Braşovul, pe harta strategică de colaborare între România şi Bulgaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O delegaţie de demnitari, oficialităţi şi primari din Bulgaria au vizitat în aceste zile regiunile Braşovului şi ale Sibiului. Delegaţia a fost condusă de primul secretar al Ambasadei Bulgariei la Bucureşti, Ivaylo Marinov, care este şi şeful secţiei comerciale de la Bucureşti, de col. Mircea Pavelescu, coordonator pentru programe europene şi transfrontaliere, şi de preşedintele Casei de Comerţ Balcanice, dr. Liviu Pandele.

120 de tone de lapte vor fi exportate zilnic în Bulgaria

Delegaţia a fost primită la Sibiu de către subprefectul Anca Şandru şi de către rerezentanţii Federaţiei Crescătorilor de Animale din Regiunea Transilvania, iar în cadrul acestei întâlniri au fost încheiate de Federaţie acorduri sindicalizate cu doi mari producători de lactate bulgari pentru exportul a 125 de tone de lapte pe zi.

Este o veste bună pentru crescătorii de animale atât din zona Sibiului, cât şi a Ţării Făgăraşului, pentru că aceste firme exportă şi au pieţe deschise prin intermediul Casei de Comerţ Balcanice, în zona Orientului, în special în Turcia şi Azerbaidjan.

Înfrăţire Vârşeţ – Râşnov

În Braşov, oficialii bulgari s-au întâlnit cu preşedintele Consiliului Judeţean Adrian Veştea, la întâlnire participând şi alţi reprezentanţi ai autorităţilor judeţene, dar şi ai parcurilor industriale din România, precum şi ai Academiei Tehnice Militare.

Dintre subiectele care au fost discutate în cadrul acestei întâlniri şi propuse de partea bulgară, urmând ca în perioada următoare să se încheie şi acordurile legale, a fost înfrăţirea staţiunii balneo-climateric Vârşeţ cu oraşul Râşnov. Cele două unităţi administrative urmează să primească pentru agenţii economici care desfăşoară activitate turistică pe raza acestora certificări pentru servicii turistice eco şi bio, pe care Casa de Comerţ Balcanică le poate oferi.

Totodată, s-a abordat şi ideea înfrăţirii regiunii economice Braşov cu regiunea economică Plovdiv, care este al doilea oraş bulgar ca mărime după Sofia, efectul economic al acestei înfrăţiri fiind acela de demarare a unor proiecte transfrontaliere între cele două regiuni privind dezvoltarea parcurilor ştiinţifice, tehnologice şi tematice. Interesant este faptul că la acest proiect ar urma să participe şi Academia Tehnică Militară din România, dar şi cea din Bulgaria.

Bulgarian Airlinesc vrea curse directe spre Braşov

În cadrul discuţiilor a fost abordat şi proiectul Aeroportul Internaţional de la Ghimbav, oficialii bulgari transmiţând mesajul conducerii Bulgarian Airlines de a crea un cordiro şi o facilitate de transport din Braşov spre Bulgaria, cu operare pe aeroporturile din Varna şi Burgas, având în vedere că din cei peste 1 milion de români care aleg litoralul bulgar, 30% provin din zona Transilvaniei.

Pentru perioada de iarnă, preşedintele Casei de Comerţ Balcanice, dr. Liviu Pandele, a susţinut vehement crearea unui coridor aerian Skopje – Sofia – Braşov pentru a se facilita accesul turiştilor din ţările învecinate către staţiunile montane de pe Valea Prahovei şi către Poiana Braşov, propunere acceptată de către partea bulgară şi considerată pertinentă.

Tot în cadrul acestei vizite, au fost transmise şi scrisorile de acreditare şi colaborare din partea Bisericii Ortodoxe Bulgare, Mitropolia Vidinului, pentru înfrăţirea cu Mitropolia Ardealului. În acest sens, o delegaţie a condusă de înalţi prelaţi ai Bisericii Ortodoxe Bulgare, urmează să ajungă cu pe 6 septembrie la Braşov şi Sibiu. Împreună cu preşedintele CJ Braşov, Adrian Veştea, s-au pus de asemenea bazele viitoarelor discuţii privind vizita miniştrilor Economiei şi Turismului din Bulgaria la Braşov, în cursul lunii septembrie sau octombrie.

Oportunitatea unor colaborări transfrontaliere

Nu în ultimul rând, prin intermediul Casei de Comerţ Balcanice şi a Gremiului Levantin (cea mai puternică organizaţie negustorească înfiinţată la 1826 de comercianţii braşoveni care controla practic 90% din comerţul din Balcani), respectând tradiţia înaintaşilor lor, reprezentanţii acestora creează oportunitatea deschiderii unor colaborări transfrontaliere de o asemenea amploare şi nivel între cele două state.

„Salutăm deschiderea pe care au avut-o autorităţile braşovene şi sibiene, a preşedintelui CJ Braşov Adrian Veştea şi a subprefectului Sibiului Anca Şandru, dar şi a Mitropolitului Ardealului ÎPS Laurenţu Streza pentru încurajarea acestor relaţii dintre România şi Bulgaria”, a declarat dr. Liviu Pandele, preşedintele Casei de Comerţ Balcanice.
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite