Judeţul Bistriţa-Năsăud va avea prima pârtie de schi omologată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pârtia de la Tihuţa are dotări, dar nu poate fi omologată din cauza situaţiei juridice a terenului
Pârtia de la Tihuţa are dotări, dar nu poate fi omologată din cauza situaţiei juridice a terenului

Administratorii pârtiei de la Valea Blaznei au depus documentaţia la Ministerul Turismului şi aşteaptă ultimele hârtiile oficiale. În judeţ mai funcţionează două pârtii, însă aceastea nu îndeplinesc condiţiile de omologare   

 Pârtia de la Valea Blaznei are 1500 de metri lungime şi este dotată cu cel mai lung teleschi din ţară.. „Aici, la Valea Blaznei avem cel mai lung teleschi făcut dintr-o bucată cum nu există în nici un alt loc din ţară", spune administratorul de la Alpin Blazna, Ioan Pop El a explicat că a depus actele complete pentru omologare în urmă cu trei săptămâni şi aşteaptă săptămâna viitoare  reprezentanţii Minisiterului Turismului pentru vizita în teren: „mi-au spus că actele sunt în regulă, trebuie să meargă strună de acum înainte. Am alergat foarte mult, dar cred că merită. Deşi pârtia de la Tihuţa funcţionează de 20 de ani fără omologare, eu vreau să lucrez cu toate actele în ordine", a mai spus Pop. Administratorul nu a dorit să dezvăluie valoarea investiţiei pe care a făcut-o şi a declarat că au fost bani alocaţi de-a lungul timpului.

Celelalte două pârtii mai au de aşteptat

Reprezentanţii Serviciul de Salvamont al Consiliului Judeţean explică faptul că ceea ce ar trebui să fie un punct de pornire al turismului montan bistriţean a fost neglijat foarte mult timp şi abia acum se pune problema realizării unor investiţii în acest sens. „În judeţ sunt trei locuri dotate cu teleschi pentru a putea transporta schiorii. Totuşi doar unul dintre ele este pe punctul de a fi omologat, pentru celelalte două, situaţia este destul de dificilă şi nu sunt speranţe de omologare într-un viitor apropiat. Pârtia de la Tihuţa nu a fost niciodată proiectată pentru schi, teleschiul de aici avea scopul de a transporta sportivii către pârtia de sanie şi bob, care nu a fost niciodată terminată. În prezent, principala problemă pe care o întâmpină administratorii pentru a o omologa este situaţia juridică a terenului. Acolo sunt mai multe proprietăţi private şi Ministerul nu omologhează nimic atâta timp cât terenul nu este în proprietatea administratorului. Prin urmare, orice persoană care merge să schieze acolo coboară pe schiuri pe propria răspundere, fiind asigurat doar pe perioada urcării cu telescaunul", explică Mircea Baciu, şeful serviciului de salvamont.

Cea de-a treia pârtie este pe Valea Măriilor, dar omologarea acesteia nu se poate face din cauză că firma pe terenul căreia se află este în insolvenţă. Faptul că lungimea pârtiei este foarte mică nu o făcea oricum rentabilă.

 Schiază în alte judeţe

Bistriţenii pleacă în weekenduri la Vatra Dornei sau la Borşa, acolo unde sunt cele mai apropiate pârtii de oraşul nostru. „Îmi place să  schiez şi chiar dacă am învăţat să practic acest sport pe pârtia de la Tihuţa, odată ce am descoperit pârtiile de la Vatra Dornei nu am mai mers la noi. E păcat că nu se gândeşte nimei să le amenajeze corespunzător. Iarna aceasta sper să pot merge la Valea Blaznei, dar acolo nu au tunuri de zăpadă şi dacă nu ninge cât trebuie nu e zăpadă pentru schiat. Anul trecut cel puţin aşa a fost", povesteşte Cristian Frenţu, un tânăr de 21 de ani din Bistriţa.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite