Omagiul adus de Ambasada SUA românilor de pretutindeni: imaginea de la începutul secolului XX

0
0
Publicat:

Ambasada SUA la București a publicat duminică fotografia unui cioban român care a emigrat pe tărâmul american în anul 1906.

Românul care a emigrat în SUA în 1906 FOTO Ambasada SUA
Românul care a emigrat în SUA în 1906 FOTO Ambasada SUA

Ambasada Statelor Unite la București a publicat, de Ziua Românilor de pretutindeni, fotografia a unui cioban român la stația de imigrare de pe insula Ellis, din New York, făcută la începutul secolului XX.

„Cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, salutăm cu respect comunitățile de români din SUA și contribuțiile lor remarcabile. Recunoaștem și apreciem diversitatea culturală pe care o aduceți și suntem onorați să învățăm de la voi. Mulțumim pentru impactul vostru pozitiv asupra societății americane“, a transmis Ambasada SUA la București.

America de Nord a reprezentat de-a lungul secolelor un adevărat „Tărâm al Făgăduinţei“ pentru milioane de europeni de-a lungul secolelor. Până în anii Primului Război Mondial, în SUA mai ales au ajuns peste 100.000 de români, cei mai mulți plecați din Transilvania.

„Începând cu anul 1900, satele noastre românești din Ardeal se golesc tot mai mult de brațele muncitoare, iar peste Ocean începe o nouă viață românească – americană. Dintre cei emigrați unii își cheamă acolo și familiile, iar alții nu se mai gândesc la cei de acasă. Țara Oltului rămâne numai cu bogații, cu babele, cu moșnegii, cu sărăntocii care nu au bani de drum și cu fetele care, în cele din urmă, pornesc și ele după voinici, ca să se mărite. Pornesc în cete mari Mărginenii și Târnăvenii, urmează Crișurile, Munții Apuseni, Satmarul, Bănatul și Bihorul, încât azi aproape nu este oraș mai mare în care să nu fie români”, relata preotul Ioan Podea, paroh în orașul american Farrel, în volumul „Emigrarea în America” (1914).  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite