Botoşani: Stelian Brânzei: Al doilea colecţionar de insigne din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A început să colecţioneze tot felul de lucruri când nici nu împlinise zece ani. În 50 de ani botoşăneanul a reuşit să adune aproape peste 50.000 de insigne şi medalii

Născut în urmă cu 60 de ani, în satul Băiceni, comuna Curteşti, Stelian Brânzei a copilărit pe locurile natale a lui Grigore Antipa. „Aveam casa părintească chiar pe locul pe care a stat şi marele biolog român Grigore Antipa”, spune cu mândrie colecţionarul. Încă de pe vreamea când era un copil, când cei de-o seamă cu el zburdau pe dealuri, Stelian Brânzei a început să strângă tot felul de lucruri care i se păreau interesante. De la cărţi şi monede până la bibelouri.

În timp, pasiunea a crescut şi s-a transformat într-un mod de viaţă. A început să colecţioneze medalii, insigne, ceasuri, decoraţii, bancnote, plachete, tablouri sau documente. Astfel că acum, după 50 de ani de „adunat”, Stelian Brânzei ar avea nevoie de un muzeu întreg pentru a-şi expune colecţiile. „Nu ţin tot ce am colecţionat până acum în casă. Acolo sunt doar o parte dintre obiecte, pentru că atâtea au încăput, multe le am în bancă”, precizează Stelian Brânzei. Colecţia cea mai valoroasă a lui Stelian Brânzei este fără îndoială cea de insigne şi medalii. În doar câţiva ani a reuşit să adune aproape 51.000 de astfel de obiecte, 45.000 de insigne şi 6.000 de medalii. „În 1973, pe vremea când lucram la Electrocontact, un inginer mi-a spus de un târg internaţional care se desfăşura la Arad în fiecare an, în prima sâmbătă şi duminică din luna septembrie. Timp de 14 ani la rând am fost acolo şi aduceam insignele cu traista”, îşi aminteşte numismatul. Stelian Brânzei este al doilea mare colecţionar din lume de insigne după unul din Hong Kong. Din cele 45.000 de insigne, numai anul acesta a strâns 12.000. „Ca să ajung în Cartea Recordurilor trebuie să am măcar 50.000 de exemplare”, explică botoşăneanul.

Munca numismatului a fost răsplătită de-a lungul timpului cu cele peste 200 de premii şi diplome pe care le-a dobândit la expoziţiile şi târgurle din ţară şi din străinătate. Botoşăneanul se prezintă la aceste evenimente într-un mod inedit. În urmă cu şapte ani a confecţionat un costum de insigne. „Aveam un costum format din pălărie, haină şi pantaloni pe care am pus câteva mii de medalii. Şase luni am lucrat la el. Însă pentru că în total cântărea 47 de kilograme am renunţat la el. De patru ani am o haină care cântăreşte 17 kilograme”, adaugă colecţionarul. Pasiunea lui Stelian Brânzei a fost transmisă şi familiei sale, alături de el alţi şase membri fac parte din Societatea de Numismatică din România. Tot el a fost cel care a pus în 1982 şi bazele Secţiei de Numismatică din Botoşani, împreună cu alţi şase colecţionari. Între planurile sale de viitor se numără şi crearea unui muzeu în care să fie expuse toate obiectele adunate în decursul timpului.

Profil

Născut: 13 iulie 1949, sat Băiceni, comuna Curteşti, judeţul Botoşani

Educaţie: Absolvent al Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor, Iaşi

Experienţă: Colecţionaeză insigne, medalii, monede, cărţi, ceasuri de peste 50 de ani

Familie: Căsătorit, cinci copii

Întrebări şi răspunsuri:

De când aveţi această pasiune?

S. B.: Eu de mic copil, de când aveam şapte, opt ani am început să strâng tot ce mi se părea interesant şi frumos. Strângeam cărţi, monede, bibelouri. Tot ce îmi pica în mână şi mi se părea frumos.

Care sunt momentele de care vă amintiţi cu plăcere?

S. B.: Cred că una din cele mai mari satisfacţii ale mele este faptul că mă număr printre membrii fondatori ai secţiei de numismatică din Botoşani. Bineînţeles că şi premiile pe cre le-am obţinut de-a lungul timpului mi-au adus mulţumire.

Ce-i place:

„Îmi place orice este frumos. Tot ce este legat de cultură, învăţământ, artă, oameni şi chiar politică, dar numai să fie frumos”, spune Stelian Brânzei. Numismatul mai este pasionat şi de handbal, sportul pe care l-a practicat în tinereţe.

Ce nu-i place:

„Sunt o persoană căreia nu îi place să iasă în evidenţă. Dar prin ceea ce fac, inevitabil ies în evidenţă”, spune botoşănenanul care a avut nenumărate apartiţii în media locală şi centrală. Nu suportă ura, oamenii invidioşi, ranchiunoşi şi cârcotaşii, însă din cauza impresionantei sale colecţii, s-a ales şi cu câţiva „prieteni”.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite