Marile Lacuri americane sunt poluate cu hormoni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicamente expirate, substanţe toxice provenite din laboratoare şi tone de aparatură electronică zac de-a lungul ţărmurilor şi pun în pericol apa potabilă Lacurile din America de Nord

Medicamente expirate, substanţe toxice provenite din laboratoare şi tone de aparatură electronică zac de-a lungul ţărmurilor şi pun în pericol apa potabilă

Lacurile din America de Nord se află în pericol din cauza poluării alarmante cu produse farmaceutice. Faptul că apa este gratuită, iar lemnul se află în această zonă din belşug, cât şi facilităţile acordate transportului naval au atras de-a lungul ţărmurilor Marilor Lacuri o invazie a uzinelor metalurgice, a uzinelor chimice, a fabricilor de automobile care au poluat şi ele lacurile cu metale grele.

Începând cu anul 2000, o altă problemă zguduie sănătatea apelor din această zonă. Organismele modificate genetic, cultivate aici din abundenţă, necesită îngrăşăminte speciale, deosebit de periculoase, care ajung în lacuri şi creează mari probleme sănătăţii oamenilor. Tuturor acestor lucruri li se aduagă şi inconştienta americanilor care au transformat malurile lacurilor în veritabile gropi de gunoi.

Apa potabilă din localităţile în care se află zona marilor lacuri din America de Nord este în pericol de a fi infestată din ce în ce mai mult din cauza deşeurilor care sunt aruncate la întâmplare în regiunile în care aceasta este captată pentru a fi filtrată şi distribuită consumatorilor.

Munţi de aparate electronice uzate ale căror componente emană substanţe toxice, cum ar fi metalele grele, care sunt deosebit de periculoase pentru sănătatea umană, zac aruncate la voia întâmplării, iar medicamentele expirate aruncate de diverse companii farmaceutice întregesc peisajul şi măresc considerabil pericolul pentru persoanele care sunt nevoite să consume apa potabilă distribuită în localităţile din apropiere.

Colectarea gunoaielor, de Ziua Pământului

Agenţia Americană de Protecţia Mediului, sesizată de oamenii care, în repetate rânduri, au făcut plângeri, temători de efectele pe care aceste deşeuri le-ar putea avea asupra sănătăţii lor şi asupra mediului, a desfăşurat o campanie de colectare a deşeurilor cu ocazia Zilei Pământului, în care au fost strânse din zona Marilor Lacuri nord-americane peste un milion de kilograme de deşeuri electronice. Pe lângă acestea, au fost aduşi la centrele de colectare sute de mii de saci plini de medicamente expirate.

La această acţiune au participat peste 30 de milioane de americani care locuiesc în localităţile care se află în preajma Marilor Lacuri. Ei s-au socotit responsabili să asaneze zona şi au considerat ca deosebit de periculos pericolul poluării din zona Marilor Lacuri cu deşeuri farmaceutice şi cu resturile de la aparatura electronică abandonată de diverşi consumatori sau producători.

Ei au considerat că substanţele toxice provenite de la deşeurile care le ameninţă sursele de apă potabilă, deşi, în mare parte, nu au fost aruncate de ei, trebuiau colectate cu ajutorul lor pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la acţiunile iresponsabile ale concetăţenilor lor care au aruncat la voia întâmplării munţi de gunoaie.

Tone de medicamente, incinerate

Nu numai sănătatea americanilor care locuiesc în această zonă se află în pericol din cauza munţilor de deşeuri toxice, ci şi cea a ecosistemului. Drogurile provenite de la deşeurile farmaceutice ameninţă peştii, care au fost deja văzuţi morţi pe malurile lacurilor, iar viaţa lor este pusă în pericol şi pe termen lung.

Tonele de medicamente expirate vor fi incinerate, iar costurile acestei acţiuni vor fi suportate de fiecare stat participant la această acţiune.

Aparatura electronică colectată va fi reciclată, iar amenzile pe care le vor plăti de acum înainte cei care mai aruncă deşeurile la voia întâmplării fără să se gândească la efectele pe care le are asupra oamenilor şi asupra mediului acest tip de poluare vor fi deosebit de mari şi vor fi aplicate de către autorităţi, care de acum încolo vor supraveghea zona Marilor Lacuri nord-americane cu cea mai mare stricteţe.

O astfel de întâmplare nefericită poate avea efecte deosebit de nocive nu numai asupra reţelei de apă potabilă, ci şi asupra mediului care, dacă nu este protejat în oricare zonă din lume, poate suferi deteriorări grave şi, de cele mai multe ori, iremediabile.

Poluarea industrială, pericol de neînlăturat

Cu timpul, nu numai braconajul a încetat să mai fie o problemă pentru zona Marilor Lacuri, întrucât
poluarea industrială a făcut ca peştii să nu mai poată fi consumaţi de oameni.

Marile aşezări urbane care au fost construite de-a lungul timpului au devenit, la rândul lor, o sursă permanentă de poluare. Deşeurile toxice, poluarea chimică au atras atenţia ecologiştilor care au militat de-a lungul timpului pentru protejarea mediului în acest spaţiu.

În anii '60, pe apele râului Cuyahoga au fost văzute cum pluteau pete de petrol şi material combustibil care au atras atenţia localnicilor. Solvenţii, bucăţile de lemn şi de metal întregeau acest peisaj, iar poluarea cu aceste deşeuri devenise deja un motiv major de îngrijorare.

Pentru multă vreme, autorităţile s-au chinuit să ia măsuri, iar problema poluării din zona Marilor Lacuri din America de Nord a devenit motiv de îngrijorare internaţională şi se pare că nici în ziua de azi această situaţie nu poate fi gestionată cum se cuvine.

Peştele din Marile Lacuri, un pericol pentru sănătate

Înainte de sosirea europenilor, Marile Lacuri din America de Nord se numărau printre cele mai curate ape din lume. Indigenii îşi puteau procura de aici peştele, care constituia hrana lor de bază.

Peste 150 de specii de peşti se puteau găsi aici, iar numărul lor deosebit de mare constituia un indicator al nivelului de poluare aproape inexistent în acea perioadă. Somonii sunt consideraţi printre cei mai sensibili peşti, iar numărul lor, în acea perioadă, conform statisticilor, era deosebit de mare.

Migraţia lor din Oceanul Atlantic spre Lacul Erie, pentru a-şi depune icrele, era şi este văzută ca un indicator deosebit de important care arată cât de curate sunt apele Marilor Lacuri.

Din cauza poluării lacurilor cu hormoni, folosiţi în industria farmaceutică, peştii nu mai pot fi consumaţi, pentru că reprezintă un serios risc pentru sănătatea consumatorilor.

Concursurile de pescuit, celebre pentru Lacul Erie, se organizează încă, dar concurenţii fac nişte fotografii, primesc o cupă, iar peştele prins este incinerat.
Marile Lacuri au fost, dintotdeauna, bogate în peşte. Cel mai apreciat a fost somonul, care venea aici să-şi depună icrele.

În anul 1801, legislatura americană a impus nişte reguli care interziceau pescuitul somonilor în perioada migraţiei acestora pentru a evita dispariţia speciei şi pentru a proteja ecosistemul. Fără succes însă, deoarece braconajul nu a putut fi stopat.

În secolul al XIX-lea, deja autorităţile americane şi cele canadiene erau îngrijorate, deoarece populaţia de somoni dădea serioase semne că se află în pericol, din cauza pescuitului excesiv.

>> La fiecare opt luni, o nouă specie de peşte sau crustaceu apare în Marile Lacuri, adusă de vapoarele care vin din toate colţurile lumii John Vandille, biolog la "Inland Seas Education Association"

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite