Cum pot obţine o bursă de studii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O treime din cei 235.000 de studenţi din universităţile de stat beneficiază, anual, de unul dintre cele patru tipuri de burse, acordate de Ministerul Educaţiei Valoarea burselor sociale,

O treime din cei 235.000 de studenţi din universităţile de stat beneficiază, anual, de unul dintre cele patru tipuri de burse, acordate de Ministerul Educaţiei

Valoarea burselor sociale, între 120-200 lei

Studenţii cu venituri mici în familie pot spera, în anumite condiţii, că intenţia lor de a evolua din punct de vedere educaţional va fi răsplătită financiar. Bursa de ajutor social nu este atât de consistentă ca în cazul celorlalte, dar le ajunge beneficiarilor de a-şi plăti masa, cazarea şi unele cărţi de specialitate. "Valoarea burselor sociale oscilează între 120 şi 200 lei", precizează directorul Ciucă.

Că sunt de excelenţă, de performanţă sau de merit, de studiu sau sociale, bursele studenţeşti pică foarte bine oricărui tânăr aflat pe băncile facultăţii. Numai că acest tip de subvenţie nu este unul definitiv, pe toată durata studiilor.

Există o serie de criterii stricte, evaluate periodic, care trebuie îndeplinite constant pentru a avea acces la bursă. De pildă, în cazul unor note mici, nu doar bursa poate fi pierdută, ci şi dreptul de a ocupa locul subvenţionat de la buget.

Fiecare universitate îşi fixează propriile criterii de acordare a burselor. În funcţie de posibilităţile materiale, cuantumul acestora poate atinge şi 800 de lei. Bursele de excelenţă şi cele de performanţă au cel mai ridicat cuantum, beneficiarii lor având şi mari şanse de reuşită la un post onorabil, odată cu absolvirea facultăţii.

Trecut în curriculum vitae, acest tip de burse poate convinge angajatorul că are în faţă un absolvent de top al specializării respective. "Mai ales că doar o singură bursă de acest tip se acordă, pe facultate. În general, valoarea bursei de excelenţă variază de la o universitate la alta, situându-se de obicei între 200 şi 300 lei. Cuantumul poate fi chiar dublu sau triplu, funcţie de rezultatele studentului care o primeşte.

Sunt luate în considerare şi participările acestuia la diverse proiecte şi lucrări, activităţi de cercetare sau organizatorice, la care obţine calificative excelente. În general, beneficiarul trebuie să aibă doar două-trei note de 9,00 şi restul de 10,00!", precizează directorul Direcţiei Învăţământ Superior din Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, prof. Ion Ciucă.

Dintre cei aproximativ 75.000 de bursieri, peste 8.000 se bucură de sume cuprinse între 180 şi 250 lei sau chiar mai mult, lunar, reprezentând burse de merit, pentru că se situează pe primele locuri între colegii lor. "Criteriile de acordare a burselor de merit au la bază tot rezultatele de la finalul unui an sau al unui semestru de studiu. De obicei, ele nu se acordă decât din anul al II-lea.

Fac excepţie olimpicii admişi în anul I. Ei pot primi burse şi după evaluarea rezultatelor pe care le-au avut în primul semestru", atrage atenţia prof. Ciucă. Oficialul MEdC apreciază că, obligatoriu, beneficiarii acestor burse trebuie să fie studenţi integralişti, având cel puţin media generală 9,00, la sfârşitul perioadei de evaluare.

Bursele de studiu sunt cele mai numeroase - aproximativ jumătate din total. Mediile minime de la care studenţii pot spera la acest tip de sprijin material sunt - funcţie de dificultatea facultăţii - de 7,00-8,00. Cuantumul bursei de studiu este şi el diferit, adică între 150 lei şi 300 lei. Funcţie de universitate, ele pot fi integrale sau parţiale.

Tipuri de burse şi de criterii de acordare a acestora la unele universităţi, în anul studenţesc 2006-2007

Universitatea "Ovidius" din Constanţa

Condiţii:

a) Bursa de merit: peste 9,50 (pentru anul I nu se acordă)
b)Bursa de studiu integrală: peste 9,00
c) Bursa de studiu parţială: peste 8,25
d) Bursa de ajutor social:minimum 330 de lei/membru familie Cuantum:
Bursa de performanţă - 375 lei
Bursa de merit - 300 lei
Bursa de studii (integrală) - 226 lei
Bursa de studii (parţială) - 132 lei
Bursa socială - 120 lei
Bursa de ajutor ocazional - mai mare sau egală cu 82 lei.

Bursa de performanţă se acordă studenţilor, mai puţin celor din anul I de studiu, dacă au media mai mare sau egală cu 9,75; au participat cu lucrări la manifestări ştiinţifice; au participat la concursuri profesionale; au minimum trei articole publicate în reviste de specialitate.

Academia de Ştiinţe Economice Bucureşti

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului Facultatea de Agricultură

- 222 lei Facultatea de Horticultură
- 201 lei Facultatea de Management agricol
- 108 lei Facultatea de Medicină veterinară
-146 lei Facultatea de Tehnologia Produselor Agroalimentare

Cuantumul burselor, pe categorii, este următorul:

Facultatea de Zootehnie şi Biotehnologii - 72 lei
Bursa de performanţă - 320 lei
Bursa de merit - 250 lei
Bursa de studiu - 200 lei
Bursa socială - 150 lei

Universitatea "Constantin Brâncuşi" Târgu Jiu

150 lei - Bursa de ajutor social
200 lei - Bursa de studiu
300 lei - Bursa de merit
400 lei - Bursa de performanţă

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite