Primăriile din Alba riscă amenzi pentru că nu sunt în pas cu tehnologia. Trebuie să-şi publice bugetul pe site

0
Publicat:
Ultima actualizare:

15 primării din Alba riscă să fie sancţionate pentru că n-au site-uri, iar legea le obligă să-şi publice bugetul pe internet. Bugetul pe anul în curs trebuia afişat pe internet, până pe 8 aprilie Primarii invocă lipsa fondurilor şi probleme tehnice de acces la internet.

Chiar dacă numărul utilizatorilor de internet se numără pe degete în unele localităţi izolate din Alba, o prevedere legală, din ianuarie 2011, le obligă să-şi înfiinţeze o pagină de internet proprie. Practic să facă deosebirea între o adresă de e-mail şi un site. Primăriile din zona de munte nu au considerat o prioritate crearea unui site. Legea, însă, nu le dă pace.

Site-uri pentru săteni fără internet

Ceru Băcăinţi este comuna cu cea mai mică populaţie din Alba şi are 311 locuitori. Este una din cele 15 administraţii locale care nu au pagină de internet proprie.
„Nu a fost vorba de rea voinţă, ci o de lipsă de fonduri. Impozitele încasate de la locuitori nu permit nici măcar plata salariilor celor şapte angajaţi ai primăriei. Site-ul este în lucru, se ocupă o firmă specializată din Cluj-Napoca, ne costă 500 de euro, iar ca bonus găzduirea este gratuită timp de un an. Doar trei angajaţi ai primăriei ştiu să lucreze pe calculator“, a explicat primarul Ioan Trif.

În comuna amplasată pe versanţii sudici ai Munţilor Apuseni, doar 5 la sută din localnici au acces la internet prin modem sau telefonie fixă. Teoretic, doar aceştia ar putea verifica online bugetul Primăriei, dar şi programul de investiţii.

„La noi în comună sunt problem tehnice cu accesul la internet, cele 10 sate componente sunt de tip izolat. Estimez că sunt în localitate cam 15 familii care au acces la internet“, a mai completat Ioan Trif.

Nici la Cut, comună cu 1.250 de locuitori, înfiinţarea unui site nu a fost până acum prioritate a primăriei.

„Suntem în discuţii cu mai multe firme specializate. Costurile de punere în funcţiune s-ar ridica la 1.500 de euro. Majoritatea angajaţilor din primărie sunt la nivel începător în ceea ce priveşte cunoaşterea calculatorului. Probabil că vom alege o ofertă, care să includă şi actualizarea lunară a datelor pe site-ul primăriei. Din această sumă am putea plăti iluminatul public pe o jumătate de an. Una peste alta, cred că este foarte util, este cea mai bună cale de promovare a comunei pentru turişti şi investitori “, a spus Vasile Cutean, primarul comunei Cut.

Amenzi între 1.000 şi 2.500 de lei

Instituţia Prefectului a trimis către toate primăriile din judeţ două adrese pentru informarea cu privire la această obligativitate. „Un număr de 15 comune din Alba nu au deocamdată pagină de internet proprie, pe care să pună toate informaţiile de interes public. Noi o să relum verificările şi o să-i sancţionăm pe cei care nu au finalizat procedurile, pentru că termenul limită era 8 aprilie“, a precizat Cosmin Lupu, consilier la Prefectura Alba.

Pe paginile de internet ale administraţiilor locale ar trebui să se regăsească bugetul, execuţia bugetară, împrumuturile pe care le-a făcut primăria dar şi planul de investiţii pe anul în curs.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite