Stepul, un dans captivant
0Când se vorbeşte despre step, oamenii devin nostalgici: vechi filme hollywoodiene, decoruri fastuoase şi muzică memorabilă. Stepul are o adevărată istorie Fred Astaire, Ginger Rogers,
Când se vorbeşte despre step, oamenii devin nostalgici: vechi filme hollywoodiene, decoruri fastuoase şi muzică memorabilă. Stepul are o adevărată istorie
Fred Astaire, Ginger Rogers, Shirley Temple şi Gene Kelly sunt doar o parte dintre cei care ne vin în minte atunci când spunem "step".
Mulţi oameni cred că stepul ar fi dispărut, dar adevăratul step a evoluat într-una dintre cele mai captivante, complexe, sofisticate şi expresive forme de artă ale secolului al XX-lea.
Secvenţe de dans memorabile
Stepul s-a dezvoltat în Statele Unite în secolul al XIX-lea. Fred Astaire şi Gene Kelly sunt doar doi dintre cei care ne vin în minte atunci când spunem "step". Fred Astaire este asociat deseori cu Ginger Rogers, datorită secvenţelor memorabile de dans pe care cei doi le-au făcut în producţii devenite celebre în istoria cinematografiei.
Gene Kelly a introdus în scenele sale de dans elemente de balet. Stilul său de step a dat naştere la ceea ce astăzi se numeşte "stilul Broadway". Pentru acest tip de dans se folosesc pantofi de step cu toc înalt şi muzică specifică. Acesta este tipul de step pe care începătorii îl învaţă prima dată.
Caracteristicile stepului
Stepul este unul dintre puţinele dansuri pe care nu numai că trebuie să-l vrei, dar foarte important este să-l auzi.
Dansatorii de step creează ritmuri, bătând din picior cu ajutorul flecurilor de metal pe care le au pantofii lor pe talpă, în partea de la vârf şi de la călcâi. Majoritatea dansurilor de step se bazează pe o coregrafie, dar există şi situaţii când se improvizează.
Cea mai simplă mişcare de step este cea făcută cu vârful piciorului. Acelaşi sunet poate fi făcut şi din călcâi, dar nu va fi la fel de pronunţat. Combinând aceşti paşi se produce un sunet care seamănă cu mersul unui cal în galop.
Fred Astaire, un mare dansator
Nu poţi face o istorie a stepului fără să aminteşti de Fred Astaire. A făcut pereche cu Ginger Rogers în filmele "Flying Down to Rio" (1933), "Top Hat" (1935) şi "Swing Time" (1936).
Se spune despre Fred Astaire că nu a fost doar un foarte mare dansator, ci a adus şi inovaţii în lumea filmelor muzicale, insistând ca toate scenele de dans să fie filmate cu o cameră fixă şi într-o singură dublă.
Astaire a murit în 1987, la vârsta de 88 de ani, din cauza pneumoniei.