Federaţia „Solidaritatea Sanitară” critică declaraţiile ministrului Sănătăţii: Problema e la autorităţile care nu-şi înţeleg menirea

0
0
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” critică declaraţiile ministrului Sănătăţii Ioana Mihăilă referitoare la vaccinarea personalului din sănătate, considerând că „astfel de declaraţii dovedesc incapacitatea de înţelegere a situaţiei”.

„Problema este la autorităţile care nu-şi înţeleg menirea şi nu-şi asumă responsabilităţile funcţiilor, nu la profesioniştii din sănătate”, afirmă sindicaliştii, solicitând public ”renunţarea la intenţia unor astfel de abuzuri la adresa acestor categorii de lucrători”.

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat sâmbătă, la Sibiu, că este luată în calcul impunerea testării periodice pentru personalul medical nevaccinat, iar costul testărilor să fie suportat de fiecare persoană în parte. ”Nu putem obliga şi nici nu este dorinţa noastră să obligăm pe cineva să se vaccineze”, a afirmat Mihăilă, precizând, însă, că pacienţii au dreptul să fie trataţi de personal vaccinat sau testat pentru siguranţă.

”Federaţia „Solidaritatea Sanitară” a luat act cu tristeţe de declaraţile ministrului Sănătăţii privind intenţia de vaccinare obligatorie a lucrătorilor din sănătate sau de obligare a celor nevaccinaţi să suporte costurile testelor de depistare a virusului SARS-CoV-2. Astfel de declaraţii dovedesc incapacitatea de înţelegere a situaţiei”,  anunţă organizaţia sindicală într-un comunicat.

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” afirmă că a indicat în mod public autorităţilor sanitare că ordinea logică a măsurilor este cu totul alta, respectiv:

- Identificarea corectă a numărului de lucrători din sănătate vaccinaţi.

- Identificarea corectă şi completă a lucrătorilor care au trecut printr-un episod de infecţie SARS-CoV-2. A trata diferit imunitatea oferită profesioniştilor din sănătate de infectare faţă de cea obţinută prin vaccinare este eronat şi, raportat la procedurile aplicabile tuturor cetăţenilor, discriminatoriu.

- Construcţia unei campanii de vaccinare bazată pe introducerea măsurilor de stimulare a vaccinării.

”Declaraţiile ministrului sănătăţii continuă de fapt povestea eşecurilor instituţionale, fără ca cineva să-şi asume răspunderea pentru ele. Un scurt istoric ilustrează elocvent amploarea erorilor: De la începutul pandemiei până în prezent Federaţia „Solidaritatea Sanitară” a dus o luptă acerbă împotriva autorităţilor care au ascuns tot timpul numărul de lucrători din sănătate infectaţi SARS-CoV-2. În condiţiile în care  fiecare lucrător care a fost infectat SARS-CoV-2 este de fapt unul care a obţinut imunitate împotriva acestui virus, informaţia se dovedeşte a fi extrem de importantă pentru analiza numărului lucrătorilor din sănătate imunizaţi. La ora actuală Platforma de monitorizare a impactului pandemiei COVID-19 asupra lucrătorilor din sănătate este singura sursă de informaţii credibile privind numărul (cunoscut) de lucrători din sănătate care au fost infectaţi SARS-CoV-2, autorităţile statului dovedindu-se incapabile de-o evidenţă corectă. Din această cauză acum riscăm o încălcare flagrantă a drepturilor omului: lucrători din sănătate imunizaţi, cărora nu le este recunoscută imunitatea”, afirmă sindicaliştii.

”Pe toată durata pandemiei ne-am luptat împotriva încercării autorităţilor de-a ascunde  numărul lucrătorilor decedaţi din cauza COVID-19. La ora actuală Memorialul Eroilor din Sănătate este singura sursă de informaţii publice privind lucrătorii din sănătate decedaţi din cauza pandemiei”, continuă ei.

După care am fost nevoiţi să constatăm indiferenţa Ministerului Sănătăţii în faţa datelor reale privind imunizarea profesioniştilor din sănătate şi a soluţiilor pe care le-am propus pentru creşterea numărului de lucrători din sănătate vaccinaţi. Deşi am prezentat datele unei cercetări privind situaţia lucrătorilor vaccinaţi din sănătate şi intenţia lor de vaccinare, împreună cu un set de soluţii de intervenţie în vederea stimulării vaccinării, Ministerul Sănătăţii s-a arătat indiferent, refuzând dialogul pe această temă.

În acest context suntem nevoiţi să constatăm că problema este la autorităţile care nu-şi înţeleg menirea şi nu-şi asumă responsabilităţile funcţiilor, nu la profesioniştii din sănătate, solicitând public renunţarea la intenţia unor astfel de abuzuri la adresa acestor categorii de lucrători.

Societate


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri