Armă de asalt românească la standarde NATO, făcută la Cugir, în omologare VIDEO

0
Publicat:

Fabrica de Arme Cugir, compania românească din Alba care produce muniție și armament, este foarte aproape de a finaliza omologarea unei noi arme de asalt de producție românească, realizată la standardele NATO.

Arma a fost prezentată cu ocazie Zilei Armatei, la Alba Iulia FOTO ziarulunirea.ro
Arma a fost prezentată cu ocazie Zilei Armatei, la Alba Iulia FOTO ziarulunirea.ro

Noua pușcă cu calibrul de 5,56 x 45 mm a putut fi admirată de cei care au fost prezenți în Piața Cetății din Alba Iulia, la manifestările organizate de Ziua Armatei Române. La acest proiect se lucrează de peste 10 ani, în colaborare cu firma Stimpex România și Compania Națională Romarm.

„Este o armă în dezvoltare, ambidextră, cu reflex vizor, pat rabatabil și detașabil. În acest moment este în omologare în fabrică, iar în aproximativ o lună va fi omologată la standarde NATO și vom vedea care sunt perspectivele.  Pasul următor este să intre în dotara Forțelor Armate dacă se dorește”, au declarat reprezentanții Fabricii de Arme Cugir, prezenți la eveniment.

Prețul unei asemenea arme, cu o cadență de 600 de gloanțe pe minut și o viteză a glonțului de 900 de m/s, este estimat la 900-1.000 de dolari pe bucată, complet echipată.

„Arma, cu sistem mecanic și optic de ochire, are aproximativ 3,2 kilograme. Țeava de 16 inch poate fi dată jos și schimbată cu o țeavă mai scurtă, iar pe șine se pot monta și alte sisteme de ochire. Arma de asalt calibrul 5,56 x 45 mm, poate fi folosită și în modul automat și semiautomat (foc cu foc)”, au mai precizat reprezentanții societății din județul Alba.

Pușca, realizată pe platformă de Kalașnikov, era gata încă din 2019, dar nu se încadra în greutatea cerută și avea probleme cu patul. Atunci s-a apelat la o colaborare cu societatea Stimpex București, iar rezultatul a fost o armă fiabilă, care a trecut foarte bine testele la care a fost supusă. Arma a fost testată și de MApN, care a cerut ca țeava să reziste la mai multe focuri, față de cât era proiectată, cerință care a fost rezolvată.

Ulterior, reprezentanții Armatei ar fi cerut ca arma să reziste la și mai multe focuri, practic cu 30% mai mult, o cerință care era chiar peste standardele NATO. Cei de la Cugir și Stimpex au rezolvat și această problemă, dar nu a venit nicio comandă de la Ministerul Apărării. Proiectul a fost susținut puternic de Nicolae Ciucă, fost ministru al Apărării și premier, în prezent președinte al Senatului.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite