Djokovici, la Roland Garros, în cea mai proastă formă. Momentul în care și-a pierdut încrederea în sine

0
Publicat:

Novak Djokovici nu se regăsește în 2024, nereușind să ducă la final niciunul dintre cele 5 turnee la care a participat în acest sezon. Chiar dacă a ajuns la 37 de ani, liderul mondial era văzut drept jucătorul aproape invincibil, cu o rezistență fizică și mentală incredibilă, care se ridică exact în momentele de cumpănă. Însă în acest an am văzut o altă față a sârbului, care a renunțat la luptă fix când a dat de greu. Ideea că Nole și-a pierdut încrederea în forțele proprii este susținută de un fost colaborator al său, dar și de legendarul Boris Becker.

Novak Djokovici nu mai e el de la înfrângerea din Cupa Davis. Foto Getty images
Novak Djokovici nu mai e el de la înfrângerea din Cupa Davis. Foto Getty images

Cel mai bun jucător al tuturor timpurilor intră mâine în concurs la Roland Garros (contra francezului Herbert, ora 12.00) ca prim favorit pe hârtie, dar nu și în accepțiunea fanilor, a specialiștilor sau a adversarilor. Ba nici chiar a sa, după cum a declarat după ultimul meci pierdut, în semifinale, la Geneva. „După cum joc, nu mă puteți pe lista favoriților la French Open“, a transmis Djokovici, dezamăgit după ultimele rezultate.

Și-a pierdut magia

Este evident că Nole a pățit ceva, mai ales după ce a decis să renunțe la echipa cu care a făcut istorie în tenis, începând cu antrenorul Goran Ivanisevici și continuând cu preparatorul fizic, Marco Panichi. Dat afară în urmă cu trei săptămâni, italianul a încercat să dea o explicație în ceea ce privește forma slabă a lui Novak. Acesta a dezvăluit că înfrângerea din Cupa Davis în fața lui Jannik Sinner, de la finalul anului trecut, l-a zdruncinat serios pe Djokovici. „Cred că, din punct de vedere mental, meciul pierdut împotriva lui Sinner a fost plătit de Nole mai mult decât oricare altul“, a mărturisit acesta.

Același moment e indicat și de Boris Becker în decăderea sârbului. Fostul mare jucător de tenis a declarat că Nole „și-a pierdut magia“ la ultimul meci pe care l-a disputat în 2023, înfrângerea suferită cu Sinner în Davis Cup în care a avut trei mingi de meci ratate. Germanul consideră că liderul mondial a fost „zdruncinat“ de atunci, dar e sigur că acesta își va „redescoperi magia“ la Roland Garros.

Roland Garros, momentul revenirii?

Chiar și așa, Becker își susține fostul elev pentru a-și reduce la tăcere scepticii la Paris: „Cred că pierderea Cupei Davis pentru Serbia l-a rănit foarte mult. Asta i-a luat multă energie și o parte din magia lui“, a declarat Becker, expert în tenis la Eurosport. „Anul acesta nu a mai fost la fel. Nu a ajuns niciodată în cea mai bună formă a sa și fiecare meci a fost o luptă. Aceasta este întrebarea primordială, ce îl motivează în continuare, în timp ce se pregătește să intre în cursa pentru un titlu major. După sezonul pe care l-a avut anul trecut, când a câștigat trei din patru turnee de Grand Slam, fiind în finala tuturor celor patru și apoi câștigând finala Turneului Campionilor, te întrebi ce urmează“.

Boris Becker concluzionează: „Nu și-a pierdut modul de a juca tenis, bineînțeles că nu, dar acum evoluează doar în turneele majore și e greu. Însă cred că își va recăpăta mojo-ul. Se întoarce la Roland Garros, unde a câștigat anul trecut, și este întotdeauna bine să te întorci undeva unde ai mai învins. Știu că nu a câștigat nimic anul acesta, dar a luat 24 de turnee majore, așa că toată lumea va vedea un Novak Djokovici diferit atunci când va începe primul tur la Roland Garros, sunt sigur de asta“.

Rezultatele lui Novak Djokovici în 2024

Australian Open – a pierdut în semifinale contra lui Sinner, cu 1-6, 2-6, 7-6, 3-6

Indian Wells – a pierdut în turul III contra lui Nardi, cu 4-6, 6-3, 3-6

Monte Carlo – a pierdut în semifinale contra lui Ruud, cu 4-6, 6-1, 4-6

Roma – a pierdut în turul III contra lui Tabilo, cu 2-6, 3-6

Geneva – a pierdut în semifinale contra lui Machac, cu 4-6, 6-0, 1-6

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite