Timişoreanul care reinventează licorile din plante de acum mii de ani. Puterea naturii, descoperită când se lupta cu o infecţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Esenţele tari se ţin în sticluţe mici. După acest proverb se ghidează şi Raul Savu, un boem prin definiţie care, de mai bine de 5 ani, reinventează uleiurile şi licorile care acum 2000 de ani erau folosite de către daci pentru a vindeca diverse afecţiuni, dar şi pentru a se feri de vrăji şi pentru a căpăta putere în luptă.

Pe Raul Savu, un timişorean fascinant plin de poveşti şi legende vechi de când lumea, l-am întâlnit la un festival dedicat culturii celţilor desfăşurat în Bistriţa-Năsăud. Nu îi place să vorbească despre propria persoană, derutându-şi interlocutorii şi la cele mai banale întrebări. Întrebat de exemplu ce vârstă are spune că s-a născut odată cu Universul şi că peste tot este „acasă”, deşi traiul şi-l duce în mare parte din an în Timişoara.

Vorbeşte cu fascinaţie despre plante, despre cum vin acestea combinate şi ce efecte au asupra corpului omenesc şi chiar şi asupra spiritului.

O infecţie l-a apropiat de plante

Această fascinaţie s-a intensificat în fiecare zi din ultimii 5 ani. Secretele plantelor a început să le descopere în urmă cu 5 ani, când s-a pricopsit cu o infecţie de la o lucrare dentară prost realizată.
 
După ce i-a prescris trei tratamente medicamentoase, dentista care s-a angajat să-l scape de infecţia ce ameninţa să se transforme în septicemie a abandonat chimicalele şi i-a recomandat timişoreanului ceai salvie. De trei zile de tratament cu ceai de salvie a avut nevoie Raul Savu pentru a realiza cât de puternice sunt plantele.

Pe atunci avea două firme de construcţii, însă această întâmplare l-a marcat atât de tare, încât şi-a închis ambele societăţi comerciale şi şi-a dedicat întreaga viaţă plantelor şi mai ales transformării lor în uleiuri naturale pentru corp şi faţă.



„După ce m-am vindecat m-am întrebat: oare cum se vindecau strămoşii noştri? Cum foloseau ei plantele de lângă ei? Pentru a obţine aceste uleiuri amestecau seminţe cu plante şi le puneau într-o groapă din piatră peste care puneau un buştean şi lespezi de piatră pentru a pune presiune pe seminţe”, explică Raul Savu.

Metodele folosite de către daci acum 2000 de ani, precum şi întrebuinţările diverselor plante au început să-l atragă după ce a vizitat o veche aşezare dacică din zona Dunării.

„A apărut o conexiune, am început să văd lucrurile total diferit şi în 2010 am pus la punct o presă la care am adaptat un cilindru hidraulic, integrat într-un buştean de stejar. Am obţinut astfel uleiuri presate la rece manual”, spune fostul constructor.

Presarea uleiurilor se face extrem de lent, o sticluţă mică de ulei având nevoie între 4 şi 12 ore pentru a se umple. Apoi, timp de 72 de ore se stabilizează reacţiile chimice dintre elementele care compun uleiul.

image
image

Acum timişoreanul foloseşte o presă modernă (Foto: Bianca Sara)

Timişoreanul a studiat peste 70 de flori şi plante

Raul Savu bate ţara în lung şi-n lat pe la târguri, pentru a le arăta oamenilor cum iau naştere aceste uleiuri, dar şi pentru a le face cunoscute întrebuinţările. Gama de uleiuri realizate de Raul Savu poartă numele „Organic Joy”.

Uleiurile sunt completate de turtiţe din plante presate pentru băi aromatice, creme şi unturi de corp, dar şi de elixiruri, care sunt tot uleiuri foarte concentrate din flori, plante şi seminţe. Acestea sunt purtate zilnic sub formă de pandantiv şi vin să ne ofere energie, vitalitate şi relaxare.

De la Raul Savu aflăm că grecii şi romanii considerau salvia o plantă miraculoasă. Orice gospodărie avea măcar o plantă de salvie în grădină. Rozmarinul era considerat de capetele încoronate elixirul tinereţii, asta pentru că are puterea de a echilibra metabolismul şi de a scoate toxinele din organism.



Busuiocul era folosit pentru purificare, gălbenelele, coada şoricelului şi morcovul erau folosite pentru licori menite să-i protejeze pe războinici, iar cu uleiul de maghiran erau unşi soldaţii pe frunte. Acesta nu doar că „alunga” frica, ci îmbunătăţea şi vederea, crucială într-o luptă.

De-a lungul timpului, Raul Savu a studiat peste 70 de feluri de flori şi plante, folosindu-se de beneficiile lor pentru a obţine produse naturale pentru corp.

image

Turtiţele de baie garantează relaxarea la care tânjim cu toţii

Cu siguranţă cele mai inedite produse realizate de Raul Savu sunt turtiţele de baie. Practic acestea sunt amestecuri din flori, plante şi seminţe hrănitoare, care vin să înlocuiască săpunul.

„E ca şi cum aţi face o baie într-o cadă cu ceai revitalizant. Turtiţa din plante se introduce într-un săculeţ şi se lasă la infuzat 15 minute într-un bol cu apă caldă. O parte o foloseşte pentru a te spăla efectiv, iar cealaltă parte o torni în cadă”, explică Raul Savu.

Vă mai recomandăm:

Mango, lavanda şi rosa mosqueta în aceeaşi cremă. „Fabrica” de cosmetice din apartament a Soranei

PASIUNE Bistriţeanca Sorana Cătescu foloseşte ingrediente exotice pentru a realiza cosmetice naturale. Ea prepară creme cu unt de cocos, de mango sau de shea şi ulei de morcov, de susan sau de mentă.

Remediu pentru alergie, transformat în afacere. Drumul parfumat al Corneliei pe tărâmul săpunurilor naturale

Are 45 de ani şi de câţiva ani buni prepară săpunuri naturale. Povestea Corneliei pe tărâmul săpunurilor naturale a început în timp ce se lupta cu o alergie ce-i afecta pielea. Săpunurile care s-au dovedit a fi răspunsul la problemele sale s-au transformat cu multă muncă şi dăruire într-o afacere „bio”.

Cum ne facem în casă propriul ulei exfoliant pentru corp, care pregăteşte pielea pentru bronz

Nu aveţi încredere în produsele cosmetice din comerţ? Unele dintre produse le puteţi prepara chiar voi acasă cu ingredientele potrivite. Pentru uleiul exfoliant pentru corp aveţi nevoie de sare de mare, zahăr brun, miere, ulei de sâmburi de struguri şi ulei esenţial.



 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite