Veşti bune pentru şomeri. Angajatorii sunt optimişti pentru începutul anului 2013. Care sunt cele mai căutate domenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai recent studiu Manpower privind perspectivele angajării de forţă de muncă, arată că şefii companiilor din România sunt optimişti pentru începutul anului 2013. Aşadar, previziunea netă de angajare din primul trimestrul al anului următor este de +7%.

Potrivit studiului Manpower lansat astăzi, angajatorii români se aşteaptă la o creştere modestă pentru primul trimestru al anului viitor, deşi criza euro înca mai are capacitatea de a influenta piaţa muncii din ţara noastră. Dintre cei 635 de angajatori intervievaţi, 17% se aşteaptă să crească angajările, iar marea lor majoritate preconizează că îşi vor menţine nivelurile de personal. Astfel, previziunea netă de angajare se ridică la un modest + 7%. Totuşi, intenţiile de angajare scad cu 3% comparativ cu trimestrul anterior şi cu 5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

„În ciuda crizei economice din Europa, angajatorii români anticipează în continuare oportunitaţi de angajare pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă, în primele trei luni ale anului 2013. Cele mai semnificative creşteri ale activitătii de angajare, din trimestrul 2 al anului 2008 şi până în prezent, se întrevăd in sectorul comerţului” a declarat Valentin Petrof, director general al ManpowerGroup Romania.

Aproape jumătate din angajatorii români găsesc cu greu personal talentat

Studiul reflectă intenţiile de angajare, dar nu şi abilităţile de a acoperi locurile de muncă vacante. Cea mai recentă analiză intitulată Deficitul de talente, a relevat faptul că 45% dintre angajatorii români au dificultaţi în a găsi personalul talentat necesar pentru fiecare poziţie deschisă din companie.

Pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă, flexibilitatea este critică. „Solicitanţii de locuri de muncă trebuie să se concentreze pe zonele şi domeniile care sunt în creştere şi să fie dispuşi să se adapteze. Asta poate însemna relocare, recalificare sau actualizarea abilităţilor profesionale. Cheia este de a merge acolo unde există oportunităţi de muncă şi de a dezvolta abilităţile necesare” a subliniat Petrof.

În comerţ şi industria prelucrătoare se aşteaptă cele mai multe angajări

În nouă din zece sectoare de activitate studiate, angajatorii se aşteaptă ca volumul de personal să crească în perioada ianuarie-martie. Se anticipează creşteri semnificative privind efectivele de angajaţi în sectorul comerţului cu ridicata şi cu amănuntul, unde previziunea netă de angajare se situează la o valoare de +36%.

De asemenea, angajatorii din sectorul industriei prelucrătoare anticipează şi ei un ritm de angajare sănătos, cu perspective de +21%. Se aşteaptă o creştere constantă a numărului de locuri de munca în domeniul finanţelor, asigurărilor, serviciilor imobiliare şi serviciilor de afaceri, dar şi în domeniul transporturilor, depozitării şi comunicaţiilor, cu perspective cuprinse între +11% şi +14%, potrivit studiului.

Datele Manpower mai arată că, în domeniul construcţiilor, angajatorii manifestă un optimism rezervat, cu perspective de +10%. În acelaşi timp, se anticipează o descreştere a volumui de personal pentru sectorul energiei electrice, gazelor şi apei, previziunea situându-se la o valoarea de -4%.

Cele mai optimiste perspective de angajare, în sudul ţării

În şapte dintre cele opt regiuni analizate, angajatorii se aşteaptă ca volumul personalului să crească în intervalul ianuarie-martie. Cele mai semnificative perspective de angajare se înregistrează în sudul României, unde angajatorii raportează o previziune neta de angajare de +29%.

Şefii companiilor din nord-est anticipează un ritm de angajare accentuat, cu o previziune de +20%, iar în zonele Bucureşti şi Ilfov se aşteaptă creşteri importante în volumul angajărilor, cu o previziune de +11%. În alte regiuni, angajatorii afişează un optimism rezervat cu privire la planurile de angajare (în vest +8%, iar în sud-vest +7%).

Previziuni negative în zona EMEA

Reticenţa faţă de iniţiativele de angajare este evidentă în toată regiunea formată din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA), unde angajatorii în 13 din 24 de ţări raportează o previziune neta de angajare negativa pentru primul trimestru al anului 2013, comparativ cu cele opt ţări studiate în sondajul din trimestrul 4 al anului 2012.

Cu toate acestea, există şi câteva semne de optimism: pe piaţa muncii din Germania se observă semne de rezistenţă, iar cu privire la planurile de angajare se manifestă un optimism rezervat, similar cu cel manifestat şi în trimestrul anterior.

Totodată, în urma recentei ieşiri din recesiune a Marii Britanii, angajatorii din această ţară raportează cele mai puternice previziuni nete de angajare din ultimii patru ani. Se aşteaptă ca oportunităţile cele mai mari pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de munca să fie disponibile în Turcia, Israel şi România, cele mai slabe fiind în Grecia, Italia şi Spania, potrivit studiului.

ManpowerGroup Romania este unul dintre liderii în domeniul soluţiilor inovatoare ce privesc forţa de muncă. Compania este specializată în recrutare, evaluare şi selecţie, consultanţă în domeniul resurselor umane etc.
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite