Obligaţiunile câştigă teren în portofoliul fondurilor de pensii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

INVESTIŢII Circa 75.500 de români contribuiau la fondurile de pensii facultative, la sfârşitul lunii martie În structura investiţiilor fondurilor de pensii se observă o diminuare a

INVESTIŢII Circa 75.500 de români contribuiau la fondurile de pensii facultative, la sfârşitul lunii martie

În structura investiţiilor fondurilor de pensii se observă o diminuare a ponderii depozitelor bancare, în favoarea obligaţiunilor de stat şi a celor municipale.

Ultimele rezultate oficiale ale celor şapte fonduri de pensii facultative, administrate de cinci companii, arată un volum al activelor de 24,9 milioane lei, adică peste 6,7 milioane euro. Numărul participanţilor a crescut cu aproape 50% de la sfârşitul anului 2007, ajungând la 75.423 de persoane şi confirmând, astfel, opinia specialiştior că 2008 este anul pensiilor facultative. În luna martie a acestui an, circa 49% din participanţii la un fond de pensii facultative aveau vârste cuprinse între 30 şi 44 de ani.

Diversificarea investiţiilor

Ponderea depozitelor în totalul plasamentelor efectuate de fonduri a scăzut, de la 70% la finalul anului 2007 la aproape 15%, la sfârşitul lunii martie, se arată în comunicatul de presă al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). În acest timp, ponderea obligaţiunilor de stat s-a majorat de la 21% la 72%.

În primele trei luni ale anului se observă un interes din ce în ce mai sporit pentru obligaţiunile corporative tranzacţionate. Aceste instrumente au ajuns la o pondere de 5,3% din totalul plasamentelor, fiind achiziţionate atât de pe piaţa românească (BVB), cât şi de pe pieţele reglementate din statele membre UE. Doar acţiunile sunt achiziţionate în totalitate de pe BVB.

Conform prospectelor individuale aprobate de către Comisie, BCR Prudent şi-a asumat un grad de risc scăzut, AZT Vivace un grad de risc ridicat şi AZT Moderato, ING Clasic, ING Optim, Pensia Mea şi OTP Strateg, un grad de risc mediu.

Raiffeisen Asset, ultima avizată

În 2007, fondurile de pensii facultative au plasat aproape toţi banii disponibili din contribuţii în depozite bancare, aşteptând să atingă pragul de un milion de lei pentru diversificarea plasamentelor.

CSSPP a mai avizat ca administrator de fonduri de pensii facultative societatea SAI Raiffeisen Asset Management. Potrivit legislaţiei în vigoare, pot contribui la pensiile private facultative salariaţii cu vârsta de cel mult 52 ani şi şase luni. Contribuţia la pensiile facultative nu poate depăşi 15% din salariul brut şi este deductibilă în limita a 200 euro pe an, pentru angajat din impozitul pe venit, iar pentru angajator din impozitul pe profit.

Primele contribuţii în sistemul pensiilor private facultative (pilonul III) au început să fie colectate în mai 2007.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite