Soluţii naturale pentru terapia căilor respiratorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Temperaturile scăzute favorizează apariţia amigdalitelor, faringitelor, rinitelor şi sinuzitelor. Tratamentele naturiste împotriva acestor infecţii, de obicei cauzate de virusuri şi de bacterii, sunt lipsite de efecte secundare şi uşor de administrat.

Datorită proprietăţilor emoliente, antispastice şi mucolitice, remediile naturale favorizează tratarea rapidă a afecţiunilor căilor aeriene superioare.

„Remediile pe bază de lichen de piatră şi de rădăcină de iarbă mare, cum este Bronhoplant, au acţiune emolientă, calmantă, bactericidă, virulicidă, dar şi secretolitică. Din acest tratament se administrează câte trei tablete pe zi sau trei linguri de sirop“, recomandă medicul de familie Carmen Badea, cu competenţe în acupunctură, homeopatie, apifitoterapie şi aromaterapie.

Muşeţel contra amigdalitei

În caz de amigdalită, este indicată infuzia din flori de muşeţel, preparată din trei linguri de plantă la o cană cu apă fiartă, care se va folosi pentru gargară. Infuzia de muşeţel, la fel ca şi sucul de gutui se pot utiliza şi pentru aplicarea compreselor calde în zona gâtului. Pentru administrare pe cale internă, eficiente sunt infuzia de sunătoare şi cea de coada-calului, din care se beau două căni zilnic.

Cataplasme cu argilă în caz de faringită

În cazul în care suferiţi de faringită, sunt indicate cataplasmele calde cu argilă, aplicate pe zona gâtului, de trei ori pe zi. Acestea trebuie menţinute câte două ore. Benefică este şi infuzia din câte trei linguri de frunze şi de rădăcină de nalbă, lemn dulce, coada-şoricelului şi rădăcină de valeriană. La o cană de apă se adaugă o linguriţă din acest amestec şi se beau câte trei căni de infuzie zilnic.

Mentă pentru laringită

Inhalaţiile cu infuzii de levănţică, muşeţel, mentă şi de rozmarin sunt eficiente în caz de laringită. Şi infuzia din frunze de pătlagină este benefică în cazul inflamaţiilor de la nivelul laringelui.

Aceasta se prepară din 10 g de frunze la 100 ml de apă şi se beau câte două-patru căni zilnic. Se poate folosi şi maceratul din 300 g de ceapă tăiată fin, 100 g de miere şi 600 ml de vin alb, amestec care se strecoară după 48 de ore şi din care se iau două-patru linguri pe zi.

Varza vă scapă de rinită

În caz de rinită, este indicat sucul din varză, aliment bogat în vitamina C şi săruri minerale. Acesta se prepară prin presarea sau stoarcerea legumei. Se administrează câte un pahar zilnic. În schimb, ceapa coaptă se foloseşte sub formă de cataplasme.

Hreanul, indicat în sinuzită

O altă legumă ce poate fi folosită cu succes în acest anotimp este hreanul. Împotriva sinuzitei, două-trei linguri de hrean ras, învelite într-un tifon, se aplică pe frunte şi se menţin între 5 şi 30 de minute. Se pot face cure de cinci zile, cu câte una-două aplicaţii zilnice sau se poate recurge la infuzia din amestec de flori şi frunze de cimbru, flori de muşeţel, de melisă, de levănţică şi flori şi frunze de năsturel în părţi egale. La o cană cu apă, se adaugă o linguriţă din acest amestec, remediu care se bea înainte de culcare.

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite