Mai mulţi bani pentru medicii de familie începând din 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bani în plus pentru medicii de familie FOTO Adevărul
Bani în plus pentru medicii de familie FOTO Adevărul

Bugetul alocat medicinei de familie începând cu anul 2014 va creşte, a explicat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. Creşterea procentului pentru medicina de familie face parte din planurile de reformă ale ministrului, care anticipează că în 2015 va aloca 10% din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) acestui domeniu.

„În 2014 vrem să creştem fondurile alocate medicinei spitaliceşti”, a declarat Nicolăescu. Totodată, a completat acesta, vor fi crescute şi fondurile pentru medicina în ambulatoriu. În plus, vor fi dezvoltate centrele de permanenţă şi centrele multifuncţionale, unde medicii de familie vor acorda asistenţă medicală bolnavilor. Nu în ultimul rând, se va pune accent pe îngrijile la domiciliu. 

„E absurd să ţii în spital un om încă 3-4 zile numai ca să-i faci trei injecţii pe zi în loc să îl trimiţi acasă şi să trimiţi o asistentă care să îi facă cele trei injecţii pe un program de îngrijire la domiciliu, când te costă mult mai puţin şi omul însuşi este mai mulţumit decât să stea în acea atmosferă de spital în loc să stea la el acasă şi să ştie că beneficiază de nişte servicii care îi duc rezolvarea problemelor de sănătate pe care le are. Avem toate aceste probleme în lucru şi atunci când vom merge cu bugetul în Parlament vom găsi acolo toate acestea sub formă bugetată”, a declarat Nicolăescu. 

Finanţare extra pentru centrele de permananeţă

Legat de centrele de permanenţă, ministrul a explicat că medicii de familie nu ar trebui să se îngrijoreze că vor primi sarcini în plus fără o finanţare pe măsură. 

„Vom da echilibrat activităţi, servicii, împreună cu contravaloarea, care sper ca de data aceasta să fie corectă, a activităţii pe care o prestează”, a mai spus Nicolăescu, al cărui scop este îndreptarea pacienţilor nu spre sectorul spitalicesc, care presupune costuri foarte ridicate pentru sistem, ci către medicul de familie şi medicul din ambulator.

Pacienţii decid ce medicamente vor să ia 

O noutate pentru sistem e faptul că medicul va fi obligat să informeze pacientul despre medicamentele care i se potrivesc în funcţie de diagnostic, iar bolnavul va decide singur dacă ia vrea un medicament mai scump sau mai ieftin. 

„Noi vom introduce o normă începând cu contractul-cadru pe anul 2014, şi o spun poate în premieră pentru dumneavoastră astăzi, dar va fi în curând publică această informaţie: în acordul cu Fondul Monetar Internaţional avem o prevedere pe programul Ministerului Sănătăţii prin care medicul va fi obligat să informeze pacientul ce medicamente i se potrivesc, de la generic până la original, şi pacientul să decidă, să opteze“, a declarat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Pe aceeaşi temă:

UPDATE Ce informaţii vor conţine cardurile de sănătate şi când va începe distribuţia lor

Arădenii vor fi primii beneficiari ai cardurilor de sănătate. Mai precis, cele 200.000 de documente electronice, pe care vor fi înscrise grupa de sânge, RH-ul şi boala majoră de care suferă asiguratul, vor ajunge în Arad la sfârşitul acestei luni.

Fostul preşedinte al CNAS, Lucian Duţă, îl va da în judecată pe Ponta: acţiunile lui sunt demne de un procuror stalinist

Fostul preşedinte al Casei Naţionale de Sănătate, Lucian Duţă, salută decizia de implementare a proiectului cardurilor de sănătate pentru pacienţii români, mai ales că, susţine acesta, implementarea se face după proiectul convenit în timpul mandatului său. Duţă a anunţat însă că îl va acţiona în instanţă pe premier pentru declaraţiile sale defăimătoare la adresa lui şi a muncii depuse la CNAS.

Acordul CNAS-Imprimeria Naţională a fost semnat de succesorul lui Duţă

Scandalul legat de cardul de sănătate continuă. Dacă duminică fostul preşedinte al CNAS, Lucian Duţă, declara că nu a semnat niciun contract cu Imprimeria Naţională în perioada în care a ocupat funcţia de şef al Casei, luni, reprezentanţii Imprimeriei Naţionale au confirmat că nu a fost încheiat vreun acord cu CNAS pentru producerea cardurilor de sănătate, documentul fiind semnat abia în septembrie 2012, de succesorul lui Duţă, Doru Bădescu.

Lucian Duţă, fostul preşedinte CNAS: „Acuzaţiile care mi se aduc sunt absolut aberante!”

Fostul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) susţine că nu a primit niciun document în privinţa sesizării de către Guvern a DNA în cazul său, adăugând că acuzaţiile care i se aduc sunt „absolut aberante”. Medicul a completat că, cel mai probabil, va fi chemat la DNA pentru a da explicaţii privind cardul de sănătate.

Gâlceavă politică pe cardul de sănătate

Un raport elaborat de Corpul de Control al primului ministru Victor Ponta, referitor la întârzierile implementării cardului naţional de sănătate, a pus pe jar lumea politică.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite