Braşov: Noul CET sau „Agenţia de Voiaj Caloriferul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Noul CET sau „Agenţia de Voiaj Caloriferul“
Braşov: Noul CET sau „Agenţia de Voiaj Caloriferul“

Construcţia noilor centrale se amână de la an la an. Consilierii locali au preferat să se plimbe prin diferite ţări pentru a identifica soluţia optimă, care acum nu este pusă în aplicare. 

Modernizarea CET Braşov a fost invocată încă de prin anii '90, însă, până în prezent, consilierii locali nu au rezolvat problema termoficării braşovene.

Istorica revitalizării CET a început chiar în 1990, când Braşovul, alături de alte patru oraşe, fusese cuprins într-un program BERD, prin care ar fi trebuit înnoit complet sistemul de transport şi distribuţie  a energiei termice în oraş. Interesele politice au fost însă, mult mai mari decât cele ale braşovenilor aşa că proiectul a picat.

În anul 1995, o firmă daneză a efectuat un „masterplan" de reabilitare a CET. Societatea găsise chiar şi o sursă de finanţare, însă edilii, de la acea vreme, au considerat că nu este un lucru prioritar.

Totodată, în 2004, „Siemens" intenţiona să reabiliteze CET, dar după ce au efectuat unele studii, s-a constatat că echipamentele sunt prea vechi şi nu ar exista eficienţă energetică.

Eco-Heat, un proiect grandios

Acum doi ani, soarele părea că răsare şi la CET, iar austriecii de la Warmebetriebe, alături de Primăria Braşov, au pus bazele „Eco-Heat", o nouă societate, care urma să înlocuiască vechiul furnizor, în maxim doi ani. Concernul austriac urma să realizeze, pe banii săi, o nouă centrală pe gaz şi alta pe biomasă, chiar lângă CET.

Promisa centrală pe biomasă, care ar aduce şi costuri mici pentru încălzirea în sistem centralizat, se tot lasă însă, aşteptată. Singurul lucru concret din proiectul Eco-Heat este centrala pe gaz de la „Metrom", care a luat parţial locul vechiului CAF şi furnizeză energie termică pentru 1.000 de apartamente.

Biomasa întârzie

Reprezentanţii Primăriei Braşov ne asigură însă că, în primăvară, vor demara lucrările la noua centrală pe gaz de lângă CET, dar pentru cea pe biomasă mai avem de aşteptat. „Pregătirea terenului pentru construcţie a început încă de anul trecut, iar în momentul de faţă reprezentanţii Eco-Heat se ocupă de obţinerea avizelor pentru producţia de energie electrică şi termică şi corelarea cu actuala situaţie, respectiv numărul de consumatori rămaşi branşaţi la sistemul centralizat de termoficare", a explicat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov. 

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite