Ziua Mondială a Teatrului - Spectacole, expoziţii şi conferinţe în Bucureşti

0
Publicat:

Spectacole de teatru, premiere, expoziţii, conferinţe şi întâlniri sunt organizate de teatrele bucureştene pe 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului.

FOTO tnb.ro
FOTO tnb.ro

* Teatrul Naţional Bucureşti organizează, luni, de la ora 13,00, în foaierul de la etajul 1 (foaierul "Tapiserii") al Sălii "Ion Caramitru", conferinţa de închidere a Proiectului "Expoziţie inovativă cu bunuri culturale restaurate din colecţia Muzeului TNB", proiect finanţat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

De la ora 14,00, va avea loc vernisajul evenimentului, în cadrul căruia vor fi expuse în premieră cele 38 de bunuri culturale restaurate în cadrul proiectului.

* Teatrul Odeon organizează, de la ora 19,00, la Sala Studio, spectacolul lectură "Mareşala", în regia Alinei Nelega, bazat pe romanul Marioarei Voiculescu, diva teatrului românesc interbelic.

Din distribuţie fac parte Dorina Lazăr, în rolul titular, Alina Berzunţeanu, Sabrina Iaşchevici, Cătălina Mustaţă, Cezar Antal, Ionuţ Kivu, Eduard Trifa.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

* Teatrul Bulandra sărbătoreşte Ziua Mondială a Teatrului cu o nouă conversaţie-eveniment, în cadrul programului "Întâlnire în două acte", eveniment iniţiat în 2021, în parteneriat cu UNATC "I. L. Caragiale".

Invitaţi sunt două personalităţi culturale de renume internaţional - regizorii Yuri Kordonsky şi Andrei Şerban.

Evenimentul este structurat în două acte: de la ora 17,00, regizorul Yuri Kordonsky, şi de la ora 19,00, regizorul Andrei Şerban. Întâlnirile vor fi transmise exclusiv online, în regim de live-streaming, pe pagina de Facebook a Teatrului Bulandra, într-un duplex New York - Bucureşti.

Cei doi artişti vor intra în dialog cu studenţi la Regie Teatru de la UNATC, iar sesiunile de discuţii, precum şi desfăşurarea întregului eveniment vor fi moderate de criticul de teatru Marina Constantinescu.

* Expoziţia de fotografie "Partea nevăzută a teatrului. O incursiune în culisele Teatrului Nottara", realizată de fotograful Andrei Gîndac, va fi vernisată, de la ora 14,00, la Bucureşti Mall-Vitan.

Cele 20 de fotografii incluse în expoziţie surprind lumea din spatele scenei, momente inedite şi pline de umor de la cabine, înainte de intrarea în scenă, la machiaj sau în repetiţii.

Panourile vor fi expuse în perioada 27 martie - 9 aprilie la etajul 1 al centrului comercial. Pe durata vernisajului, la care vor participa o parte dintre actorii Teatrului Nottara şi fotograful Andrei Gîndac, expoziţia va fi amplasată la parterul Bucureşti Mall-Vitan, în lounge area.

Vernisajul va fi urmat de o scurtă lectură a actriţei Adriana Moca din memoriile celebrei actriţe Sarah Bernhardt, din volumul "Viaţa mea dublă".

* Teatrul de Comedie organizează, de Ziua Mondială a Teatrului, o serie de evenimente dedicate elevilor de liceu, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Literaturii Române.

Cu acest prilej, scriitorul şi dramaturgul Matei Vişniec va susţine, la sediul MNLR, o conferinţă intitulată "Festivalurile de teatru, de ce ne plac, de ce nu ne plac?".

De asemenea, la Sala Nouă a Teatrului de Comedie, conf. univ. dr. Ana Maria Nistor va susţine un colocviu de familiarizare a tinerilor liceeni cu elementele mai puţin cunoscute ale construirii unui spectacol de teatru. Evenimentul va continua cu decernarea premiilor pentru concursul de eseuri "Dramaturgia cool", ediţia a II-a.

Seara se va încheia cu un concert Krem & DJ Şerbănescu.

* Teatrul Dramaturgilor Români prezintă, de la ora 19,00, la sala "Iosif Naghiu", premiera spectacolului "Stop the tempo!" de Gianina Cărbunariu, regia Mara Oprea.

Din distribuţie fac parte Mihaela Velicu, Silvana Mihai şi Vlad Ionuţ Popescu. Decorul este semnat de Gabi Albu, costumele - Diana Nistor, muzica şi sound-designul - Adrian Piciorea şi mişcarea scenică - Ştefan Lupu.

* Profesorul, cercetătorul şi criticul de teatru Octavian Saiu va avea, de Ziua Mondială a Teatrului, un dialog-eveniment despre vocaţia rară de a crede în teatru până la capăt, "fără compromisuri", cu Amelie Deuflhard, directoarea artistică a Kampnagel (Hamburg), în cadrul unei ediţii extraordinare a "Anotimpurilor dialogului despre teatru".

Dialogul va putea fi urmărit online şi gratuit, cu începere de la ora 16,00, în premieră pe paginile de Facebook ale Teatrelli, Goethe-Institut Bucureşti şi Radio România Cultural. Întâlnirea va fi susţinută în limba engleză, cu subtitrare în limba română şi va rămâne disponibilă pe paginile de Facebook, precum şi pe site-ul Teatrelli.

***

De Ziua Mondială a Teatrului, o personalitate din lumea culturală este invitată să-şi exprime gândurile legate de acest eveniment într-un mesaj internaţional care este citit şi tradus pe scenele teatrelor din lume pe 27 martie. Primul mesaj a fost cel al scriitorului, dramaturgului şi cineastului francez Jean Cocteau în 1962, iar în anii următori au fost invitaţi, printre alţii, Arthur Miller, Pablo Neruda, Eugen Ionescu, Isabelle Huppert.

În 2023 mesajul de Ziua Mondială a Teatrului este transmis de actriţa egipteană Samiha Ayoub, care spune că "teatrul, în esenţa sa originară, este un act pur uman, bazat pe adevărata esenţă a umanităţii, care este viaţa".

Actriţa afirmă că instabilitatea din prezent este rezultatul direct al conflictelor şi catastrofelor naturale "care au avut efecte devastatoare nu doar asupra lumii noastre materiale, ci şi asupra lumii noastre spirituale şi a păcii noastre sufleteşti".

"Vă scriu acest mesaj cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului şi, deşi sunt foarte fericită să mă adresez vouă, fiecare fibră a fiinţei mele tremură sub povara din cauza căreia suferim cu toţii - artişti de teatru şi nu numai -, aceea a presiunilor strivitoare şi a simţămintelor contradictorii pe care le provoacă starea lumii de astăzi. Instabilitatea este rezultatul direct a ceea ce lumea noastră îndură în materie de conflicte, de războaie şi de catastrofe naturale, care au avut efecte devastatoare nu doar asupra lumii noastre materiale, ci şi asupra lumii noastre spirituale şi a păcii noastre sufleteşti. Vă vorbesc astăzi cu sentimentul că întreaga lume a devenit o împrăştiere de insule izolate sau de corăbii zorind spre orizonturi învăluite în ceaţă, fiecare desfăşurându-şi pânzele şi navigând fără busolă şi fără să vadă la orizont nimic care să o îndrume. Şi totuşi continuăm să navigăm, sperând să ajungem într-un port sigur, care să ne adăpostească după îndelungile rătăciri în mijlocul unei mări clocotitoare", a transmis Samiha Ayoub.

Actriţa menţionează că misiunea creatorilor de teatru este să fie "în avangarda luptei împotriva a tot ce e urât, sângeros şi inuman".

"Să înfruntăm acestea cu tot ce e frumos, pur şi uman. Noi, şi nimeni altcineva, avem puterea de a răspândi viaţă. Împreună, să o facem să strălucească, în numele unei lumi unice şi al unei omeniri unice", este mesajul actriţei egiptene.

Iniţiată la Viena, în 1961, de Institutul Internaţional de Teatru, Ziua Mondială a Teatrului a devenit, din 1962, un eveniment anual, organizat de Centrele naţionale ale ITI. Înfiinţat în 1948, la iniţiativa UNESCO, Institutul Internaţional de Teatru reprezintă cea mai importantă organizaţie non-guvernamentală din domeniul artistic.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite