Au trecut 15 ani de la primul transplant hepatic făcut în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu exact 15 ani a avut loc primul transplant hepatic din România, când Gheorghe Penea, un pacient cu suferinţe grave, a primit un ficat nou. Operaţia a fost efectuată de profesorul Irinel Popescu, actualul şef al Centrului de Chirurgie Hepatică din Institutul Clinic Fundeni.

Gheorghe Penea, acum trecut de 60 de ani, s-a îmbolnăvit atunci când era în clasa a treia de hepatită virală B, din cauza seringilor care, la vremea respectivă, nu erau de unică folosinţă, ci erau de sticlă şi metal.

După mult timp, a fost diagnosticat cu ciroză. La începutul anilor 2000 a fost internat de urgenţă la Spitalul Ploieşti, de unde a fost trimis la Institutul Clinic Fundeni. Pe 15 aprilie a fost operat de echipa profesorului Irinel Popescu, evoluţia postoperatorie fiind mai mult decât bună.

„În ultimii ani, transplantul de organe, ţesuturi şi celule a dovedit că poate dărui o a doua şansă la viaţă multor suferinzi de boli severe. Pentru a oferi această inestimabilă şansă unui număr cât mai mare de bolnavi, este nevoie de personal medical instruit în efectuarea transplantului, dar şi de mai mulţi donatori de organe”, a declarat profesorul Irinel Popescu, medic chirurg.

Până în prezent au fost efectuate 669 de intervenţii la 639 de pacienţi români. În ultimii ani, au fost realizate peste 100 de transplanturi hepatice, România fiind ţara care a înregistrat cea mai mare creştere din punct de vedere al intervenţiilor de transplant hepatic în cursul anului 2013.

Primii 30 de specialişti în chirurgia hepato-bilio-pancreatică

Irinel Popescu mai spune că România va avea, din această toamnă, primii 30 de specialişti în chirurgia hepato-bilio-pancreatică, în urma absolvirii unui curs de doi ani şi promovării unui examen al Ministerului Educaţiei, printre cursanţi aflându-se medicii Valentin Calu, Cătălin Piviniceru şi Radu Zamfir, doctorii supravieţuitori ai tragediei aviatice din Munţii Apuseni.

Această pregătire vine ca o necesitate în contextul creşterii numărului cazurilor de boli maligne şi mai ales al scăderii vârstei la care apar astfel de suferinţe, a declarat medicul Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sfânta Maria” din Capitală, a doua unitate sanitară unde se face transplant de ficat după Institutul Clinic Fundeni. Pivniceru, care este printre primii 30 de cursanţi, a precizat că a plătit 4.000 de lei pentru formare.

Pe aceeaşi temă:

300 de transplanturi de rinichi, 118 transplanturi de ficat şi unul de cord, realizate în 2013

Anul trecut au fost realizate 300 de transplanturi de rinichi, 118 transplanturi de ficat şi unul de cord, conform datelor Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), date publicităţii joi de Ministerul Sănătăţii (MS).

Ministrul Sănătăţii a numit un nou director executiv la cârma Agenţiei Naţionale de Transplant: profesorul Radu Deac

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, l-a numit pe profesor dr. Radu Deac în funcţia de director executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant.

Irinel Popescu: România ar putea ajunge pe primele locuri în lume privind transplanturile hepatice

Şeful Clinicii de chirurgie şi transplant hepatic Fundeni, profesorul Irinel Popescu, a declarat duminică dimineaţă, în cadrul emisiunii „După 20 de ani”, că numărul de transplanturi din România a crescut semnificativ şi speră ca suma alocată de Ministerul Sănătăţii pentru astfel de proceduri să crească.

VIDEO Anchetă la Institutul Clinic Fundeni, după acuzaţii de trafic de organe

Conducerea Institutului Clinic Fundeni a demarat o anchetă internă asupra activităţii de transplant în general şi a transplantului de rinichi în special, după suspiciuni privind traficul de organe, ridicate de un reportaj cu camera ascunsă.

O sută de transplanturi hepatice la Institutul Clinic Fundeni în 2013

Institutul Clinic Fundeni a atins cifra de 100 de transplanturi hepatice efectuate în primele 10 luni ale acestui ani, înregistrând un record pentru această activitate. Concret, au fost efectuate două transplanturi hepatice la o pacientă de 59 ani cu ciroză hepatică, în urma unei infecţii cu virus B şi D, precum şi la un pacient de 57 de ani, cu ciroza hepatică datorată unei infecţii cu virus C.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite