Studiile arată de ce visează oamenii în culori sau alb-negru. Cum s-au colorat visele de-a lungul timpului
0Vârsta oamenilor și epoca în care au trăit influențează coloritul pe care îl au visele acestora, arată oamenii de știință. Unele studii dezvăluie lucrurile care au influențat de-a lungul timpului percepția oamenilor asupra viselor lor.
Din cele mai vechi timpuri, oamenii au descris prezența culorilor în visele lor. Fliosofii antici, ca Aristotel, descriau percepția culorilor în timpul viselor, încă de acum aproape două milenii și jumătate.
Cum au evoluat culorile în vise
La începutul secolului XX, oamenii de știință au sesizat că visele sunt tot mai mult amintite în alb și negru și în tonuri de gri. Unii au afirmat că acest lucru ar avea legătură cu popularitatea tot mai mare a televiziunii, ziarelor și fotografiei.
În 1942, omul de știință Warren C. Middleton a publicat un studiu amblu, în care au fost testați peste 270 de studenți, iar aproape toți au răspuns că visau. Însă mai puțin de o treime dintre ei au putut observa culori în visele lor - unii amintindu-și culoarea câmpurilor și pădurilor verzi sau a apei și a cerului albastre. Alte studii de la mijlocul secolului trecut arătau și ele că foarte rar respondenții observau prezența culorilor în visele lor.
Odată cu răspândirea tot mai mare a televiziunii și fotografiei color, începând din anii ‘50 - ‘60, apariția culorilor în vise a fost raportată tot mai adesea în studiile dedicate fenomenului.
„Unii pun la îndoială „ipoteza media” de mai sus, subliniind că metodologiile de obținere a datelor despre vis s-au schimbat din anii 1960 și că aceasta explică cel mai probabil incidența mai mare a culorii. Cele mai multe dintre studiile timpurii ale culorii în vise s-au bazat pe chestionare și pe capacitatea respondentului de a-și aminti visele, adesea mult timp după visul real. Începând cu anii 1960, cercetătorii au avut tendința să adune rapoarte de vise imediat după trezire sau după trezirea intenționată a subiecților în timpul somnului REM. Constatările sugerează că rapoartele luate imediat după trezire au o incidență semnificativ mai mare a culorii raportate în vise, ceea ce indică faptul că factorul cheie este capacitatea noastră de a ne aminti visele cu acuratețe”, arăta publicația Medium, într-un articol realizat de Carl Jennings.
Majoritatea oamenilor nu acordă însă o mare importanță culorilor din vise, arată autorul.
Tot mai mulți oameni visează în culori
Deși visul în alb și negru nu este neobișnuit, mulți oameni visează în culori în cea mai mare parte a timpului, arată cercetările citate recent de Washington Post.
„Un studiu din 2017 a arătat că participanții au raportat culori în aproape 50 la sută din visele lor, visele alb-negru raportate doar în 10 la sută, iar pentru 40 la sută dintre vise, oamenii nu-și puteau aminti dacă există culori. Tendința de a visa în tonuri de gri sau în culori poate fi influențată parțial de vârstă și de perioada în care oamenii au crescut. Până în anii 1950, sugerează cercetările, marea majoritate a persoanelor chestionate au spus că doar ocazional, rar sau niciodată visau în culori, iar acele vise purtau și un nume, ”technicolor”, în comunitatea științifică. Acest lucru părea să se schimbe odată cu apariția televizorului color”, arată un articol publicat de cotidianul din SUA.
Un studiu din 2008 a constatat că persoanele mai în vârstă de 55 de ani – care ar fi crescut fără un televizor color – au raportat că visează color doar în aproximativ 34 la sută din timp, în timp ce cei mai tineri de 25 de ani au spus că au făcut acest lucru în aproximativ 68 la sută din timp.
Atât grupele de vârstă mai în vârstă, cât și cele mai tinere au raportat rezultate similare atunci când a fost vorba de a nu-și aminti culorile din visele lor, aproape 18 la sută și, respectiv, 15 la sută, notează publicația.
„Incapacitatea de a ne aminti dacă visele sunt colorate poate indica faptul că mintea noastră prioritizează alte aspecte ale viselor. - Poate fi o chestiune de atenție și memorie”, a spus Deirdre Barrett, un psiholog care studiază visele la Harvard Medical School și autoarea cărții „The Committee of Sleep”, potrivit Washington Post.
Culorile din vise
În 2011, cercetătorii au publicat concluziile unor sondaje, efectuate la 16 ani unul de celălalt, arătând că aproximativ 80 la sută dintre participanții cu vârsta sub 30 de ani au raportat culoarea în vis, dar aceasta a scăzut la aproximativ 20 la sută până la vârsta de 60 de ani.
„În general, amintirea viselor, inclusiv nivelul de detaliu, scade odată cu vârsta”, spune Deirdre Barrett.
Culorile cele mai frecvent observate în vise sunt negru, alb și roșu, care au fost asociate cu dragostea, sângele, carnea și focul, spune Kelly Bulkeley, cercetător în vise, citată de publicația americană
Culorile au adesea o semnificație pentru visător, semnalând faptul că un obiect cu o anumită culoare este important. Ele pot fi mai semnificative pentru unii oameni decât pentru alții.
„Visele sunt extrem de subiective și reflectă adesea viața visătorului și interacțiunile lor zilnice. De exemplu, dacă cineva lucrează ca pictor, culorile din vise ar putea avea un sens mai mare în comparație cu cineva care este oarecum indiferent față de culori în general”, arată Eti Ben Simon, cercetător la o Universitatea din California.