Creaţia vestimentară,o meserie în pas cu moda
0Studenţii la design vestimentar învaţă să transforme costumele din secolele trecute în colecţii unice de haine Haina face pe om sau omul face haina? Cu ce se potriveşte mătasea cel mai
Studenţii la design vestimentar învaţă să transforme costumele din secolele trecute în colecţii unice de haine
Haina face pe om sau omul face haina? Cu ce se potriveşte mătasea cel mai bine? Cu lâna sau cu bumbacul apretat? Hainele cu decolteuri drepte şi tivuri aristocratice pot fi croite din imprimeuri colorate? Răspunsul la aceaste întrebări îl vor afla studenţii de la Facultatea de Arte Decorative şi Design din cadrul Universităţii Bucureşti, viitorii creatori de modă.
Numărul de candidaţi la acest profil a crescut de la an la an. În 2007, absolvenţii de liceu vor candida pe 17 locuri fără taxă. Cei care nu au şansa să intre pe locurile fără plată vor plăti o taxă anuală de studiu de 3.500 de lei.
Examenul de admitere are loc în luna septembrie, iar taxa de înscriere este de 100 de lei.
Mulţi dintre noi nu dăm foarte mare importanţă felului în care ne îmbrăcăm. Nu contează dacă purtăm haine în stil clasic, sport sau casual, atâta vreme cât ne simţim bine în vestimentaţia noastră.
Studenţii de la design vestimentar învaţă însă că moda este un limbaj care relatează o poveste despre cel care o adoptă. Ei cred că, de multe ori, hainele comunică multe despre cel care le poartă. Dar asta e o mică parte din ceea ce învaţă tinerii de la modă.
Calităţile de designer se pot dobândi
Profesorii spun că tinerii care se hotărăsc să urmeze o carieră în design vestimentar trebuie să aibă fie calităţi native, fie unele dobândite precum: creativitatea, capacitatea de a se exprima prin mijloace plastice, simţul previziunii, uşurinţa de comunicare şi relaţionare, rezistenţa la efort şi capacitatea de a munci în echipa. În timpul facultăţii, studenţii urmează cursuri de volumetrie, studiul culorii şi compoziţia de modă, bazele desenului pentru modă, comunicare vizuală, ilustraţia de modă, teoria conceperii şi implementării colecţiei de modă, evenimente de modă, lifestyle, istoria costumului.
"Smart casual", numai pentru profesionişti
"E o profesie în care, dacă vrei, poţi pleca foarte uşor în străinătate, ca să lucrezi la marile case de modă", spune Liliana Turoiu Udrea, designer şi profesor de la Faculatea de Arte Decorative şi Design. Aceasta adaugă că mulţi dintre absolvenţii de la secţia de modă au ajuns acum designeri la marile case de modă din toată lumea.
"Abia după ce termini şcoala poţi să faci combinaţii de materiale şi să-ţi dai seama cum poţi crea hainele pe care ţi le imaginezi", adaugă Liliana Turoiu Udrea. Designerul a observat că sunt două tipuri de studenţi: unii care pun în practică ceea ce învaţă chiar din timpul facultăţii şi alţii care vor să deseneze foarte mult.
"După facultate, un artist profesionist va şti cum să transforme costumele care se purtau acum câteva secole în unele noi, adaptate vremurilor noastre", spune Liliana Turoiu. În opinia designerului, stilul "smart casual" îl pot face numai profesioniştii.
Probele de concurs
1) Test vocaţional, în care timp de două zile candidatul va desena crochiuri şi schiţe. De asemenea, candidatul va alege dimensiunea colii de hârtie pe care va desena o schiţă de proiect
2) Proba de interviu, în care candidatul va susţine în faţa comisiei lucrările executate în timpul concursului de admitere; de asemenea, candidatul va prezenta comisiei o mapă cu maximum 20 de lucrări executate în afara concursului de admitere.
Actele necesare pentru dosarul de înscriere
1. Dosar-plic;
2. Cererea-tip de înscriere eliberată de secretariatul facultăţii;
3. Diploma de bacalaureat sau diploma echivalentă acesteia în original ori adeverinţa care atestă calitatea de absolvent cu examen de bacalaureat pentru absolvenţii promoţiei 2007, în care se menţionează media generală de la bacalaureat şi mediile obţinute în anii de liceu;
4. Foaie matricolă în copie xerox;
5. Certificat de naştere în copie legalizată;
6. Cartea de identitate sau buletinul de identitate în copie xerox;
7. 4 fotografii color tip buletin de identitate (3/4 cm);
8. Adeverinţă medicală tip, eliberată de cabinetele medicale şcolare sau dispensarul teritorial de care aparţin, din care să rezulte că sunt apţi pentru profilul sau specializarea la care candidează, vizată
de medicul de familie.
9. Candidaţii distinşi la olimpiadele şcolare internaţionale şi concursuri artistice internaţionale recunoscute de Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti şi cei care au obţinut premiile I, II, III la olimpiadele şcolare naţionale în unul dintre ultimii doi ani de studiu (2005/2006 şi 2006/2007), dacă sunt înscrişi pe lista Ministerului Educaţiei şi Cercetării, vor prezenta diploma obţinută în copie xerox; de toate gradele (pentru scutirea totală de taxă).
10. Chitanţă eliberată de casieria Universităţii Naţionale
Mai multe detalii
despre înscriere se pot afla de la adresa www.unarte.ro
Calendarul înscrierilor
1) Luni, 27 august 2007, între orele
11.00 - 15.00
2) Marţi, 28 august 2007, între orele 11.00 - 15.00
3) Miercuri, 29 august 2007, între orele 11.00 - 15.00
4) Joi, 30 august 2007, între orele
11.00 - 15.00