FOTO Şcoala în care elevii şi profesorii se îmbracă la fel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
dascali

INOVAŢIE Profesorii Şcolii Generale „Caius Iacob“ din municipiul Arad au avut o idee ieşită din comun: să poarte uniforme, la fel ca elevii lor. Dascălii au făcut acest gest pentru a-i determina şi pe elevi să înţeleagă importanţa uniformei

Şcoala Generală numărul 22 din Arad, numită şi Şcoala „Caius Iacob“, a avut, de-a lungul anilor, elevi cu rezultate foarte bune la învăţătură şi la olimpiade. De anul acesta, însă, au devenit faimoşi şi profesorii, care au decis să se întoarcă la uniformele şcolare purtate pe vremea când stăteau cuminţi în bănci. Astfel, cei care vizitează şcoala pot observa, în pauze, pe coridoare, adulţi şi copii îmbrăcaţi în acelaşi fel de haine. 


De când s-a luat această măsură, elevii nu mai uită că trebuie să plece de acasă cu vestonul pe ei, pentru a nu-şi supăra învăţătoarele ori profesorele. Acum, toţi s-au obişnuit cu noua uniformă, însă în urmă cu o lună, când s-a luat decizia, elevii şi părinţii s-au arătat reticenţi vizavi de neobişnuita propunere. 


UNIFORMA DĂ O NOTĂ DE ELEGANŢĂ
 

„Ideea introducerii uniformelor în şcoala noastră a fost privită la început cu o anumită reţinere de către un grup de părinţi, dar şi de unii dintre elevi. După mai multe întâlniri cu reprezentanţi ai părinţilor, cu elevii şi cu profesorii, s-a înţeles că uniforma elimină diferenţele sociale, dă încredere. Toţi aparţin unei instituţii, unei comunităţi, unde ar trebui să fie egali“, a explicat Mihaela Voştinar, directorul Şcolii Generale „Caius Iacob“ din Arad. 
 

Directorul instituţiei de învăţământ este de părere că elevii trebuie să aibă la şcoală o ţinută decentă, corespunzătoare mediului şcolar. „Uniforma dă acea notă de eleganţă, de sobrietate, dar totodată şi de disciplină“, a adăugat Mihaela Voştinar. 


Acum, după un experiment de o lună, elevii şi dascălii şcolii arată exemplar. Orice vizitator observă acest lucru, chiar dacă nu ştie de noua regulă. „Uniforma este considerată, alături de ecuson şi de emblemă, unul dintre semnele distinctive ale şcolii. Introducerea ţinutei obligatorii are şi avantajul legat de siguranţa elevilor, deoarece pot fi identificate mai uşor persoanele străine“, a mai spus directorul instituţiei. 


ŢINUTA ARE CULORILE ŞCOLII


Uniforma nu a fost aleasă întâmplător, ci păstrând culorile şcolii, mai exact roşu şi albastru. Materialul este în carouri, fetele având un sarafan, iar băieţii au veste. Majoritatea le poartă cu plăcere. Şi noi, cadrele didactice, dar în mod special diriginţii şi învăţătorii de la clasă, purtăm câte o vestă. Ideea a venit din partea profesorilor. Am vrut să dispară diferenţele“, a adăugat Mihaela Voştinar. 


Părinţii care nu au dorit la început ca profesorii să poarte uniformă spun că, până la urmă, este o idee bună şi că elevii le urmează exemplul. „Acum fata mea îmbracă în fiecare zi uniforma. Nu se poate ca dascălul să aibă şi ea nu. Este un lucru bun, până la urmă“, a explicat Diana Rus, părinte. Alexandra, una dintre elevele de la clasa a III-a B, mărturiseşte că încă îi e greu să se familiarizeze cu noua regulă. „Pentru noi, elevii, este bună, ne stă bine cu ea. Deocamdată nu m-am obişnuit cu faptul că şi profesorii o poartă“, a spus Alexandra. 


CANCELARIE  SAU SALĂ DE CLASĂ?


Dascălul ei, profesorul învăţător primar Oana Bătăneanţ, e convinsă că mai trebuie să treacă o perioadă până când elevii se vor obişnui cu dascălii în uniformă, întrucât nu avem de-a face cu o situaţie obişnuită în unităţile de învătământ din ţară.
 

La prima vedere, când intri în cancelaria şcolii, ai impresia că ai greşit sala şi ai nimerit într-una de curs. Toţi dascălii sunt îmbrăcaţi în veste cu carouri, pentru a fi în ton cu vestimentaţia elevilor cărora le îndrumă paşii zi de zi. 


Şi dacă, pe vremuri, elevii nu ştiau cum să facă să mai scape de uniforme, acum le-au ales de bunăvoie şi chiar le poartă cu drag. În plus, tot ei au ales şi cum trebuie să le asorteze pentru a fi bine îmbrăcaţi. 

Pentru unii dascăli, uniforma şcolară a stârnit şi puţină nostalgie faţă de vremurile în care au stat chiar ei în băncile şcolilor.

„Îmi amintesc cu drag că, în perioada în care am fost şi eu elevă, am purtat trei rânduri de uniforme. Una pentru şcoala primară, una pentru gimnaziu, iar o alta pentru liceu. Acum, la final de carieră didactică, port din nou cu drag uniforma şcolară pentru a fi în ton cu elevii mei. Am respectat decizia pe care am luat-o cu toţii, de a purta vesta cu o bluză de culoare roşie“, a povestit Maria Hoaghea, învăţătoare.

Uniformele sunt confecţionate la o firmă din Timişoara. Preţul unui sarafan a fost de 75 de lei, iar al unei veste de 50 de lei. 


Ceilalţi profesori din Arad spun că nici nu s-au gândit la acestă variantă şi nu au mai auzit ca profesorii să fie îmbrăcaţi ca şi elevii. „Da. Este şi acesta un mod de convingere a elevilor să vină la şcoală într-o anumită ţinută. Ştim că sunt cazuri când elevele mai înstărite vin cu tot felul de ţinute, care nu sunt adecvate vârstei lor. Aşa, profesorii reuşesc să îi convingă pe elevi că toată lumea este egală. Puterea exemplului îşi spune cuvântul“, spune Luminiţa Voica, profesoară. 


Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean spun şi ei că sunt foarte încântaţi de iniţiativa celor de la şcoala „Caius Iacob“ şi chiar salută ideea. „Din punct de vedere al unui inspector, pot să spun că am apreciat gestul lor. Este un gest de cooperare cu elevii. Îi felicit din tot sufletul şi mă mândresc cu ei, mai ales că sunt inspector regional şi mă ocup şi de şcoala respectivă“, spune Mariana Tocaciu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad. 


PSIHOLOGII RECOMANDĂ UNIFORMA


În ceea ce priveşte introducerea uniformei elevilor în şcoli, profesorii susţin, la unison, purtarea lor. Părinţii au păreri împărţite, iar psihologii şcolari le recomandă. Aceştia din urmă spun că, uneori, pentru refuzul elevilor de a purta uniforma sunt responsabili părinţii, deoarece ei îşi amintesc cât de greu le era să meargă în uniforma care era obligatorie. 


„Faptul că profesorii au început să poarte uniformă îi va determina pe elevi să fie mai motivaţi. Apreciez că este o decizie foarte bună, care va influenţa tinerii elevi într-un mod pozitiv“, a explicat Oana Alexe, psiholog. ;

O şcoală a premierelor

Şcoala Generală „Caius Iacob“ este una modernă, care are şi pagină pe site-ul de socializare Facebook. Mai mult, la şcoala respectivă a fost implementat, prima oară în Arad, sistemul „Step by step“, un program alternativ de învăţământ. În anul şcolar 2002-2003 s-a înfiinţat prima clasă de învăţământ alternativ „Step by step“, fiind şi prima de acest fel din judeţ.

Pionierii acestei iniţiative au fost învăţătoarele Rodica Gornic şi Bibiana  Codoş. Din data de 1 noiembrie 2007, Şcoala Generală numărul 22 a primit o nouă denumire: Şoala Generală „Caius Iacob“ Arad.

Numele îi aparţine părintelui Şcolii Româneşti de Mecanică, academicianul Caius Iacob, născut în Arad la 29 martie 1912. De atunci, la această dată, se sărbătoreşte ziua şcolii prin acţiuni cultural-artistice şi sportive. În acest an va fi pentru prima dată când, la evenimentele dedicate zilei şcolii, elevii şi profesorii vor purta acelaşi tip de haine.

Arad



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite