VIDEO Premierul şi cinci miniştri, în vizită la uzina de armament din Cugir. Puşca automată de asalt propusă pentru Armată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima oprire a premierului Ludovic Orban, în cadrul vizitei pe care o efectuează vineri, 15 mai 2020, în judeţul Alba a fost Uzina Mecanică din Cugir.

UPDATE Reprezentanţii Guvernului prezenţi vineri la Cugir au anunţat crearea unui plan pe o perioadă de 10 ani pentru colaborarea dintre Armata Română şi industria de apărare. Premierul Ludovic Orban şi minştri Nicolae Ciucă, respectiv Virgil Popescu, au declarat că Guvernul este decis să susţină industria de apărare, fără a oferi, însă, lucruri concrete. Ministrul Apărării a vorbit despre un plan pe o perioadă de 10 ani, timp în care o parte din bugetul Armatei să fie direcţionat pentru comenzi la fabricile de armament şi muniţie din România.

Perioada în care Armata Română nu ţinea cont de nevoile industriei de apărare a trecut. Între Ministerul Apărării, Armată, Ministerul Economiei şi industria de armament există o legătură foarte puternică. Armata este hotărâtă să se implice în suţinerea industriei de apărare, atât prin achiziţii de de la fabricile din România, cât şi în zona de cercetare, de retehnologizare. Suntem hotărâţi să revigorăm industria de apărare şi să asigurăm comenzi din partea Armatei Române pentru capacităţile de producţie”, a spus Ludovic Orban

Articolul iniţial: Premierul Ludovic Orban este însoţit de vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Apărării Naţionale - Nicolae-Ionel Ciucă, ministrul Economiei - Virgil Popescu, ministrul dezvoltării Regionale - Ion Ştefan şi ministrul Transporturilor – Lucian Bode. Demnitarii vizitează o parte a fabricii de armament şi discută cu reprezentanţi ai conducerii, urmând ca la final să facă declaraţii de presă. Discuţiile se referă la relansarea industriei de apărare, prin retehnologizare, dar şi la contracte cu Armata Română, pentru armament.

În ultimii ani s-a vorbit mult despre fabricarea la Cugir a unei arme de asalt, denumită NAT1, special pentru Armata Română. Proiectul şi arma au fost prezentate public de către reprezentanţii fabricii din Cugir în 2017, dar demersul nu s-a concretizat printr-o comandă lansată de către reprezentanţii Armatei. NAT 1 este produsă la Fabrica de Arme, a doua societate din Cugir, care s-a înfiinţat în 2004 după divizarea Uzinei Mecanice.

NAT 1 a fost concepută drept o armă de foc care întruneşte toate cerinţele tehnice NATO, oferind în acelaşi timp versatilitate diferiţilor utilizatori finali (infanterişti, paraşutişti, scafandri etc.). Arma trage gloanţe standard NATO, de calibru 5.56, cântăreşte 4 kilograme. Foloseşte încărcătoare de 30 de cartuşe din polimer sau din metal, are o cadenţă de tragere de 600 de cartuşe pe minut şi are o viteză iniţială a proiectilelor de 800 de m/s. Varianta pentru paraşutişti şi cea pentru echipele speciale de scafandri ar urma să utilizeze încărcătoare din polimer. Varianta pentru Poliţia de frontieră poate fi echipată cu lanternă şi marcator laser.

La vizita de la Cugir mai participă autorităţi locale şi judeţene: prefectul Nicolae Albu, preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, vicepreşedintele CJ Alba Marius Haţegan, viceprimarul cu atribuţii de primar Voicu Paul, primarul Adrian Teban (Cugir), primarul Dorin Nistor (Sebeş), dar şi europarlamentarul Mircea Hava, deputatul Florin Roman şi deputatul Claudiu Vasile Răcuci.

Uzina Mecanică Cugir (UM Cugir) a fost înfiinţată în 1799, în perioada Imperiului Habsburgic, fiind până în 1989 una dintre cele mai importante societăţi comerciale din judeţul Alba şi din România, cu aproape 20.000 de angajaţi.

Imagine indisponibilă

Puşca automată fabricată la Cugir special pentru forţele militare române

  

Uzina era împărţită în două secţii: secţia civilă, care producea electrocasnice şi maşini unelte, şi secţia de produse speciale, care fabrica arme şi muniţie. După Revoluţia din 1989, societatea a trecut printr-o serie de probleme economice, fiind nevoită să-şi reducă activitatea şi personalul, astfel încât în decembrie 2008 avea mai puţin de 1.000 de angajaţi, în comparaţie cu cei peste 18.000 dinainte de 1989. Uzina Mecanica Cugir a avut şi secţie civilă care a funcţonat până în 2005. Se produceau aici maşini de cusut, scule şi maşini de spălat. Până în 2008 s-au fabricat maşinile de spălat marca Albalux.

Imagine indisponibilă

În 2004, compania a fost împărţită în 2 societăţi: Uzina Mecanică şi Fabrica de Arme. În prezent, cele două societăţi de stat au împreună circa 2.000 de angajaţi. Uzina Mecanică a avut în 2018, potrivit ultimului bilanţ contabil disponibil pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice o cifră de afaceri de circa 131 milioane de lei, un profit net de 35 de milioane de lei (aproape 8 milioane de euro), 1.150 de angajaţi. Fabrica de Arme a publicat şi bilanţul din 2019: cifră de afaceri de 62 milioane de lei, profit de 518.769 de lei, 900 de angajaţi.

Printre armamentele fabricate la Uzina Mecanică Cugir se află pistoale Carpaţi, puşti automate şi semiautomate, pistoale mitralieră, tunuri pentru avioane, etc.

La Fabrica de Arme se produc, de asemenea, arme de vânătoare, tunuri şi mitraliere pentru tancuri şi taburi, pistoale mitralieră, precum şi muniţie pentru toate acestea.

Citiţi şi:

 

Firma din Alba vizată de ancheta Poliţiei pentru furtul unei cantităţi uriaşe de lemn. Cine sunt proprietarii afacerii

 

Punct final în dosarul unei crime din ziua de Paşte. Pedeapsa primită de un bărbat care şi-a omorât tatăl în bătaie

 

O tânără a provocat un accident rutier în care a murit soţul său şi un alt pasager. Cinci copii au rămas orfani. Ce pedeapsă a primit în justiţie

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite