Foștii șefi ai Poliției Timiș, acuzați de mutarea unui agent la comandă politică, achitați definitiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Foștii șefi ai Poliției Timiș Sorin Munteanu și Florin Bolbos, dar și ceilalți inculpați din dosarul de abuz în serviciu în care au fost judecați au fost achitați definitiv de Curtea Supremă. Munteanu încă se judecă într-un alt dosar de corupție, în care a primit șase ani în primă instanță.

Sorin Munteanu și Florin Bolbos au fost achitați definitiv FOTO Arhivă
Sorin Munteanu și Florin Bolbos au fost achitați definitiv FOTO Arhivă

Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat sentința finală în dosarul care a zguduit din temelii Inspectoratul Județean de Poliție Timiș. Este vorba despre dosarul în care foștii șefi ai IPJ Timiș Sorin Munteanu și Florin Bolbos au fost trimiși în judecată pentru abuz în serviciu, fiind acuzați că l-au mutat la Lugoj, la comandă politică, pe un agent din Recaș.

În același dosar au mai fost judecați fostul șef al Poliției Recaș Marian Temu, fostul șef al Poliției Locale Recaș Doru Berzescu, dar și primarul din Recaș Pavel Teodor și omul de afaceri Eugen Milutinovici, fost secretar general al PSD Timiș.

După ce au fost condamnați, în primă instanță, la Curtea de Apel Timișoara, la pedepse de închisoare cu executare (Sorin Munteanu și Pavel Teodor) și la închisoare cu suspendare (Florin Bolbos, Doru Berzescu și Marian Temu), Curtea Supremă i-a declarat nevinovați pe toți inculpații din dosar.

Potrivit pressalert.ro, decizia de achitare a fost dispusă după ce Curtea supremă a înlăturat din probatoriul anchetatorilor toate interceptările pentru că au fost realizate de SRI și acest lucru a fost considerat ilegal conform deciziei CCR, fiind , de asemenea, înlăturate toate declarațiile inculpaților care făceau referire la acele convorbiri.

De asemenea, judecătorii ÎCCJ au analizat acuzațiile de abuz în serviciu prin prisma deciziei CRR referitoare la această infracțiune și au constatat că nu sunt  elementele constitutive ale infracțiunii. De asemenea, în cazul infracțiunii de uzurpare de calități oficiale, judecătorii ÎCCJ au stabilit că nu sunt probe.  

Acuzaţi că şi-au unit forţele pentru mazilirea unui poliţist

Cei şase au fost trimişi în judecată de DNA, fiind acuzaţi că şi-au unit forţele pentru a-l muta din Recaş pe poliţistul Dumitru Duma, de al cărui comportament s-a plâns primarul Pavel Teodor.

Concret, pentru că poliţistul Duma ar fi afectat interesele firmei soţiei sale şi ale unor apropiaţi care l-au susţinut în campania electorală, dând amenzi pentru maşini care circulau neregulamentar sau fără inspecţie tehnică, primarul din Recaş a făcut presiuni asupra şefilor Poliţiei Timiş pentru a-l muta pe Duma din localitate. Şefii Poliţiei s-au conformat făcând eforturi pentru a-l muta pe poliţist la Lugoj.

Conform sentinţei prin care cei implicaţi în acest dosar au fost condamnaţi în primă instanță, „această desfiinţare abuzivă a funcţiei părţii vătămate a profitat, pe de o parte, inculpaţilor Muntean Sorin Petru, Bolbos Florin Mircea şi Temu Marian (n.red. - poliţişti cu funcţii de conducere) în sensul că în acest fel şi-au demonstrat subordonarea totală faţă de grupul decident şi în detrimentul normelor legale, iar pe de altă parte a adus un folos dublu şi inculpatului Pavel Teodor”.

Potrivit Curţii de Apel Timişoara, primarul din Recaş a avut un beneficiu dublu pentru că, pe de o parte, „a reuşit să demonstreze întregii comunităţi că el, ca ales politic local, prin influenţa pe care o are asupra comenzii Poliţiei Timiş, şi-a subordonat activitatea de poliţie în comunitatea pe care o conduce”, iar pe de altă parte  „firmele soţiei sale şi ale apropiaţilor care l-au sprijinit efectiv inclusiv material în campania electorală le-a oferit garanţia că pot folosi în activităţile lor economice şi comerciale autovehicule ieftine, care nu îndeplinesc toate condiţiile legale pentru a circula pe drumurile publice, cum ar fi taxele de înmatriculare, taxele vamale, asigurările obligatorii dar mai cu seamă inspecţia tehnică periodică a acestora, fără ca poliţiştii să îndrăznească să aplice legea”.

Intervenţii la nivel înalt

Potrivit datelor din dosar, Eugen Milutinovici, ale cărui maşini circulau prin zona de competenţă a poliţistului Duma, l-a rugat pe pe inspectorul şef să-l mute pe agent din localitate, spunându-i „să ia problema serios în mână şi să o rezolve săptămâna viitoare”.

„Având în vedere atitudinea fermă a agentului şef Duma Dumitru, precum şi faptul că superiorii săi nu au reacţionat suficient de repede aşteptărilor primarului din Recaş Pavel Teodor, acesta din urmă a făcut apel la colegi ai săi din formaţiunea politică din care face parte, respectiv Milutinovici Eugen (om de afaceri), Bojin Titu (preşedintele Consiliului Judeţean Timiş) şi Dogariu Eugen (prefectul judeţului Timiş), solicitându-le acestora să intervină la comanda I.P.J. Timiş şi să-i determine pe cei din conducere să rezolve definitive problema poliţistului Duma Dumitru din Recaş”, au arătat procurorii DNA în rechizitoriu.

În dosar, fostul preşedinte al Consiliului Județean Timiş şi fostul prefect au avut calitate de martori.  

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite