FOTO Sinagoga şi cimitirele evreieşti din Alba, destinaţii pentru turişti din toată lumea. Comunitatea mai numără câteva zeci de membri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sinagoga din Alba Iulia are aproape 200 de ani
Sinagoga din Alba Iulia are aproape 200 de ani

Comunitatea evreilor din Alba, cândva cea mai importantă din Transilvania, mai are în prezent doar câţiva zeci de membri. Cu toate acestea, bunurile comunităţii, care pot fi oricând puncte de interes turistic, sunt atent întreţinute, iar obiceiurile sunt respectate.

Comunitatea evreiască mai numără doar aproximativ 40 de membri, deşi, până la 1848, a fost cea mai mare comunitate din Ardeal. Era singura comunitate evreiască recunoscută de principii Transilvaniei. La Alba Iulia se găseşte, de asemenea, una dintre cele mai frumoase sinagogi din ţară. În judeţul Alba sunt 19 cimitire evreieşti şi peste 3.000 de morminte, iar îngrijirea acestora este o responsabilitate morală pentru comunitate. 

Rabinul Yeheskel Paneth, cel care a construit sinagoga, este înmormântat Alba Iulia. A fost o personalitate, iar familia sa are mulţi descendenţi în toată lumea. În fiecare an, câte sunt persoane din diferite colţuri ale lumii care vin să îi viziteze mormântul. Sinagoga şi cimitirele sunt întreţinute şi cu ajutorul financiar al federaţiei comunităţilor evreieşti din ţară. Ar putea fi incluse într-un circuit turistic, având în vedere că reprezint bunuri istorice de mare valoare. În fiecare an, cimitirul este vizitat de evrei din Israel şi SUA, care vin la Alba Iulia pentru a se reculege la mormintele unor membri de familie.

Dorinţe scrise pe bileţele la mormântul rabinului şef

Cimitirul evreiesc din Alba Iulia numără peste două mii de morminte. Pe pietrele tombale 

multiseculare dăltuite în piatră, abia se mai distinge numele celor care zac sub ele, însă toate împreună par a alcătui şi astăzi o comunitate păstorită de rabinul care odihneşte într-o capelă modestă.

Rabinul Şef Yeheskel Paneth (care a păstorit între 1823 şi 1845) a avut un rol covârşitor în organizarea şcolilor religioase, instalarea de rabini în diferite localităţi din Transilvania, ridicarea de sinagogi noi şi modernizarea vieţii sociale şi a justiţiei comunitare. A fost un mare gânditor. Evreii din Alba Iulia i-au păstrat amintirea, considerându-l unul dintre înţelepţii cu trecere în faţa lui Dumnezeu. Există credinţa că dorinţele înscrise pe bileţelele depuse în capela rabinului Paneth, vor fi îndeplinite.

Sinagoga ridicată pe vremea rabinului Şef Yeheskel Paneth, adăpostea atât sala de judecată a comunităţii cât şi camera de  penitenţă. Martoră a istoriei zbuciumate ale ultimelor două veacuri, poartă înfipte în frontispiciu câteva ghiulele din timpul revoluţiei de la 1848 - 1849. Ornamentele de fier forjat şi mobilierul sculptat, de o rară frumuseţe, mărturisesc despre nobleţea de odinioară a acestui locaş de adunare, care astăzi îşi aşteaptă răbdător renovarea. Sinagoga e adesea pustie, dar nu abandonată. Pragul ei e trecut nu numai de membrii comunităţii care vin aici de sărbători, ci şi de turiştii străini, de tineri care studiază istoria evreilor sau arhitectura.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite