncesc de zor pentru ei, copiii îşi dezvoltă şi capacitatea de a se autocunoaşte şi chiar simţul măsurii. 

Când omorâm mitul lui Moş Crăciun

Copiii cred cu tărie în Moş Crăciun şi îşi vor apăra credinţa multă vreme. Vine însă un moment în care apar întrebările: cum ajunge moşul, într-o singură noapte, la atâtea milioane de copii? Cum intră pe coş sau cum se caţără la balcon? Cum zboară sania şi cum de încap atâtea cadouri? Nu sunt prea grele? 

Părinţii retrăiesc vârsta copiilor şi încearcă să cultive misterul cât mai mult. Nimeni nu vrea să renunţe aşa uşor la o poveste atât de frumoasă pentru realitatea mult mai puţin frumoasă. Pentru echilibrul sufletesc al micuţului povestea trebuie adaptată fiecărei vârste, potrivit etapei de dezvoltare şi înţelegere a copilului.

«Dispariţia» bătrânelului magic îi afectează în mod diferit pe copii. Depinde cât de ataşaţi erau de această idee şi cât de mult le place magia. Este însă un pas spre maturizare, spune doctorul in psihologie Helen Egger, specializata in psihologia copilului si adolescentului. Decepţiile reprezintă o parte din viaţă şi din procesul de creştere. Ca şi felul în care facem faţă decepţiilor.

Există o vârstă ideală pentru demontarea mitulului Moş Crăciun? 

Psihologul Aurelia Moraru susţine că nu există o vârstă ideală pentru demontarea mitului, dar că în preajma vârstei de 7, 8, 9 ani ar fi indicată aducerea anumitor informaţii, clarificări, care să fie comunicate simplu, pe înţelesul copilului, ţinând cont de toate particularităţile personalităţii sale. 

„Trebuie evitată pe cât posibil minciuna şi trebuie găsit curajul unui răspuns corect, dând formă şi sens adevărului! Copiii au nevoie de o percepţie corectă a sărbătorii, au nevoie de cunoaşterea sensului ei, de magie, lumină, atmosferă, cadouri şi, mai ales, au nevoie de dragostea de părinţi calzi şi înţelegători, modelatorii responsabili a personalităţii propriului copil”, precizează psihologul Onelia Pescaru.

Care vor fi reacţiile copilului?

Acestea pot îmbrăca o gamă diversă: curiozitate, negare, tristeţe, plăns, agresivitate, surpriză, înţelegere, acceptare. Oricare ar fi aceste reacţii, este de dorit să lăsăm copiii să şi le exprime spre a se elibera. Veniţi în întâmpinarea nevoilor copiilor dumneavoastră, daţi explicaţii, oferiţi clarificări, îmbrăţişaţi-i, aveţi răbdare cu ei!, recomandă psihologii.

De ce-i spunem copilului adevărul? Pentru că are nevoie de el, pentru dezvoltarea armonioasă a personalităţii sale, pentru a ne percepe pe noi într-o lumină bună şi nu ca pe nişte părinţi nesinceri, pentru cunoaşterea de care are nevoie pentru a creşte armonios şi a se maturiza la timp evitând ridicolul în faţa copiilor care deja ştiu adevărul legat de Moş Crăciun, pentru a-şi clarifica nişte „semne” pe care le avea de ceva timp, pentru înţelegerea miturilor, a ritualurilor care marchează trecerea, pentru a da sens evenimentelor din perioada plină de magie a sărbătorilor de iarnă.

Deja, de la 7 ani, unii copii au aflat adevărul despre Moş Crăciun şi le povestesc şi colegilor de şcoală sau de joacă despre descoperirea lor. Este de dorit ca după 7 sau 8 ani să li se explice adevărul, altfel, cei care cred încă în mit, ar putea fi ridiculizaţi de ceilalţi copii care s-au convins mai devreme de inexistenţa Moşului.

Momentul explicaţiilor despre Moş Crăciun nu trebuie nici grăbit, deoarece copiii pot deveni frustraţi, dezamăgiţi, furioşi şi trişti atunci când magia dispare. Există şi copii care, deşi ştiu adevărul, încă nu sunt pregătiţi să-l accepte, de aceea trebuie să avem răbdare şi tact cu ei, să ţinem seama de ritmul fiecăruia de dezvoltare, înţelegere şi acceptare. Acestora, vom continua să le spunem povestea despre Moş Crăciun ca fiind acela care vine din cer cu sania trasă de reni şi ne pune cadourile sub brad în fiecare iarnă. Poveştile au vibraţia purităţii, au forţă şi efect terapeutic. Ele se adresează subconştientului nostru şi se constituie în resurse atunci cand vom dori să ne întâlnim cu copilul din noi, care ne va însoţi pe tot parcursul vieţii”, explică univeristarul braşovean cum trebuie procedat în aceste situaţii.

Atunci cand copiii descoperă şi acceptă adevărul despre Moş Crăciun le vom vorbi explicandu-le că „Moş Crăciun este un mit în care şi noi am crezut atunci cand am fost copii”. La fel ca şi ei am descoperit într-o zi adevărul despre Moş şi am suferit o vreme după care, am acceptat realitatea. Dar şi acum, că suntem mari, ne pregătim din timp sa întâmpinăm Crăciunul, împodobim bradul şi aşteptăm cu emoţie momentul cadourilor deoarece Moş Crăciun există în sufletele noastre, în amintirile copilăriei noastre şi aşa va fi mereu, pentru că avem nevoie de magie, vis şi fantezie. Moş Crăciun este un simbol al purităţii, reinoirii, sărbătorii, voioşiei şi generozităţii.

O variantă care face acceptarea mai uşoară ar fi să-l facem pe micuţ părtaş la un secretul adulţilor. Copiii adoră să se simtă mai maturi decât îi  arată vârsta, să li se încredinţeze o responsabilitate şi să fie incluşi în tainele adulţilor. Copilul poate fi mândru că deţine un astfel de secret şi poate intelege idei atat de abstracte. Daca are fraţi mai mici, copilul poate fi făcut să înţeleagă faptul că nu trebuie să le spuna şi lor secretul. Îi amintim de bucuria pe care i-o aducea lui gândul la Moş Cræciun şi îl convingem că nu trebuie să strice bucuria celor din jurul său.

Care e rolul lui Moş Crăciun? 

Alison Gopnik, profesor de psihologie la Universitatea Berkeley din California, citată de ziarul american The New York Times, crede că, deşi adolescenţii ştiu cine pune cadourile sub brad, continuă să creadă în Moş Crăciun pentru că le place să se joace în continuare.

„În ciuda a ceea ce ştim, chiar şi cel mai mic copil poate să distingă între imaginaţie şi realitate. Copii par confuzi în acest domeniu doar pentru că sunt nişte fiinţe emoţionale şi pline de viaţă. Dar psihologii au descoperit că cei mici ştiu că imaginaţia este diferită faţă de realitate - că nu poţi să scrii cu un stilou imaginar sau să mănânci un sandviş visat şi că nimeni nu poate vedea monştrii şi zânele. Atunci apare întrebarea: de ce îl mai iubesc copii pe Moş Crăciun şi alte personaje imaginare? Pentru că le place să se prefacă, să se joace. Iar atunci când copiii se prefac, ei de fapt exersează abilitatea umană prin care putem să găsim căi alternative pentru a vedea lumea. Pentru adulţi această abilitate este centrul capacităţii prin care putem inventă şi inova. În acelaşi timp, copiii cred ceea ce le spun adulţii şi sunt mai predispuşi să creadă mai ales dacă cei mari le oferă oarecare dovezi. Iar laptele şi prăjiturile care dispar şi cadourile care apăr în locul lor pot fi dovezi suficienţe pentru ei”, notează Gopnik.

În final putem spune că nu există o vârstă limită până la care ai voie să crezi în Moş Crăciun şi mai ales nu este indicat ca părinţii să le ia copiilor aceea bucurie a imaginii unui Moş pe o sanie cu zurgălăi. Cei mici  vor rămâne cu cele frumoase amintiri din copilărie.

Moş Crăciun există la orice vârstă

Noaptea Craciunului aduce cu ea freamătul emotiilor si senzaţiilor de tot felul: fascinaţia albă a zăpezii, mirosul bunătăţilor din cuptor, luminiţele colorate ale bradului împodobit. Şi, mai ales, aduce bucuria darurilor de la cel mai iubit personaj, Moş Crăciun.

Moş Crăciun este aşteptat la limita dintre somn si veghe, atunci când te lupţi cu somnul ca să îl prinzi când intră pe acolo pe unde îţi  poţi imagina că poate sosi, intrigat în acelaşi timp de interdicţia părinţilor de a-l aştepta, pentru că dacă eşti treaz, Moş Crăciun nu mai apare.

Mame, taţi, bunici, adulţi poate mult prea stresaţi, iubiţi-l pe Moş Crăciun alături de toţi copiii lumii! El ne menţine sufletul tânăr. Şi bucuria, mirarea şi entuziasmul copiilor noştri merită să-l promovăm pe generosul bătrânel, atât de iubit!

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite