12 cazuri de boală diareică acută la copii raportate în ultimele 24 de ore. Starea copilului de la Mioveni, uşor deteriorată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimele 24 de ore au fost raportate 12 cazuri de boală diareică acută, dar fără să primească diagnosticul de sindrom hemolitic-uremic. Informaţiile au fost furnizate de ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, care a vizitat sâmbătă Spitalul “Marie Curie” din Capitală.

UPDATE 42 de copii cu probleme digestive sunt în continuare internaţi în spitalele din judeţul Argeş, cei mai mulţi fiind la Spitalul de Pediatrie Piteşti, potrivit unei informări transmise de Prefectura Argeş către Mediafax. Dintre aceştia, 30 sunt mai mici de doi ani. Cei mai mulţi, respectiv 38, se află internaţi la Spitalul de Pediatrie Piteşti, un copil este internat la Spitalul Municipal Câmpulung, iar alţi trei copii primesc îngrijiri medicale la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti, secţia boli infecţioase.

Ministrul Sănătăţii a afirmat că boala diareică acută este foarte des întâlnită la copii, dar a sfătuit ca, în situaţiile care impun, cazurile să fie semnalate conform reglementărilor şi trimise centrelor care au calitatea de a le trata. 

După vizita pe care a efectuat-o copiilor internaţi la Spitalul “Marie Curie” cu infecţii digestive şi cu sindrom hemolitic-uremic, Patriciu Achimaş Cadariu a spus că micuţul din Mioveni, judeţul Argeş, este într-o stare uşor deteriorată faţă de zilele precedente, iar ceilalţi sunt mult mai bine şi unii dintre ei se pregătesc să plece acasă.

„Suntem în faţa unui sindrom hemolitic-uremic cu complicaţii neurologice la început, situaţie care, în 90% din cazuri, e nefavorabilă. Copilului i s-a efectuat un examen tomograf, s-au depistat leziuni care pot fi asimilate cu aceste manifestări, dar fiind vorba de microleziuni hemoragice, acestea nu pot fi depistate decât prin manifestările clinice pe care le urmărim cu atenţie”, a spus Mihaela Bălgrădean, şefa Secţiei de Nefrologie a Spitalului "Marie Curie".

În prezent, în unitatea sanitară bucureşteană sunt internaţi şase copii cu diagnosticul sindrom hemolitic uremic (SHU). Dintre aceştia, cinci copii  se află internaţi pe secţia de Nefrologie,  doi dintre ei făcând dializă peritoneală. Cel de-al şaselea copil, cel din Mioveni, este internat în sectia de terapie intensivă (ATI) unde este supus procedurilor de dializă peritoneală şi urmează tratament specific. 

    

Doi dintre cei şase copii cu sindrom hemolitic uremic internaţi la Spitalul "Marie Curie" ar putea fi externaţi la începutul săptămânii viitoare, a mai spus Bălgrădean. 

Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să asculte sfatul medicilor şi să respecte măsurile de prevenţie, în special păstrarea igienei personale, procurarea alimentelor din surse autorizate, ambalate corespunzător. Este recomandată achiziţionarea produselor pasteurizate în cazul lactatelor, respectiv carne din surse verificate din punct de vedere sanitar veterinar, spălarea corespunzătoare a fructelor şi legumelor, dar şi tratamentul termic al alimentelor atunci când se impune.

Patriciu Achimaş Cadariu  a mai anunţat că specialiştii Ministerului Sănătăţii pregătesc, împreună cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei, un set de măsuri şi recomandări care va fi diseminat în unităţile şcolare prin inspectoratele şcolare judeţene, în cel mai scurt timp. Măsurile se referă la norme privind comportamentul în comunitate, norme de igienă personală şi educaţie sanitară.

Primele rezultate ale verificărilor făcute de Corpul de control al Premierului în Argeş arată că medicii Spitalului din Piteşti nu au raportat infecţiile nosocomiale. Concluziile preliminare arată că există probleme de ordin administrativ, cel puţin la Spitalul de Pediatrie Piteşti, care a raportat constant, din ianuarie anul trecut şi pană în februarie 2016, că nu există astfel de infecţii în spital, deşi nu s-au efectuat analize. Unitatea nu a avut încadrat un medic epidemiolog care să coordoneze activitatea Serviciului de Supraveghere şi Control al infecţiilor nosocomiale. 

Cauza îmbolnăvirii bebeluşilor din Argeş: tulpină agresivă de E-coli, luată din alimente sau transmisă interuman

La mai bine de trei săptămâni de la depistarea primilor copii din Argeş cu sindrom hemolitic uremic, o boală agresivă care îi poate lăsa cu sechele pe viaţă, a fost nevoie de prezenţa specialiştilor europeni care să facă lumină în acest caz. 

Primele concluzii formulate de specialiştii de la Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile arată că o tulpină agresivă şi neobişnuită de E-coli, mai exact E-coli enterohemoragic 026, a stat la baza îmbolnăvirilor în lanţ, ipotezele referitoare la modul în care aceştia au contractat această bacterie fiind, în momentul de faţă, două: bacteria fie a fost luată din alimente, fie a fost transmisă pe cale interumană, de la om la om.

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a subliniat că nu se pune problema ca bacteria să fi fost luată pe cale virală sau dintr-un vaccin, aşa cum s-a vehiculat pe reţelele de socializare în ultima perioadă. „Toate datele privind investigaţia epidemiologică  au fost transmise deja către ANSVSA, care a  demarat o anchetă în acest sens”, a arătat ministrul.

Anchetă penală extinsă

În paralel, două lanţuri de magazine din Argeş au fost controlate, joi seara, de către DSP şi Direcţia Sanitar Veterinară Argeş, produsele vizate fiind fructele, legumele, lactatele şi cele de carne. Specialiştii DSV şi DSP iau probe din produsele vizate, pe care le vor trimite Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară, a menţionat medicul Aura Copciag din cadrul DSP Argeş.

„Sunt echipe mixte formate din inspectori DSP şi DSV care contolează două lanţuri de magazine”, a spus Aura Copciag, citată de Mediafax. De asemenea, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeş, Daniel Lupu, a menţionat că specialiştii prelevează probe din produsele lactate, carnea de vită şi pasăre şi fructe.

Oamenii legii au deschis un dosar penal in rem însă, văzând bâlbele autorităţilor, şi faptul că nici după trei săptămâni nu a fost descoperită sursa de contaminare, magistraţii au extins urmărirea penală de la ucidere din culpă şi la rele tratamente aplicate minorului şi neglijenţă în serviciu.

Controalele vor continua sâmbătă şi duminică cu o comisie lărgită formată şi din reprezentanţi ai Poliţiei, Jandarmeriei şi ISU care se deplasează inclusiv la locuinţele acestor familii de unde vor preleva noi probe.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite