Pagina cititorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sărăcie la ţară

O fetiţă din satul Aghireş, judeţul Sălaj, a ieşit la păscut capra, principala sursa de hrană a săracei familii ce locuieşte la marginea unei păduri. Autorul acestei fotografii doreşte ca imaginea surprinsă de el să fie văzută de cât mai multă lume, pentru că reprezintă un motiv să ne gândim unde ne situăm în raport cu sărăcia.

Aşteptăm, în continuare, la adresa fotografiata@adevarul.ro, imaginile surprinse de tine, alături de o scurtă explicaţie, numele autorului şi numărul de telefon. Premiul lunar este o cameră digitală!

Regulamentul concursului este publicat pe www.adevarul.ro.

Cazul Ramona Cîciu

În România, legea cadru care reglementează raporturile de muncă este Codul Muncii. Aplicarea acestuia este supusă controlului Inspecţiei Muncii, ca organism specializat al statului român, înfiinţat prin Legea 108/1999, care prevede la art. 6 alin. 1, litera (a) că „Inspecţia Muncii controlează stabilirea şi respectarea duratei timpului de muncă".

În realitate, Inspecţia Muncii nu-şi îndeplineşte scopul pentru care a fost creată, nu urmăreşte prin controale la sediul angajatorului respectarea timpului legal de muncă, orele suplimentare, evidenţa acestora, precum şi plata lor.

Situaţia este dramatică în cadrul firmelor de IT, consultanţă financiară, avocatură de afaceri, unde tinerii specialişti sunt pur şi simplu exploataţi fără scrupule, ca în zorii capitalismului, când drepturile salariaţilor nu fuseseră cucerite.

În ceea ce mă priveşte, vorbesc în cunoştinţă de cauză. Am o fiică avocat, care activează în cadrul unei firme de avocatură de prestigiu din Bucureşti. Nu ajunge niciodată acasă înainte de ora 21.00, programul începând la ora 9.00, salariul fiind puţin peste 1.000 de euro. Niciodată în trei ani firma nu a fost controlată de Inspecţia Muncii. Nu am niciun motiv să cred că în alte domenii lucrurile stau diferit, astfel că angajatorii încalcă legea fără teamă şi distrug vieţi tinere, sănătate, viaţă socială.

Ramona Cîciu este victima inocentă a angajatorului, care a omorât-o zi de zi, puţin câte puţin, dar şi a inspectorilor de la Inspecţia Muncii prin corupţie, nepăsare, iresponsabilitate.

Nu există soluţii miraculoase, ci doar soluţii legale, normale: inspectorii ITM să controleze efectiv locurile de muncă. În concluzie, soluţia pentru munca legală şi eficientă în România şi încetarea exploatării este aplicarea legislaţiei muncii, sarcină care aparţine statului român, prin organul său de specialitate. Doar atât...

Petre Dobrincu

Abonaţii noştri

Are toate cărţile şi filmele „Adevărul"

Marian Ghionu (34 de ani) este căsătorit, are un copil, iar de profesie este consultant pentru finanţări nerambursabile. „Am cumpărat albumele din seria «Pictori celebri», am toate cărţile din colecţia «100 de cărţi pe care trebuie să le ai în bibliotecă», iar pentru copil cumpăr colecţia Disney. Am şi volumele din enciclopedia «Winnie ursuleţul şi prietenii săi» pentru băieţelul meu de cinci ani", spune Marian Ghionu. Când a apărut colecţia „Jules Verne", şi-a spus că nu trebuie să-i lipsească.

În paralel, cumpără şi ghidurile turistice care apar în fiecare vineri. „Anul acesta sigur voi merge în Turcia şi în Egipt, aşa că îmi sunt chiar necesare ghidurile. Îmi place să călătoresc mult, dar din cauza lipsei de timp mă rezum uneori la excursii de weekend", mărturiseşte Marian, care adaugă că este pasionat de scufundări. În ceea ce priveşte cărţile, brăileanul are o „obiecţie": „Poate nu ar fi rău să conţină, în introduceri, şi câteva note critice". Pasionat de film, tânărul a cumpărat şi colecţiile apărute pe DVD.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite