Protocol între Ministerul Culturii şi Primăria Alba Iulia pentru programul ”oraşe europene”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul Mircea Hava şi ministrul Culturii, Corina Şuteu au semnat, luni, la Alba Iulia, protocolul de colaborare pentru programul “Oraşe Europene”, care va fi valabil cinci ani şi cuprinde mai multe direcţii de acţiune.

Cele două instituţii, Primăria şi Ministerul Culturii, au convenit să colaboreze pe bază de parteneriat activ pe multiple planuri de interes, pentru protejarea şi valorificarea patrimoniului cultural al Municipiului Alba Iulia, pentru iniţierea programului Oraşe Europene, pentru o mai bună interacţiune între activităţile instituţionale şi culturale ale Municipiului Alba Iulia şi cele ale Ministerului Culturii.

“Este al doilea protocol de colaborare între Ministerul Culturii şi unul dintre oraşele candidate la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021 pe care îl semnez, după Arad. Forma iniţială a protocolului a fost sugerată de către oraşul Alba Iulia, noi ne-am inspirat din această formă de protocol, pe care am considerat-o extrem de bună”, a declarat ministrul Culturii, Corina Şuteu, la Alba Iulia.

Potrivit ministrului, momentul coincide cu intrarea într-un nou nivel de colaborare între autoritatea centrală – Ministerul Culturii – şi autorităţile locale.”Autoritatea centrală trebuie să devină din ce în ce mai mult un reglementator, un iniţiator, un centru care să permită arhitectura unor măsuri, dar autoritatea locală trebuie să devină un centru operaţional, de propuneri şi între cele două trebuie să existe constant o colaborare care să fie construită pe specificul fiecăreia”, a mai precizat ministrul. Una dintre prevederile concrete ale protocolului se referă la transferul în administrarea Consiliului local Alba Iulia a celor două cinematografe din oraş, Dacia şi Columna, care nu mai funcţionează în prezent.

Cele mai importante responsabilităţi pentru fiecare dintre cei doi parteneri:

MUNICIPIUL ALBA IULIA:

Se angajează să sprijine financiar activităţi şi proiecte culturale şi conexe derulate în parteneriat între Municipiul Alba Iulia şi Ministerul Culturii care pot contribui la dezvoltarea socio-economică şi culturală a Municipiului Alba Iulia pe termen lung.

Se angajează să promoveze rezultatele acestui parteneriat şi contribuţia pe care Ministerul Culturii o va avea asupra creşterii vizibilităţii oraşului la nivel naţional şi internaţional şi asupra dezvoltării ofertei culturale.

Se angajează să sprijine logistic, administrativ şi cu resurse umane activităţile cultural-educative de interes public, propuse pentru desfăşurare de către Ministerul Culturii, în limitele legii şi ale fondurilor bugetare disponibile.

Se angajează să asigure transferul de bune practici în ceea ce priveşte atragerea de fonduri nerambursabile.

Se angajează să informeze Ministerul periodic cu privire la agenda culturală propusă de către Municipiul Alba Iulia.

Se angajează să pună la dispoziţia Ministerului şi a instituţiilor subordonate, la cerere, sprijin logistic în vederea organizării de evenimente culturale precum spaţii publice, spaţii închise, protecţie şi pază prin Poliţia Locală a Municipiului Alba Iulia etc.

Se angajează să sprijine, în limita resurselor disponibile, la cerere, Biblioteca Batthyaneum financiar, logistic şi administrativ, precum şi evenimente culturale care sunt de interes pentru oraşul Alba Iulia, organizarea stagiilor de practică în colaborare cu centre universitare internaţionale.

MINISTERUL CULTURII:

    

Se angajează să informeze şi să comunice Primăriei Municipiului Alba Iulia toate informaţiile utile din domeniul cultural care ar putea contribui la dezvoltarea durabilă a Municipiului Alba Iulia.

Se angajează să sprijine, sub condiţia existenţei resurselor financiare, Primăria Municipiului Alba Iulia în organizarea de evenimente culturale de interes naţional şi internaţional.

Se angajează să sprijine, sub condiţia existenţei resurselor financiare, logistic şi prin resurse umane, evenimentele culturale care se vor organiza la Alba Iulia cu ocazia Centenarului Marii Uniri în anul 2018.

După caz, se angajează să ofere scrisori de sprijin (fără angajament financiar) în cadrul proiectelor naţionale sau transnaţionale pe care Municipiul Alba Iulia le depune sau implementează, dacă Ministerul Culturii este de acord cu aceste proiecte.

Se angajează să organizeze evenimente cultural-educative de interes local, naţional sau internaţional, în parteneriat cu Municipiul Alba Iulia şi să se implice în activităţi culturale şi conexe care pot contribui la dezvoltarea socio-economică şi culturală a Municipiului Alba Iulia pe termen lung.

Se angajează, sub condiţia existenţei resurselor financiare, să devină partener în cadrul proiectelor culturale ale Municipiului Alba Iulia cu finanţări nerambursabile în situaţia în care proiectul este de interes pentru minister şi condiţiile de eligibilitate o permit, conform prevederilor legale.

Citiţi şi:

Poveştile ultimilor meşteri dogari care fac ciubere în Ţara Moţilor. „Împreună cu tata şi cu calul nostru, Iancu, ajungeam şi până la Dunăre”

Fascinanta lume a „Tăului fără fund” de la Băgău, satul din Transilvania unde trăiesc jumate unguri, jumate români

Meşteşugarii din Ocna Mureş: cizmarul, geamgiul şi ceasornicarul care fac viaţa mai uşoară locuitorilor din oraş

„Ascultă, urmăreşte şi taci“. Cine sunt şi cum acţionează cercetaşii, militarii de elită a Armatei Române

Totul despre carbohidraţi. Lista alimentelor bune şi a celor rele pentru organismul uman

Istoria legendară a Fetelor de la Căpâlna, ansamblul care a inspirat mari vedete ale lumii. Dansul în spirală şi fertilitatea

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite