Fugarul Boldea a dat savana din Kenya pe jungla din Congo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Desen realizat de Vali Ivan
Desen realizat de Vali Ivan

 Autorităţile române fac demersuri diplomatice în cele două ţări africane pentru a-l aduce în ţară pe deputatul Mihail Boldea, arestat preventiv în lipsă.

Arestat preventiv în lipsă pentru înşelăciune, fals şi constituire de grup criminal organizat, cu un prejudiciu de peste un milion de euro, deputatul Mihail Boldea a dat peste cap, în acest weekend, planurile autorităţilor române de a-l aduce rapid în ţară.

Vineri dimineaţă, preşedintele Traian Băsescu anunţa că Boldea a fost localizat în Kenya şi că demersurile pentru readucerea lui în ţară au fost demarate încă de joi. ,,Facem toate eforturile politice. (...) vă asigur că-l vom găsi şi-n gaură de şarpe până la urmă", afirma preşedintele.

Câteva ore mai târziu, fugarul Boldea o contacta telefonic pe jurnalista Clarice Dinu, editor la gandul.info. „Nu sunt în Kenya, sunt în Congo. Am venit cu avionul în Kenya şi am plecat cu maşina în Congo. Am intrat pe internet acum şi am văzut declaraţiile lui Băsescu. Nu trebuie să mă caute ei pentru că vin eu", dădea asigurări deputatul.

Corupţia, principala piedică

Dacă până vineri seară, aducerea lui Mihail Boldea în România părea simplă, lucrurile se complică odată ce acesta a părăsit teritorul Kenyei. ,,În ciuda faptului că România nu a semnat un tratat de extrădare cu Kenya, între cele două state există relaţii bilaterale pe plan politic şi economic. În plus, ţara noastră are misiune diplomatică în Kenya, ceea ce uşurează negocierile pentru aducerea în ţară a unui arestat preventiv", au explicat surse din Interpol.

Deşi are un risc crescut de atentate teroriste, au apărut cazuri sporadice de canibalism şi sunt frecvente atacurile asupra turiştilor şi răpirile, Kenya este încă o destinaţie turistică preferată de europeni. Singurul mare impediment pe care-l puteau întâmpina autorităţile române în cazul ,,Boldea" este corupţia care macină statul african, în care un infractor urmărit internaţional nu doar că îşi poate cumpăra libertatea, dar poate trece fără probleme frontiera către alte state pentru numai câţiva dolari.

„Indezirabilul" Congo

Spre deosebire de Kenya, Republica Democrată Congo a fost înscrisă de Ministerul Afacerilor Externe pe harta destinaţiilor în care călătoriile ar trebui evitate.

Cu un PIB de doar 328 de dolari pe cap de locuitor, cu un risc crescut de infecţie cu malarie, holeră şi febră galbenă şi cu frecvente cazuri de canibalism, R.D.Congo a fost declarată ,,indezirabilă" pentru turişti nu din cauza faptului că mare parte din teritoriu este o pădure tropical-ecuatorială (junglă), ci mai ales din cauza atentatelor cu bombă, care pot avea loc la orice pas.

România nu are nici măcar misiune diplomatică în această ţară, iar în ciuda efoturilor depuse de Organizaţia Naţiunilor Unite şi de trupele de menţinere a păcii,  corupţia, atentatele produse de diferite grupări paramilitare şi violenţa la adresa femeilor şi a copiilor sunt la ordinea zilei.

De altfel, ieri, preşedintele Traian Băsescu a mai îndulcit tonul în privinţa reţinerii lui Mihail Boldea. „Este o problemă extrem de importantă cazul „Boldea", pentru că este vorba de un cetăţean român. Vă pot spune că este localizat, că în orice moment se poate produce reţinerea lui.(...) Obiectivul este ca domnul Boldea să vină prin intermediul autorităţilor române, pentru a preveni detenţia în străinătate", a explicat Băsescu. Potrivit acestuia, autorităţile române nu au niciun interes ca deputatul să fie reţinut în vreun stat african, deoarece procedura de trimitere a acestuia în ţară ar fi mult îngreunată.

Casele clanului „Boldea", sub sechestru

- Mihail Boldea: două apartamente, patru terenuri, 170.000 de lei şi 85.000 de euro (găsiţi în conturile bancare ale deputatului), un garaj, ceasuri din aur şi bijuterii de 23.000 de euro.
- Gheorghe Boldea (tatăl deputatului): o vilă (pe care Mihail Boldea i-o „vânduse" în urmă cu trei săptămâni) şi un apartament, ambele în oraşul Galaţi.
- George Ştefan Boldea (fratele deputatului): trei apartamente în Galaţi, pe care deputatul i le-a donat fratelui său în aprilie 2011.
- Mihaela Bolboceanu (fostă concubină) şi Elena Petrea (secretară): 130.000 de euro şi 240.000 de lei (bani viraţi în conturile acestora de către Mihail Boldea imediat după ce a fost pus sub învinuire de procurori).

Cum a plecat deputatul din ţară

Deputatul Mihail Boldea a plecat din România legal, fără ca pe numele său să existe vreo interdicţie, sâmbătă, 17 martie 2012, prin Vama Giurgiu, cu o maşină condusă de şoferul său, Adrian Azoiţei. În aceeaşi zi, a intrat în Turcia, prin punctul de trecere Edime/Kapikule. La 18 martie s-a îmbarcat într-un avion spre Nairobi (Kenya), de pe Aeroportul Ataturk (Istanbul). Luni, deputatul a zburat cu o aeronavă a companiei naţionale kenyene, de la Nairobi la Maasai Mara, una dintre cele mai luxoase staţiuni din Kenya, o rezervaţie naturală aflată la graniţa cu Tanzania.

Vineri seară, Boldea susţinea că a plecat cu maşina din Kenya şi că s-ar afla deja în Congo. A sunat în ţară de pe un număr de mobil cu prefix de Kenya, ceea ce înseamnă fie că se afla încă în Kenya, fie că tocmai părăsise  această ţară cu destinaţia Congo, cea mai scurtă cale fiind Maasai Mara -Tanzania - Congo.

info
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite