Beneficiile E-urilor din alimente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teama de E-uri ne-a facut sa uitam rolul acestora in alimentatie. Care ar fi, deci, beneficiul adus de aditivii alimentari? Substante intentionat adaugate in timpul procesarii alimentelor, E-urile

Teama de E-uri ne-a facut sa uitam rolul acestora in alimentatie. Care ar fi, deci, beneficiul adus de aditivii alimentari? Substante intentionat adaugate in timpul procesarii alimentelor, E-urile contribuie la asigurarea calitatilor igienice, senzoriale si nutritionale ale mancarii. Multe E-uri sunt obtinute din plante sau produse naturale, ori vitamine (acidul ascorbic). Este necesar a sublinia ca aditivii nu pot reda "sanatatea" unui produs pe care el nu o are din start, nici nu pot sa amelioreze calitatea deteriorata a acestuia. Ei pot numai sa conserve produsului caracteristicile sale initiale un timp mai indelungat decat cel obisnuit. Iata cateva exemple benefice oferite de Fundatia pentru Alimentatie Sanatoasa (FPAS): * Margarina este o emulsie de tipul "apa in ulei" ce necesita utilizarea emulgatorilor (mono- si digliceride sau lecitine) si a antioxidantilor (acid ascorbic, acid citric) pentru a asigura o consistenta buna si protectia fata de oxidare. * Sosurile condimentare sunt emulsii de tipul "ulei in apa" obtinute prin utilizarea emulgatorilor de mai sus. Prin utilizarea diferitilor aditivi de consistenta (gume, pectine, amidon modificat, derivati ai celulozei), de aromatizanti si potentiatori de gust, producatorii obtin astazi o paleta de sosuri ce se folosesc pentru asezonarea salatelor de cruditati. * Smantana tratata UHT. Un tratament UHT, urmat de o dozare aseptica, asigura conservarea smantanii pe o perioada determinata. Adaugarea unui stabilizator, cum este carra-geenanul (E-407), este indispensabila pentru a evita separarea fazelor (smantanirea). * Deserturi instant. Agentii de ingrosare si gelifiantii ca alginatii, guma guar, carrageenanul, guma xantan sau pectina conduc la o structura omogena, fina si stabila cu o valoare energetica net diminuata in comparatie cu cea data de amidon. Acest gen de aditivi permit obtinerea rapida, la rece, a cremelor, a budincilor, a mixurilor pentru inghetate etc. * Produse zaharoase si de cofetarie. Gratie proprietatilor lor fizico-chimice (punct de fuziune, solubilitate, vascozitate) si gustului lor dulce, poliolii sunt utilizati in cofetarie, la fabricarea gumei de mestecat sau a ciocolatei. Ei sunt eficienti in special pentru produsele necariogene sau hipocalorice. In acelasi timp, ei functioneaza ca emulgatori, stabilizatori, umectanti si agenti de legare. * Preparate culinare. Deja prezenti in mod natural in bulionul de carne si in bazele pentru fabricarea sosurilor, glutamatii dau acestor produse un gust mai bun.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite