Marius Savu, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului: „Alte 12 medicamente vor fi incluse pe lista de compensate şi gratuite”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pacienţii români ar putea avea acces, începând cu această lună, la alte 12 medicamente care vor fi incluse pe lista de compensate şi gratuite. Anunţul a fost făcut marţi, de preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Marius Savu.

„Luna aceasta, după ce se va semna acordul de cost-volum pentru moleculele de hepatită vor mai fi introduse încă 12 noi molecule. Vor fi câteva combinaţii şi câteva medicamente orfane dar şi alte produse care îndeplinesc criteriile de introducere. Prin urmare, va fi o nouă creştere a numărului de medicamente de pe listele de compensate şi gratuite”, a declarat, marţi, doctorul Marius Savu, directorul ANMDM, cu ocazia unui forum pe sănătate. 

Acesta a precizat că, tot din această toamnă, este posibil să fie introdus şi un clawback diferenţiat. Cu alte cuvinte, companiile farmaceutice care au medicamente generice şi nu originale, ar putea plăti taxe mai mici către stat, aşa cum au solicitat în repetate rânduri. 

„Acest lucru ar putea să ajute într-un fel medicamentele mai ieftine care în momentul de faţă au avut de suferit”, a completat Savu. 

Pe de altă parte, oficialul a declarat şi că cea mai sensibilă decizie care a fost luată în acest an în sistemul de sănătate a fost reducerea preţului la medicamente. „Ea trebuia făcută. Dacă s-ar fi aplicat de-a lungul anilor n-ar fi fost un impact atât de mare. Partea cea mai importantă a fost că am apelat la un mecanism de evaluare al noilor medicamente, şi la introduceri şi la delistare. În 2015 am avut prima delistare din ultimii 10 ani, nu a fost semnificativă din punct de vedere valoric, dar a fost semnificativă din punct de vedere al conceptului”, a mai spus preşedintele ANMDM. 

Companiile, obligate să-şi revizuiască preţurile 

Companiile farmaceutice au fost obligate să reactualizeze preţul medicamentelor, după ce autorităţile au decis să pună în aplicare o ordonanţă veche de şase ani, care permite ieftinirea medicamentelor dar care, spun oficialii, le-ar da posibilitatea românilor să beneficieze de terapii noi, cum sunt tripla terapie sau terapia fără interferon. Oficialii spun că măsura vine în sprijinul pacienţilor şi că, odată cu ieftinirea, bolnavii vor avea acces la terapii inovative.

Mai exact, preţul medicamentelor trebuie să fie mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic preţ al aceluiaşi medicament din 12 ţări, respectiv Republica Cehă, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia şi Germania. 

Concret, o simulare arată că, după aplicarea ordinului, preţul noi al unui medicament utilizat în tratarea cancerelor de colon, de ficat şi pulmonare, ar fi de 4,227.65 lei pe cutie, în condiţiile în care acum costă 5,216.59 lei pe cutie. De asemenea, în cazul unui medicament pentru boala de rinichi şi anemie, preţul nou va fi de 759.94 lei pe cutie, iar preţul vechi este de 1,043.53 lei pe cutie. În schimb, preţul nou pentru un medicament destinat tratării cancerului pulmonar şi pancreatic va fi de 7,165.87 lei pe cutie, iar preţul vechi va fi de 8,361.11 lei pe cutie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite