Pacienţii şi managerii de spitale, sceptici că banii confiscaţi de la corupţi vor ajunge în Sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şi pacienţii şi medicii, sceptici că banii corupţilor vor ajunge în Sănătate FOTO Adevărul
Şi pacienţii şi medicii, sceptici că banii corupţilor vor ajunge în Sănătate FOTO Adevărul

Anunţul că Sănătatea se numără printre domeniile ce vor fi finanţate din banii corupţilor a adus o undă de speranţă în rândul managerilor de spitale care speră că vor mai acoperi golurile pe care le au în buget. Medicii sunt însă sceptici, consideră că măsura este una populistă şi sunt convinşi că dacă toţi banii colectaţi din Sănătate ar intra în sistem, „nu ar fi nevoie de cârpeli”.

Reacţiile în urma anunţului făcut de ministrul Justiţiei, Raluca Prună, conform căruia averile strânse din corupţie sau din alte infracţiuni, vor fi direcţionate către Sănătate şi Educaţie, nu au întârziat să apară. 

Concret, Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), recent înfiinţată, va aloca banii strânşi din averile corupţilor nu doar Sănătăţii, care va primi 20%, ci şi Educaţiei, de asemenea beneficiară a 20%, dar şi Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Public şi Ministerului Justiţiei. Societatea civilă, respectiv ONG-urile, vor primi şi ele 15%.

Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (APCR) spune că sunt slabe şanse ca acei bani promişi de ministrul Justiţiei să ajungă, într-adevăr, în Sănătate.

„Atâta timp cât banii din Sănătate nu ajung în Sănătate, n-avem nicio garanţie că banii corupţilor vor ajunge acolo. În orice caz, nevoia imediată e de acces la investigaţii şi tratament, aici s-ar simţi o diferenţă. Degeaba bagi bani în infrastructură, în studii de fezabilitate, acolo ei nu mai pot fi urmăriţi. Medicamentele sunt şi ele o necesitate, la fel şi aparatura”, a explicat Irimia.

Dimulescu: „Ar acoperi pierderile cu cazurile nevalidate de SIUI”

Managerii de spitale sunt de părere că orice sumă care ar ajunge la bugetul unităţilor sanitare, indiferent cât de mică e, poate acoperi pierderile pe care spitalele le au cu cazurile invalidate de sistemul informatic.

„Poate că ar fi o soluţie în măsura în care ar fi legal. Avem cazuri pe care Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) ni le invalidează, inclusiv cazurile unor pacienţi care au fost implicaţi în tragedia Colectiv, iar acestea sunt pierderi pentru spital. Dacă banii care ajung în Sănătate ar rămâne în Sănătate, problema nu s-ar mai pune aşa”, a declarat profesorul Doina Dimulescu, managerul Spitalului Elias din Capitală.

Un alt manager de spital a explicat că odată ajunşi în visteria spitalelor, banii ar trebui băgaţi în infrastructură. „Orice sumă ajută, însă ei nu vor intra direct în bugetul spitalelor, ci merg la Ministerul Sănătăţii sau la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Prioritare pentru noi ar fi investiţiile, dar cred că este foarte importantă construirea unor spitale noi”, a precizat şeful de spital.

Cum va acţiona ANABI

Potrivit Ralucăi Prună, ANABI se va implica doar în dosarele care privesc sume sau bunuri mobile mai mari de 15.000 de euro. Agenţia va administra bunurile puse sub sechestru de procurori, iar valorificarea acestora, după o sentinţă definitivă, va fi făcută de Fisc.

De exemplu, ANABI se poate ocupa de maşini de lux, tablouri ale unor pictori celebri, cai de rasă, acţiuni la firme etc. Potrivit proiectului de lege, combustibilii, minereurile sau animalele confiscate vor fi valorificate automat, iar banii vor fi puşi într-un cont până la finalul procesului. În cazul altor bunuri puse sub sechestru, pentru valorificare trebuie acordul proprietarului.

Dacă bunul se devalorizează în timp, până se judecă procesul, cum este cazul unor autoturisme de ultimul tip, ANABI poate vinde maşinile cu accept de la judecător. De asemenea, bunul sechetrat se mai poate vinde dacă administrarea acestuia costă statul prea mult, cheltuieli pentru paza şi garajul autoturismului, sau antrenamentul şi îngrijirea unui cal de curse etc. Toţi banii proveniţi din aceste vânzări vor fi viraţi într-un singur cont, administrat de ANABI, şi care este purtăr de dobândă. În cazul în care persoană acuzată este achitată, ANABI restuite acestuia banii şi dobânda.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite