El Pais: România se află în pragul falimentului
0Măsurile de austeritate luate de guvernanţii români nu sunt suficiente, astfel că Fondul Monetar Internaţional va fi nevoit să ceară şi o majorare a taxelor, care vor afecta populaţia extrem de mult, în condiţiile în care România este una dintre cele mai sărace ţări din Europa scrie El Pais.
Economia româneascã se deterioreazã din ce în ce mai rãu de la adoptarea capitalismului, la începutul anilor '90. Cifrele din primul trimestru arată o micşorare a PIB-ului cu 2,5%, cea mai gravă scădere dintre toate statele Uniunii Europene, în contextul în care, pe parcursul anului 2009, PIB-ul României s-a diminuat cu 7,1 procente. Problema cea mai mare a României este însă că nu se văd semne de recuperare economică pe termen mediu.
Citeşte şi:
Criza din Spania, preferată vieţii mizere din România
Țiriac: "Pe timp de criză se fac mai mulți bani decât în momentele de boom"
Situaţia României e cu atât mai "întunecatã" cu cât pentru 2010 se estimează o creştere economică zero sau chiar negativă, preconizându-se un al doilea val de reduceri salariale sau majorarea taxelor.
România are o nevoie drastică de un împrumut extern de la FMI, astfel că a luat măsura de scădere a salariile bugetarilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%, urmând ca în viitor să fie daţi afară şi aproximativ 30% dintre bugetari. Aceste măsuri au fost considerate însă drept insuficiente de Fondul Monetar Internaţional, care consideră că va fi nevoie şi de o majorare a cotei unice, de la 16% la 20%, şi a TVA-ului, de la 19% la 25%, atrag atenţia ziariştii spaniolii.
După ce va primi tranşa de 8 miliarde de euro programată pentru luna iunie, România va mai avea nevoie de un împrumut suplimentar de 7,5 de miliarde de euro, pe care ar urma să-l obţină de pe pieţele financiare internaţionale, cu scopul de a ţine în lesă deficitul bugetar, la nivelul de 6,8%.
Măsurile de austeritate luate de guvernanţi vor afecta populaţia extrem de mult, în condiţiile în care România este una dintre cele mai sărace ţări din Europa, iar în cei trei ani de la aderarea la Uniunea Europeană nivelul sărăciei nu a fost redus. Cu un şomaj de 8%, cu pensii reduse şi cu mulţi bugetari trimişi în şomaj, şansele de redresare economică ale României sunt foarte reduse, conchid jurnaliştii spanioli